23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Forţele de ordine au scos blindatele împotriva protestatarilor din Paris

Scris de Vasile Andreica, 10 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Violenţele de stradă au făcut sute de răniţi şi afectează turismul francez, mai ales în zona capitalei

Bulevardele Parisului

Bulevardele Parisului

“Actul patru”, nume sub care au avut loc sâmbătă manifestaţiile organizate de “vestele galbene” în Franţa, a însemnat şi un număr record de persoane reţinute de forţele de ordine, la fel şi în ceea ce îi priveşte pe cei care au fost plasaţi în custodia poliţiei.

Filiale de bănci, magazine, staţii de autobuz şi restaurante au fost vandalizate în Paris şi mai multe oraşe din Hexagon, iar mai mulţi jurnalişti au acuzat forţele de ordine de violenţe.

136.000 de participanţi, peste 1.200 reţinuţi de poliţie

Cel mai recent bilanţ, prezentat duminică dimineaţă de Ministerul de Interne, citat de Le Parisien, arată 1.723 de reţineri în întreaga Franţă, dintre care 1.220 de persoane au fost plasate în custodia poliţiei. 

Aproximativ 136.000 de persoane au participat la evenimentele de stradă, acelaşi număr care a fost înregistrat şi la manifestările de pe 1 decembrie.

Potrivit unui bilanţ naţional provizoriu, “179 de persoane au fost rănite pe întreg teritoriul şi au primit îngrijiri medicale”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron a mulţumit “tuturor forţelor de ordine mobilizate” pentru “curajul” şi “profesionalismul excepţional” de care au dat dovadă. Preşedintele va face declaraţii la începutul săptămânii.

Vandalisme, tunuri de apă, gloanţe de cauciuc

Pe parcursul zilei de sâmbătă mai multe maşini au fost incendiate, vitrinele unor magazine şi restaurante au fost sparte, câteva staţii de autobuz au fost vandalizate în Paris, dar şi în oraşe precum Bordeaux, Marsilia, Toulouse şi Nantes. În Arondismentul 17 din Paris mai mulţi bărbaţi au încercat să spargă un magazin de bijuterii, însă proprietarul – bijutier de patru decenii – a tras spre ei cu gloanţe de cauciuc şi grupul s-a dispersat.

Forţele de ordine au răspuns cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi, în Capitală, au blocat mai multe artere importante.

Mai mulţi reporteri şi fotografi au fost răniţi. Unii au acuzat forţele de ordine că au tras cu gaze lacrimogene direct spre ei şi că le-au confiscat echipamentele de protecţie.

Prim-ministrul Edouard Philippe a declarat sâmbătă seară: “Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”.

Philippe a mulţumit în numele Guvernului “tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali.

“Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

O sătmăreancă în mijlocul evenimentelor

Dorina V., născută la Satu Mare, trăieşte de 15 ani în Franţa, în zona Parisului. De două luni s-a mutat lângă Versailles. Violenţele de pe străzile Parisului o ţin departe de ieşiri în capitala Franţei.

„Ca orice om, evit să mă expun unor pericole. E plin de poliţie şi de jandarmerie peste tot, inclusiv în Versailles. Nu sunt în regulă aceste violenţe, mai ales că sunt distruse obiective cu o puternică valoare, obiecte istorice.

Unde mai punem faptul că în luna decembrie Parisul era plin de turişti. Aceştia veneau pentru Turnul Eiffel, pentru plimbări pe Champs Elysees, veneau la Târgul de Crăciun, la muzee, catedrale. Nu se mai încumetă nimeni să vină în vacanţă la Paris. În alţi ani, în această perioadă, venea familia la noi, surorile, cumnaţii, părinţii. Nu mai îndrăzneşti să inviţi pe nimeni în aceste condiţii.

Sperăm să se liniştească apele şi să reintre totul pe făgaşul normal. Totul a pornit de la vestea scumpirii combustibilului. Ieşirea în stradă în sine a fost de bun augur, nimeni nu vrea scumpiri. Însă totul a luat acum o cu totul altă turnură şi violenţele în stradă durează de destul de mult timp”.

Abonează-te acum Online!
  1. Freddy Cha a spus: 13 decembrie 2018, ora 19:11

    Afecteaza turismul francez…

  2. Dac Bulibas a spus: 10 decembrie 2018, ora 09:53

    In Romania 70% din pretul carburantilor reprezinta taxe si accize dar romanul mamaligar accepta aceasta bascalie/hotie cum la fel si introducerea de noi taxe si impozite !. Pt. a satisface clientela electorala bugetarista si pensionarista prin cresteri de salarii si pensii, Guvernul PSD+ALDE recurge la introduceri de noi taxe si impozite si la cresterile celor existente netinand cont de factorul productiv la care nu cresc salariile si nici nu beneficiaza de vochere de distractie/vacanta. Aceasta masura imbecila dauneaza grav dezvoltarii si economiei !…. Felicitari protestatarilor opulenti din Franta care au tarie de caracter si nu accepta bataia de joc al guvernantilor !. Romanii sunt niste lasi ca urmare nu merita decat taxe, impozite cat mai multe si un nivel de trai tot mai prost !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.