Image 1
Image 2

Forțele de ordine au scos blindatele împotriva protestatarilor din Paris

Bulevardele Parisului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Violențele de stradă au făcut sute de răniți și afectează turismul francez, mai ales în zona capitalei

Bulevardele Parisului
Bulevardele Parisului

“Actul patru”, nume sub care au avut loc sâmbătă manifestaţiile organizate de “vestele galbene” în Franţa, a însemnat şi un număr record de persoane reţinute de forţele de ordine, la fel şi în ceea ce îi priveşte pe cei care au fost plasaţi în custodia poliţiei.

Filiale de bănci, magazine, staţii de autobuz şi restaurante au fost vandalizate în Paris şi mai multe oraşe din Hexagon, iar mai mulţi jurnalişti au acuzat forţele de ordine de violenţe.

136.000 de participanți, peste 1.200 reținuți de poliție

Cel mai recent bilanţ, prezentat duminică dimineaţă de Ministerul de Interne, citat de Le Parisien, arată 1.723 de reţineri în întreaga Franţă, dintre care 1.220 de persoane au fost plasate în custodia poliţiei. 

Aproximativ 136.000 de persoane au participat la evenimentele de stradă, acelaşi număr care a fost înregistrat şi la manifestările de pe 1 decembrie.

Potrivit unui bilanţ naţional provizoriu, “179 de persoane au fost rănite pe întreg teritoriul şi au primit îngrijiri medicale”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron a mulţumit “tuturor forţelor de ordine mobilizate” pentru “curajul” şi “profesionalismul excepţional” de care au dat dovadă. Preşedintele va face declaraţii la începutul săptămânii.

Vandalisme, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc

Pe parcursul zilei de sâmbătă mai multe maşini au fost incendiate, vitrinele unor magazine şi restaurante au fost sparte, câteva stații de autobuz au fost vandalizate în Paris, dar şi în oraşe precum Bordeaux, Marsilia, Toulouse şi Nantes. În Arondismentul 17 din Paris mai mulţi bărbaţi au încercat să spargă un magazin de bijuterii, însă proprietarul – bijutier de patru decenii – a tras spre ei cu gloanţe de cauciuc şi grupul s-a dispersat.

Forţele de ordine au răspuns cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi, în Capitală, au blocat mai multe artere importante.

Mai mulţi reporteri şi fotografi au fost răniţi. Unii au acuzat forţele de ordine că au tras cu gaze lacrimogene direct spre ei şi că le-au confiscat echipamentele de protecţie.

Prim-ministrul Edouard Philippe a declarat sâmbătă seară: “Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”.

Philippe a mulţumit în numele Guvernului “tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali.

“Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

O sătmăreancă în mijlocul evenimentelor

Dorina V., născută la Satu Mare, trăiește de 15 ani în Franța, în zona Parisului. De două luni s-a mutat lângă Versailles. Violențele de pe străzile Parisului o țin departe de ieșiri în capitala Franței.

“Ca orice om, evit să mă expun unor pericole. E plin de poliție și de jandarmerie peste tot, inclusiv în Versailles. Nu sunt în regulă aceste violențe, mai ales că sunt distruse obiective cu o puternică valoare, obiecte istorice.

Unde mai punem faptul că în luna decembrie Parisul era plin de turiști. Aceștia veneau pentru Turnul Eiffel, pentru plimbări pe Champs Elysees, veneau la Târgul de Crăciun, la muzee, catedrale. Nu se mai încumetă nimeni să vină în vacanță la Paris. În alți ani, în această perioadă, venea familia la noi, surorile, cumnații, părinții. Nu mai îndrăznești să inviți pe nimeni în aceste condiții.

Sperăm să se liniștească apele și să reintre totul pe făgașul normal. Totul a pornit de la vestea scumpirii combustibilului. Ieșirea în stradă în sine a fost de bun augur, nimeni nu vrea scumpiri. Însă totul a luat acum o cu totul altă turnură și violențele în stradă durează de destul de mult timp”.

2 comentarii

  1. In Romania 70% din pretul carburantilor reprezinta taxe si accize dar romanul mamaligar accepta aceasta bascalie/hotie cum la fel si introducerea de noi taxe si impozite !. Pt. a satisface clientela electorala bugetarista si pensionarista prin cresteri de salarii si pensii, Guvernul PSD+ALDE recurge la introduceri de noi taxe si impozite si la cresterile celor existente netinand cont de factorul productiv la care nu cresc salariile si nici nu beneficiaza de vochere de distractie/vacanta. Aceasta masura imbecila dauneaza grav dezvoltarii si economiei !…. Felicitari protestatarilor opulenti din Franta care au tarie de caracter si nu accepta bataia de joc al guvernantilor !. Romanii sunt niste lasi ca urmare nu merita decat taxe, impozite cat mai multe si un nivel de trai tot mai prost !.

Lasă un răspuns

Connect with

Motănel dispărut din Vetiș

A disparut din Vetis (strada Ghioceilor) motan sterilizat British .
Are 7 ani , 10 kg ,culoare gri
Cine poate da relatii va rog sa ma anuntati la tel 0746661126.
OFER RECOMPENSA !