Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaș. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt județui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Ciprian Dan Costea, Ionuț Oneț, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiție. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziție de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formația Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalații moderne de distribuție borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaș. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt județui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relația mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitați: Laurențiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegație sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Ciprian Dan Costea, Ionuț Oneț, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiție. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necșe. Titlul emisiunii: Organizații de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiță, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii și locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitați: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile șahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Foarte multe instituţii din judeţ nu au rampe pentru persoanele cu dizabilităţi

Rampe pentru persoanele cu dizabilitati

Rampe pentru persoanele cu dizabilitati

Cele mai multe nereguli au fost depistate la școlile de la sate

În municipiul Satu Mare persoanele cu dizabilități nu au rampe special amenajate pentru a li se permite accesul în unele instituții publice, nu au grupuri sanitare sau treceri de pietoni adaptate nevoilor lor.

Persoanele cu dizabilități din Satu Mare sunt lăsate în voia sorții, chiar dacă prin legislație au o serie de drepturi și facilități bine stabilite. Actul normativ care reglementează drepturile și obligațiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării și incluziunii sociale a acestora este Legea nr.448 din 6 decembrie 2006, republicată în Monitorul Oficial nr.1 din 03 ianuarie 2008, cu modificările și completările ulterioare. 

Rampe construite la nivel de amatorism

Există zeci de exemple de rampe construite doar pentru a bifa într-un act oficial că legea a fost respectată sau nu există defel. Sunt construite sub un unghi destul de mare și în cea mai mare parte constau din două canale de metal prinse pe trepte.

Principalele nereguli sesizate în municipiul Satu Mare, de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare, au fost lipsa rampelor de acces și a mâinii curente necesare pentru accesul persoanelor în scaun rulant, lipsa grupurilor sanitare adaptate conform legislației în vigoare, societățile comerciale de transport în comun public sau taximetre.

Conform legii nr. 448/2006, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional trebuie să fie adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. 

Multiple deficiențe soldate cu avertismente verbale

„Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Satu Mare au efectuat o serie de controale tematice care au avut drept scop verificarea modului în care instituțiile responsabile asigură accesul persoanelor cu dizabilități la infrastructura socială precum: unități de învățământ, servicii publice locale și județene, serviciul public județean de evidența persoanelor, unități sanitare, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, direcția generală de finanțe publice, tribunal.

Cu aceste ocazii, verificările au identificat unele deficiențe în implementarea cadrului normativ care au fost remediate de entitățile controlate.

În cadrul controalelor efectuate s-a constatat că entitățile care au întâmpinat cele mai multe dificultăți în implementarea prevederilor legale au fost unitățile de învățământ primar din mediul rural.” a spus Ildiko Tivadar, director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare.

Nerespectarea dispozițiilor legale cu privire la acest aspect, respectiv refuzul persoanelor fizice sau juridice de a îndeplinii măsurile prevăzute de inspectorul social se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată neadaptarea clădirilor civile și a spațiului urban este sancționată contravențonal cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei. 

Până în acest moment, inspectorii sociali din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare au aplicat avertismente verbale diferitelor instituții.
Nicio reclamație din 2012 până în prezent

Rampele de acces trebuie să asigure un traseu accesibil între niveluri aflate la înălțimi diferite pentru persoanele cu handicap și să fie accesibile atât pentru adulți cât și pentru copii.

Tehnicile privind o rampă conformă prevederilor legale sunt: panta maximă a rampei de acces într-o clădire este cuprinsă între 5-8% pentru denivelări mai mari de 20 cm; pentru denivelările mai mici de 20 cm, panta maximă a rampei de acces poate fi 15%; lungimea maximă a unei rampe va fi de 10 m pentru rampe cu panta 5% și 6 m pentru rampe cu panta de 8%.

Din luna ianuarie 2012 și până în prezent la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare nu s-au înregistrat reclamații referitoare la imposibilitatea persoanelor cu dizabilități de a avea acces la anumite instituții.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.