Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Foarte multe instituţii din judeţ nu au rampe pentru persoanele cu dizabilităţi

Rampe pentru persoanele cu dizabilitati

Rampe pentru persoanele cu dizabilitati

Cele mai multe nereguli au fost depistate la şcolile de la sate

În municipiul Satu Mare persoanele cu dizabilităţi nu au rampe special amenajate pentru a li se permite accesul în unele instituţii publice, nu au grupuri sanitare sau treceri de pietoni adaptate nevoilor lor.

Persoanele cu dizabilităţi din Satu Mare sunt lăsate în voia sorţii, chiar dacă prin legislaţie au o serie de drepturi şi facilităţi bine stabilite. Actul normativ care reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora este Legea nr.448 din 6 decembrie 2006, republicată în Monitorul Oficial nr.1 din 03 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare. 

Rampe construite la nivel de amatorism

Există zeci de exemple de rampe construite doar pentru a bifa într-un act oficial că legea a fost respectată sau nu există defel. Sunt construite sub un unghi destul de mare şi în cea mai mare parte constau din două canale de metal prinse pe trepte.

Principalele nereguli sesizate în municipiul Satu Mare, de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare, au fost lipsa rampelor de acces şi a mâinii curente necesare pentru accesul persoanelor în scaun rulant, lipsa grupurilor sanitare adaptate conform legislaţiei în vigoare, societăţile comerciale de transport în comun public sau taximetre.

Conform legii nr. 448/2006, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional trebuie să fie adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. 

Multiple deficienţe soldate cu avertismente verbale

„Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Satu Mare au efectuat o serie de controale tematice care au avut drept scop verificarea modului în care instituţiile responsabile asigură accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială precum: unităţi de învăţământ, servicii publice locale şi judeţene, serviciul public judeţean de evidenţa persoanelor, unităţi sanitare, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, direcţia generală de finanţe publice, tribunal.

Cu aceste ocazii, verificările au identificat unele deficienţe în implementarea cadrului normativ care au fost remediate de entităţile controlate.

În cadrul controalelor efectuate s-a constatat că entităţile care au întâmpinat cele mai multe dificultăţi în implementarea prevederilor legale au fost unităţile de învăţământ primar din mediul rural.” a spus Ildiko Tivadar, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare.

Nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la acest aspect, respectiv refuzul persoanelor fizice sau juridice de a îndeplinii măsurile prevăzute de inspectorul social se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată neadaptarea clădirilor civile şi a spaţiului urban este sancţionată contravenţonal cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei. 

Până în acest moment, inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare au aplicat avertismente verbale diferitelor instituţii.
Nicio reclamaţie din 2012 până în prezent

Rampele de acces trebuie să asigure un traseu accesibil între niveluri aflate la înălţimi diferite pentru persoanele cu handicap şi să fie accesibile atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Tehnicile privind o rampă conformă prevederilor legale sunt: panta maximă a rampei de acces într-o clădire este cuprinsă între 5-8% pentru denivelări mai mari de 20 cm; pentru denivelările mai mici de 20 cm, panta maximă a rampei de acces poate fi 15%; lungimea maximă a unei rampe va fi de 10 m pentru rampe cu panta 5% şi 6 m pentru rampe cu panta de 8%.

Din luna ianuarie 2012 şi până în prezent la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare nu s-au înregistrat reclamaţii referitoare la imposibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a avea acces la anumite instituţii.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.