Image 1
Image 2

Flacăra de gaz arde în continuare la Moftin

Imagine de la Moftin realizata cu drona
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pompieri la Moftin
Pompieri la Moftin

Dacă se stinge flacăra, se produce o implozie sub pământ

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a aflat la sonda de gaz de la Moftinul Mare ieri, 27 decembrie, pentru a evalua situaţia din perimetru, chiar dacă acesta a purtat videoconferinţe zilnice cu echipa de specialişti prezentă permanent la faţa locului.

După evaluarea amănunţită, acesta a intrat într-o şedinţă cu specialiştii care se ocupă de acest incendiu, urmată de o conferinţă de presă la primăria din Moftinul Mic. Alături de Arafat a fost inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Daniel Dragne, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, preşedintele companiei Serinus Energy, Jeffrey Auld, şi preşedintele companiei Safety Boss, Mike Miller.

De asemenea au fost prezenţi şi primarul şi viceprimarul comunei Moftin, David Gheorghe şi Iosif Merker, şi purtătoarea de cuvânt a ISU “Someş” Satu Mare, Adriana Pop.
În cadrul conferinţei, echipa menţionată a prezentat evoluţia exploziei de la sonda de gaz Moftinu Mare prin proiectarea unor imagini de la faţa locului, cu explicaţiile de rigoare din partea specialiştilor.

Pompierii militari au fost nevoiţi să reaprindă flacăra

Imagine de la Moftin realizata cu drona
Imagine de la Moftin realizata cu drona

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, adică 26 spre 27 decembrie, din sondă a ţâşnit o cantitate mare de apă, dat fiind că în subsol alături de pungile de gaz se află şi pungi de apă. Această ţâşnire a determinat scăderea în intensitate a flăcării, lucru nedorit de către specialişti în acest moment.

Ca urmare a acestui lucru, pompierii militari au fost nevoiţi să intervină pentru a reaprinde flacăra, intervenind cu un pistol de semnalizare. Aceştia au fost nevoiţi să reaprindă flacăra tocmai pentru a controla cât mai bine situaţia.

În momentul reaprinderii flăcării, pungile de gaze de ardere formate în urma contactului dintre apă şi flacără au explodat, creându-se astfel o bubuitură cu un zgomot de mare intensitate, transmiţându-se o cutremurare a terenului pe un perimetru mare, de câţiva kilometri.

Acest lucru a fost resimţit de către locuitorii din zonă, care s-au panicat neştiind ce se întâmplă. Aceste bubuituri şi vibraţii în pământ s-au simţit şi pe parcursul zilei. “Incendiile de sonde de gaz sunt mai atipice datorită riscurilor care le comportă prin eliberarea în atmosferă a unei cantităţi mari de amestecuri de gaz care pot deveni explozive.

Bubuiturile se datorează unui fenomen de flash-over care se manifestă în momentul în care din conductă ies cantităţi mari de apă şi după acea se reaprinde toată cantitatea de gaz şi apă în acelaşi timp, producând această ardere în masă. Sunt inconfortabile şi sunt percepute ca un efect teluric, dar nu sunt cutremure”, a explicat colonelul Dragne.

Datorită incidentului din noaptea de 26 spre 27 decembrie, acum flacăra a căpătat o altă formă. Există o flacără verticală şi o a doua flacără mai mare care se stinge când iese apă, după care continuă să iasă gaz şi se reaprinde de la flacăra mai mică.

Aceste reaprinderi creează fenomenul de flash-over. Dacă flacăra nu se reaprinde, pompierii sunt nevoiţi să intervină în reaprinderea ei până în momentul în care se va decide cum se va lichida incendiul.

 

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 28 decembrie 2017.

1 comentariu

Lasă un răspuns