Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Flacăra de gaz arde în continuare la Moftin

Scris de Mirela Filimon, 27 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pompieri la Moftin

Pompieri la Moftin

Dacă se stinge flacăra, se produce o implozie sub pământ

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a aflat la sonda de gaz de la Moftinul Mare ieri, 27 decembrie, pentru a evalua situaţia din perimetru, chiar dacă acesta a purtat videoconferinţe zilnice cu echipa de specialişti prezentă permanent la faţa locului.

După evaluarea amănunţită, acesta a intrat într-o şedinţă cu specialiştii care se ocupă de acest incendiu, urmată de o conferinţă de presă la primăria din Moftinul Mic. Alături de Arafat a fost inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Daniel Dragne, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, preşedintele companiei Serinus Energy, Jeffrey Auld, şi preşedintele companiei Safety Boss, Mike Miller.

De asemenea au fost prezenţi şi primarul şi viceprimarul comunei Moftin, David Gheorghe şi Iosif Merker, şi purtătoarea de cuvânt a ISU “Someş” Satu Mare, Adriana Pop.
În cadrul conferinţei, echipa menţionată a prezentat evoluţia exploziei de la sonda de gaz Moftinu Mare prin proiectarea unor imagini de la faţa locului, cu explicaţiile de rigoare din partea specialiştilor.

Pompierii militari au fost nevoiţi să reaprindă flacăra

Imagine de la Moftin realizata cu drona

Imagine de la Moftin realizata cu drona

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, adică 26 spre 27 decembrie, din sondă a ţâşnit o cantitate mare de apă, dat fiind că în subsol alături de pungile de gaz se află şi pungi de apă. Această ţâşnire a determinat scăderea în intensitate a flăcării, lucru nedorit de către specialişti în acest moment.

Ca urmare a acestui lucru, pompierii militari au fost nevoiţi să intervină pentru a reaprinde flacăra, intervenind cu un pistol de semnalizare. Aceştia au fost nevoiţi să reaprindă flacăra tocmai pentru a controla cât mai bine situaţia.

În momentul reaprinderii flăcării, pungile de gaze de ardere formate în urma contactului dintre apă şi flacără au explodat, creându-se astfel o bubuitură cu un zgomot de mare intensitate, transmiţându-se o cutremurare a terenului pe un perimetru mare, de câţiva kilometri.

Acest lucru a fost resimţit de către locuitorii din zonă, care s-au panicat neştiind ce se întâmplă. Aceste bubuituri şi vibraţii în pământ s-au simţit şi pe parcursul zilei. “Incendiile de sonde de gaz sunt mai atipice datorită riscurilor care le comportă prin eliberarea în atmosferă a unei cantităţi mari de amestecuri de gaz care pot deveni explozive.

Bubuiturile se datorează unui fenomen de flash-over care se manifestă în momentul în care din conductă ies cantităţi mari de apă şi după acea se reaprinde toată cantitatea de gaz şi apă în acelaşi timp, producând această ardere în masă. Sunt inconfortabile şi sunt percepute ca un efect teluric, dar nu sunt cutremure”, a explicat colonelul Dragne.

Datorită incidentului din noaptea de 26 spre 27 decembrie, acum flacăra a căpătat o altă formă. Există o flacără verticală şi o a doua flacără mai mare care se stinge când iese apă, după care continuă să iasă gaz şi se reaprinde de la flacăra mai mică.

Aceste reaprinderi creează fenomenul de flash-over. Dacă flacăra nu se reaprinde, pompierii sunt nevoiţi să intervină în reaprinderea ei până în momentul în care se va decide cum se va lichida incendiul.

 

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 28 decembrie 2017.

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 27 decembrie 2017, ora 23:15

    Care jumatate? Din stinga sau din dreapta? Nu fiti panicarzi ca nu e cazul.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.