00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

Firmele de IT încep să ducă lipsă de programatori formaţi în România

Scris de Vasile Andreica, 29 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Universităţile româneşti nu mai au profesori capabili să ţină pasul cu evoluţia domeniului

Firmele IT din România au mari dificultăţi în a-şi găsi specialişti pe care să-i angajeze şi din cauza numărului mic de studenţi pregătiţi anual de universităţile româneşti în specializările de tehnologie a informaţiei, pe fondul lipsei de profesori titulari, a afirmat, vineri, reprezentanta celei mai mari asociaţii patronale a firmelor de software din ţară.

Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), atrage atenţia că din 2001 până acum universităţile din România încadrează cam acelaşi număr de studenţi în specializări IT, dar cererea din partea firmelor este de 5 ori mai mare.

Oferta nu mai ţine pasul cu cererea

“În ultimii 15 ani cifrele de şcolarizare au rămas cam aceleaşi, deşi nevoia a crescut de 5 ori”, a spus reprezentanta ANIS la conferinţa “Provocări pentru industriile IT&C din România”, organizată de Grupul Universul Juridic şi Camera de Comerţ şi Industrie a Muncipiului Bucureşti.

“În primul rând, nu sunt multe cadre didactice titulare. Fără număr mare de cadre didactice titulare, univeristăţile nu-şi pot mări cifra de şcolarizare.  Nu există pentru că tot mai puţini tineri aleg cariera didactică şi tot mai puţini optează să urmeze cursuri de doctorat. Companiile de tehnologie încearcă să rezolve acest lucru cât se poate: utilează laboratoare şi mulţi angajaţi din IT predau cursuri şi laboratoare pe tehnologii. Dar nu pot fi profesori titulari fără doctorat”, a mai spus Mechea.

“ANIS a început un proiect, Bursele ANIS, prin care ne-am propus să aducem programa universitară la nivelul cerut de companiile de tehnologie şi să intrducem tehnologii noi, pentru ca absolvenţii să fie pregătiţi în tehnologiile care se cer pe piaţă: cybersecurity, fintech, machine learning, IoT. Totuşi, ne învârtim într-un cerc. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât cadrele universitare sunt mai puţine, cu cât sunt cadrele mai puţine, cu atât mai mult nu se poate creşte numărul de absolvenţi”, a mai afirmat ea.

Directoarea ANIS susţine că în universităţi “problemele nu sunt de ordin financiar şi nici nu ţin de spaţiu” în clădiri.

Import de specialişti

De asemenea, firmele de software vor să aducă specialişti din afara Uniunii Europene pentru a-i angaja în România, dar se lovesc de birocraţie, deşi Guvernul a majorat limita până la care pot fi aduşi oameni din afara UE, pentru anul 2019, de la 10.000 la 15.000 de lucrători.

“Avem nevoie să importăm specialişti. În 2019 există un contingent de 15.000 de lucrători străini în România, faţă de 10.000 câţi erau până acum. În primele 5 luni ale anului s-au acordat 2.749 de avize. Procesul de a obţine avize este atât de complex, de birocratic încât descurajează companiile. M-am întâlnit zilele trecute cu directorul unei companii IT. Au vrut să aducă în România 4 persoane din Ucraina. A fost o bătaie de cap încât am renunţat şi a fost mai uşor să deschidem un birou în Ucraina şi să-i angajăm acolo”, a declarat Gabriela Mechea.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.