22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Firmele de IT încep să ducă lipsă de programatori formați în România

Scris de Vasile Andreica, 29 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Universitățile românești nu mai au profesori capabili să țină pasul cu evoluția domeniului

Firmele IT din România au mari dificultăți în a-și găsi specialiști pe care să-i angajeze și din cauza numărului mic de studenți pregătiți anual de universitățile românești în specializările de tehnologie a informației, pe fondul lipsei de profesori titulari, a afirmat, vineri, reprezentanta celei mai mari asociații patronale a firmelor de software din țară.

Gabriela Mechea, director executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), atrage atenția că din 2001 până acum universitățile din România încadrează cam același număr de studenți în specializări IT, dar cererea din partea firmelor este de 5 ori mai mare.

Oferta nu mai ține pasul cu cererea

“În ultimii 15 ani cifrele de școlarizare au rămas cam aceleași, deși nevoia a crescut de 5 ori”, a spus reprezentanta ANIS la conferința “Provocări pentru industriile IT&C din România”, organizată de Grupul Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Muncipiului București.

“În primul rând, nu sunt multe cadre didactice titulare. Fără număr mare de cadre didactice titulare, univeristățile nu-și pot mări cifra de școlarizare.  Nu există pentru că tot mai puțini tineri aleg cariera didactică și tot mai puțini optează să urmeze cursuri de doctorat. Companiile de tehnologie încearcă să rezolve acest lucru cât se poate: utilează laboratoare și mulți angajați din IT predau cursuri și laboratoare pe tehnologii. Dar nu pot fi profesori titulari fără doctorat”, a mai spus Mechea.

“ANIS a început un proiect, Bursele ANIS, prin care ne-am propus să aducem programa universitară la nivelul cerut de companiile de tehnologie și să intrducem tehnologii noi, pentru ca absolvenții să fie pregătiți în tehnologiile care se cer pe piață: cybersecurity, fintech, machine learning, IoT. Totuși, ne învârtim într-un cerc. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât cadrele universitare sunt mai puține, cu cât sunt cadrele mai puține, cu atât mai mult nu se poate crește numărul de absolvenți”, a mai afirmat ea.

Directoarea ANIS susține că în universități “problemele nu sunt de ordin financiar și nici nu țin de spațiu” în clădiri.

Import de specialiști

De asemenea, firmele de software vor să aducă specialiști din afara Uniunii Europene pentru a-i angaja în România, dar se lovesc de birocrație, deși Guvernul a majorat limita până la care pot fi aduși oameni din afara UE, pentru anul 2019, de la 10.000 la 15.000 de lucrători.

“Avem nevoie să importăm specialiști. În 2019 există un contingent de 15.000 de lucrători străini în România, față de 10.000 câți erau până acum. În primele 5 luni ale anului s-au acordat 2.749 de avize. Procesul de a obține avize este atât de complex, de birocratic încât descurajează companiile. M-am întâlnit zilele trecute cu directorul unei companii IT. Au vrut să aducă în România 4 persoane din Ucraina. A fost o bătaie de cap încât am renunțat și a fost mai ușor să deschidem un birou în Ucraina și să-i angajăm acolo”, a declarat Gabriela Mechea.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.