Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Filozofia lui Ponta

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă pe vremea când era preşedinte al PSD şi prim ministru, Victor Ponta vorbea în general peste umăr, punctându-şi ideile cu umor şi ironie, odată ce a devenit simplu soldat construieşte o adevărată filozofie politică. În primul rând ţine să precizeze că nu a condus singur. Evident, face referire la actualul preşedinte al PSD care, după părerea lui, conduce singur.

În al doilea rând, Victor Ponta susţine teza că un guvern, un premier, nu conduce doar pentru cei care i-au votat, ci pentru toată lumea. Şi aici sugerează că Liviu Dragnea recomandă guvernului să conducă pentru alegătorii PSD.

A treia teză avansată de Victor Ponta ţine de continuitate. El susţine că a condus PSD împreună cu foştii lideri Ion Iliescu şi Adrian Năstase. În sensul că s-a consultat cu ei pentru luarea unor soluţii, în partid şi în guvern.

Cele trei teze sunt deocamdată suficiente pentru a se putea face diferenţa dintre fostul şi actualul lider al PSD. Fiecare dintre ele suferă câte o mică precizare. Într-adevăr, guvernele Ponta s-au făcut remarcate prin câteva reuşite economice. Creşterea economică a fost reală, însă modul în care au fost direcţionate resursele este discutabil. Dacă PSD ar fi guvernat pentru toată lumea, cum se face că PNL a părăsit guvernarea, spărgând USL? Liberalii aveau ceva să-i reproşeze lui Ponta personal. Anume că nu se consulta cu ei la luarea unor măsuri.  Ceva în genul reproşurilor pe care acum i le face Victor Ponta lui Liviu Dragnea.

O mică omisiune a făcut fostul lider social democrat şi în ceea ce priveşte colaborarea în interiorul partidului. Mircea Geoană, fostul preşedinte al PSD, a fost dat afară din partid, a fost schimbat din funcţia de preşedinte al Senatului. Cam la fel i se întâmplă şi lui acum. După ce a fost preşedinte şi prim ministru a ajuns să privească sediul partidului de afară. “S-a autoexclus”, zice Liviu Dragnea.

Dacă Mircea Geoană a fost “autoexclus” din PSD cum mai poate fi vorba despre continuite? Prin simplul fapt că Ion Iliescu era preşedinte de onoare şi printr-o anumită bunăvoinţă de Adrian Năstase care era la închisoare?

    Continuitatea la PSD nu este asigurată de lideri. Partidul în sine este un mecanism care se autoconservă din mers. Se schimbă lideri la nivel judeţean şi PSD rămâne egal cu sine. Acelaşi partid greoi, închis, care-şi canibalizează liderii.

   Ponta îi reproşează lui Dragnea că partidul său nu este deschis faţă de intelectuali. Era la fel şi pe vremea lui. De asemenea, îi reproşează actualului lider că impune măsuri economice fără să ceară informaţii suficiente din sistem. Dă exemplul pensiilor speciale. Întâi trebuiau inventariate, abia apoi luate măsuri. Uită însă că ele au crescut în progresie geometrică în timpul guvernului condus de el.

Întotdeauna există o “moştenire grea”. Guvernul PSD-ALDE se confruntă cu moştenirea lăsată în special de guvernul USL.

Dacian Cioloş a mai făcut câte o gafă însă fără să schimbe în mod radical situaţia existentă la preluarea guvernării, după incediul de la “Colectiv”. Pe de altă parte, guvernul tehnocrat nu avea majoritate parlamentară. Era tolerat.

PSD este PSD indiferent de cine este condus. Guvernele PSD diferă între ele, prin personalitatea premierilor şi atitudinea faţă de preşedinte şi parlament. Aici se poate face o analiză comparativă între Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. Ca premier şi lider PSD, Victor Ponta a făcut din parlament o anexă a guvernului, iar atitudinea lui faţă de preşedintele Băsescu, apoi faţă de Klaus Iohannis a fost una de intoleranţă şi lipsă de respect. A fost tratat cu aceeaşi monedă. Situaţia lui de acum se datorează în bună măsură atitudinii lui faţă de Băsescu şi Iohannis, şi abia în ultimă instanţă faţă de Liviu Dragnea.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend