Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă pe vremea când era președinte al PSD și prim ministru, Victor Ponta vorbea în general peste umăr, punctându-și ideile cu umor și ironie, odată ce a devenit simplu soldat construiește o adevărată filozofie politică. În primul rând ține să precizeze că nu a condus singur. Evident, face referire la actualul președinte al PSD care, după părerea lui, conduce singur.

În al doilea rând, Victor Ponta susține teza că un guvern, un premier, nu conduce doar pentru cei care i-au votat, ci pentru toată lumea. Și aici sugerează că Liviu Dragnea recomandă guvernului să conducă pentru alegătorii PSD.

A treia teză avansată de Victor Ponta ține de continuitate. El susține că a condus PSD împreună cu foștii lideri Ion Iliescu și Adrian Năstase. În sensul că s-a consultat cu ei pentru luarea unor soluții, în partid și în guvern.

Cele trei teze sunt deocamdată suficiente pentru a se putea face diferența dintre fostul și actualul lider al PSD. Fiecare dintre ele suferă câte o mică precizare. Într-adevăr, guvernele Ponta s-au făcut remarcate prin câteva reușite economice. Creșterea economică a fost reală, însă modul în care au fost direcționate resursele este discutabil. Dacă PSD ar fi guvernat pentru toată lumea, cum se face că PNL a părăsit guvernarea, spărgând USL? Liberalii aveau ceva să-i reproșeze lui Ponta personal. Anume că nu se consulta cu ei la luarea unor măsuri.  Ceva în genul reproșurilor pe care acum i le face Victor Ponta lui Liviu Dragnea.

O mică omisiune a făcut fostul lider social democrat și în ceea ce privește colaborarea în interiorul partidului. Mircea Geoană, fostul președinte al PSD, a fost dat afară din partid, a fost schimbat din funcția de președinte al Senatului. Cam la fel i se întâmplă și lui acum. După ce a fost președinte și prim ministru a ajuns să privească sediul partidului de afară. “S-a autoexclus”, zice Liviu Dragnea.

Dacă Mircea Geoană a fost “autoexclus” din PSD cum mai poate fi vorba despre continuite? Prin simplul fapt că Ion Iliescu era președinte de onoare și printr-o anumită bunăvoință de Adrian Năstase care era la închisoare?

    Continuitatea la PSD nu este asigurată de lideri. Partidul în sine este un mecanism care se autoconservă din mers. Se schimbă lideri la nivel județean și PSD rămâne egal cu sine. Același partid greoi, închis, care-și canibalizează liderii.

   Ponta îi reproșează lui Dragnea că partidul său nu este deschis față de intelectuali. Era la fel și pe vremea lui. De asemenea, îi reproșează actualului lider că impune măsuri economice fără să ceară informații suficiente din sistem. Dă exemplul pensiilor speciale. Întâi trebuiau inventariate, abia apoi luate măsuri. Uită însă că ele au crescut în progresie geometrică în timpul guvernului condus de el.

Întotdeauna există o “moștenire grea”. Guvernul PSD-ALDE se confruntă cu moștenirea lăsată în special de guvernul USL.

Dacian Cioloș a mai făcut câte o gafă însă fără să schimbe în mod radical situația existentă la preluarea guvernării, după incediul de la “Colectiv”. Pe de altă parte, guvernul tehnocrat nu avea majoritate parlamentară. Era tolerat.

PSD este PSD indiferent de cine este condus. Guvernele PSD diferă între ele, prin personalitatea premierilor și atitudinea față de președinte și parlament. Aici se poate face o analiză comparativă între Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Ca premier și lider PSD, Victor Ponta a făcut din parlament o anexă a guvernului, iar atitudinea lui față de președintele Băsescu, apoi față de Klaus Iohannis a fost una de intoleranță și lipsă de respect. A fost tratat cu aceeași monedă. Situația lui de acum se datorează în bună măsură atitudinii lui față de Băsescu și Iohannis, și abia în ultimă instanță față de Liviu Dragnea.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.