Image 1
Image 2

Filmul “Moromeţii 2” – prezentat în premieră de gală, la Sala Palatului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Filmul “Moromeţii 2”, de Stere Gulea, a rulat luni seara, în proiecţie de gală, la Sala Palatului, în prezenţa echipei filmului şi a unor invitaţi speciali.

Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit înaintea proiecţiei despre contextul în care a fost realizat filmul “Moromeţii 2”.

“Acum e cu atât mai interesant cu cât, în condiţii de libertate deplină, Stere Gulea vine şi face un film după o carte sau mai multe cărţi scrise în condiţii de pressing ideologic. Atunci aveam o lectură a unui text scris cu anumite concesii. Acum, unii oameni ar spune (…) că avem de-a face cu o de-concesionare, şi anume, cu renunţarea la concesia, şi la grila, şi la lentila ideologică – un film făcut în libertate, după o carte sau mai multe cărţi, de fapt mai multe cărţi, scrise în condiţiile gardului de sârmă ghimpată”, a afirmat el.

În opinia lui Paraschivescu, “Moromeţii 2” este o dovadă a ceea ce autorul a numit “graţia binelui”.

“Această graţie a binelui apare atunci când mai mulţi oameni se strâng în jurul unei idei şi au împreună talent, disponibilitate şi putinţa de a se pune în folosul binelui. Asta a făcut Stere Gulea cu echipa lui”, a apreciat Radu Paraschivescu.

Actorul Cuzin Toma a mărturisit că modul în care Stere Gulea lucrează cu artiştii, la film, scoate din ei adevărul şi “emoţia sinceră, autentică”. “Cred că am trăit aceeaşi emoţie toţi şi actorii mai tineri şi noi, ăştia mai din mijloc şi actorii în vârstă, cumva şi datorită scenariului şi am fost toţi ca o familie, ca un singur corp”, a declarat actorul, pentru AGERPRES.

În opinia actorului, filmele “Moromeţii” şi “Moromeţii 2” nu pot fi comparate.

“Nu pot să le compar, dar sunt la fel de bune. Niciunul nu trădează nici epoca şi nici ‘Moromeţii’. Domnul Stere Gulea a reuşit să dea aceeaşi atmosferă şi să aducă lumea cu bogăţia ei de atunci, cu tot ce însemna perioada respectivă”, a spus Cuzin Toma.

Înainte de intrarea în sală, cei veniţi la premieră au primit din partea unor voluntari îmbrăcaţi în haine de epocă ziarul “Dreptatea” ce anunţa pe prima pagină revenirea pe marile ecrane a poveştii familiei Moromete, după 31 de ani de la “Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea. Publicaţia realizată special pentru promovarea filmului cuprinde o mărturie a regizorului, a actorului din rolul principal, Horaţiu Mălăele, dar şi a directorului de imagine, Vivi Drăgan Vasile. Totodată, este prezentat şi un scurt fragment din volumul “Moromeţii 2”, de Marin Preda.

Printre spectatorii proiecţiei de gală s-au numărat procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi ministrul Culturii, George Ivaşcu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

RENAȘTEREA ITALIANA

Rolul Femeilor și Revoluția Culturală în Renaștere

În cadrul claselor de elită din Renașterea italiană, femeile beneficiau de mai multe oportunități de a atinge un nivel relativ egal cu bărbații, cel puțin în plan intelectual. Un exemplu notabil în acest sens este Lucrezia Borgia, poate cea mai faimoasă femeie a epocii datorită reflectării în presa contemporană.