24.04.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 01.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile. 02.50 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Marcu Greta, Zell Stefan. Titlul emisiunii: Să facem cunoştinţă cu Casa Buki.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Săptămâna Patimilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Adriana Hagău, Mircea Muncean. Titlul emisiunii: Avortul în România. 14.00 Teleshopping 14.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 16.15 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Ioana Borodi, Liviu Ivasuc. Titlul emisiunii: Sătmărenii se descurcă excelent la Independenţa Baia Mare. 17.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Îmbracă un copil de Sfintele Paşti. 17.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Deputat Romeo Nicoară raport din parlament. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile.

Filmul „Moromeţii 2” – prezentat în premieră de gală, la Sala Palatului

Scris de Vasile Andreica, 07 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Filmul „Moromeţii 2”, de Stere Gulea, a rulat luni seara, în proiecţie de gală, la Sala Palatului, în prezenţa echipei filmului şi a unor invitaţi speciali.

Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit înaintea proiecţiei despre contextul în care a fost realizat filmul „Moromeţii 2”.

„Acum e cu atât mai interesant cu cât, în condiţii de libertate deplină, Stere Gulea vine şi face un film după o carte sau mai multe cărţi scrise în condiţii de pressing ideologic. Atunci aveam o lectură a unui text scris cu anumite concesii. Acum, unii oameni ar spune (…) că avem de-a face cu o de-concesionare, şi anume, cu renunţarea la concesia, şi la grila, şi la lentila ideologică – un film făcut în libertate, după o carte sau mai multe cărţi, de fapt mai multe cărţi, scrise în condiţiile gardului de sârmă ghimpată”, a afirmat el.

În opinia lui Paraschivescu, „Moromeţii 2” este o dovadă a ceea ce autorul a numit „graţia binelui”.

„Această graţie a binelui apare atunci când mai mulţi oameni se strâng în jurul unei idei şi au împreună talent, disponibilitate şi putinţa de a se pune în folosul binelui. Asta a făcut Stere Gulea cu echipa lui”, a apreciat Radu Paraschivescu.

Actorul Cuzin Toma a mărturisit că modul în care Stere Gulea lucrează cu artiştii, la film, scoate din ei adevărul şi „emoţia sinceră, autentică”. „Cred că am trăit aceeaşi emoţie toţi şi actorii mai tineri şi noi, ăştia mai din mijloc şi actorii în vârstă, cumva şi datorită scenariului şi am fost toţi ca o familie, ca un singur corp”, a declarat actorul, pentru AGERPRES.

În opinia actorului, filmele „Moromeţii” şi „Moromeţii 2” nu pot fi comparate.

„Nu pot să le compar, dar sunt la fel de bune. Niciunul nu trădează nici epoca şi nici ‘Moromeţii’. Domnul Stere Gulea a reuşit să dea aceeaşi atmosferă şi să aducă lumea cu bogăţia ei de atunci, cu tot ce însemna perioada respectivă”, a spus Cuzin Toma.

Înainte de intrarea în sală, cei veniţi la premieră au primit din partea unor voluntari îmbrăcaţi în haine de epocă ziarul „Dreptatea” ce anunţa pe prima pagină revenirea pe marile ecrane a poveştii familiei Moromete, după 31 de ani de la „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea. Publicaţia realizată special pentru promovarea filmului cuprinde o mărturie a regizorului, a actorului din rolul principal, Horaţiu Mălăele, dar şi a directorului de imagine, Vivi Drăgan Vasile. Totodată, este prezentat şi un scurt fragment din volumul „Moromeţii 2”, de Marin Preda.

Printre spectatorii proiecţiei de gală s-au numărat procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi ministrul Culturii, George Ivaşcu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.