Filarmonica lansează un program de concerte educative

Scris de Vasile Andreica, 14 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primele vor avea loc azi şi mâine şi vor fi dedicate instrumentelor de suflat

Noua conducere a Filarmonicii “Dinu Lipatti” a anunţat ieri într-o conferinţă de presă organizarea unei serii constante de concerte educative pentru copii şi tineri, o idee pe care Informaţia Zilei a susţinut-o în mod repetat în ultimii ani.

Au participat managerul Kovacs Emoke, directorul adjunct Claudiu Pitic şi realizatorul primului concert educativ din noua serie, Matei Pop, cadru universitar al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acesta din urmă fiind şi prezentatorul unui spectacol care se doreşte interactiv.

Vraja instrumentelor de suflat

Seria concertelor educative se va concentra pentru început asupra familiarizării micilor spectatori cu grupele de instrumente din orchestra simfonică, iar primul asemenea program se intitulează “Vraja instrumentelor de suflat”. El este programat marţi, 14 ianuarie, de la orele 11 şi 12, cu prezentare în limba română, şi miercuri, 15 ianuarie, de la orele 10 şi 11, cu prezentare în limba maghiară.

Au fost alese mai multe bucăţi muzicale scurte, potrivite capacităţii de atenţie şi înţelegere a copiilor de vârstă şcolară primară, extrase din lucrări de mai mari proporţii, etalând atât sonoritatea puternică a alămurilor, cât şi melodicitatea instrumentelor de suflat din lemn. Iată programul: Fanfară de Paul Dukas, Allegro din Serenada nr. 11 în Mi bemol major KV 375 de Wolfgang Amadeus Mozart, un fragment din Serenada op. 7 de Richard Strauss, un fragment din Uvertura operei “Olandezul zburător” de Richard Wagner, Preludiul actului 4 din opera “Otello” de Giuseppe Verdi şi trei momente ale suitei “Tablouri dintr-o expoziţie” de Modest Petrovici Musorgski în orchestraţia lui Maurice Ravel. Un program de 25 de minute de muzică accesibilă, dar nu “uşurică”, acompaniat, să zicem aşa, de spusele prezentatorului.

Pentru primele concerte preţul biletelor a fost fixat la 10,5 lei, sala fiind în mare parte acontată de elevii Liceului German. Va urma şi un program dedicat instrumentelor cu coarde, cu un scenariu inspirat de povestea biblică a lui Noe. Intenţia conducerii este ca aceste concerte educative să fie organizate cu o frecvenţă cel puţin lunară, preconizându-se şi ediţii de familie, în serile de vineri. După cum spunea Matei Pop, acum se pot pune bazele unei aprecieri a  muzicii clasice care îi va însoţi pe micii spectatori toată viaţa.

Proiecte de viitor

Întrucât anul 2020 este consacrat la nivel mondial aniversării celor 250 de ani ce se vor împlini de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, Filarmonica sătmăreană va programa muzica lui în mai multe seri, prima dintre ele chiar în această săptămână. Se are în vedere şi un concert cu Simfonia a noua, deocamdată ca intenţie în lucru.

Promovarea concertelor va continua în ritm şi stil modern, efectele schimbării fiind deja vizibile în afluenţa de public. Se va încerca valorificarea înregistrărilor rămase din perioada când director era dr. Rudolf Fatyol şi realizarea unor înregistrări noi care să ajungă în casele iubitorilor de muzică. Filarmonica se va număra printre beneficiarele noii legi prin care s-a creat un fond special al bugetului de stat care va sprijini activitatea instituţiilor de spectacole aflate în subordinea autorităţilor locale.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 14 ianuarie 2020, ora 12:37

    Vad ca mi-ati inlaturat toate comentariile cu privire la premierea ridicola si grotesca a adunaturii culturale de la Poesis !. Stricati rangul diplomelor !. Nu poti sa arunci fara cap cu diplome. Diplomele trebuiesc meritate !!!!. Cate carti si-au vandut poetii si scriitorii premiati ?????- in asta consta valoarea lor daca sunt la cautare, daca nu, atunci sunt pe nicaieri ca Vida Geza !. Va dati mari si va umflati in pene cand-colo sunteti niste Bule …. Daca faceti porcarii faceti-l in mod discret in cerc/grup restrans, nu mai iesiti cu ele pe ziar deoarece nu suntem chiar prosti cu totii pe care sa ne duceti de nas !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517