23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc luni, 7 ianuarie 2019, la Negreşti-Oaş

Scris de I. Z., 04 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A XXI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc luni, 7 ianuarie 2019, la Negreşti-Oaş. La tradiţionalul eveniment sunt aşteptate 20 de ansambluri folclorice, cete şi grupuri de colindători din Ţara Oaşului şi din zonele etnografice învecinate: Codru, Maramureş, Chioar.

Festivalul-concurs se va desfăşura în atmosfera satului tradiţional de la Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului, după ce, în prealabil, va avea loc parada colindătorilor prin centrul oraşului Negreşti-Oaş, pornind de la catedrală. La eveniment sunt aşteptaţi, pe lângă colindătorii înscrişi în concurs, negreşteni şi oşeni din satele Oaşului, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, alături de alţi participanţi şi turişti.

Şi la această ediţie, organizatorii şi-au propus să contribuie la educarea grupurilor de colindători şi a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească. Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Natalia Lazar va analiza şi evalua prestaţia fiecărei cete de colindători, conform regulamentului de organizare şi desfăşurare a festivalului.

Ciclul sărbătorilor de iarnă se sfârşeşte odată cu sărbătoarea Sfântul Ioan, iar prin organizarea festivalului în această dată se urmăreşte atragerea mai multor turişti şi încheierea festivă a ciclului de manifestări specifice Crăciunului.

Începând cu ediţia a XX-a, Zestrea Oaşului, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă a fost înregistrat la OSIM, fiind marcă înregistrată şi protejată în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte. 

Programul Festivalului:

– Ora 10:00: Participarea la Sfânta Liturghie

– Ora 12:00: Parada colindătorilor de la Catedrală/Primărie spre Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului

– Ora 12:30: Deschiderea oficială şi desfăşurarea Festivalului – la Muzeul în aer liber

– Ora 15:30: Premierea participanţilor – la locul de servire a mesei

– Ora 16:30: Dezbatere: Obiceiul colindatului şi salvgardarea patrimoniului cultural imaterial

Participanţi la festivalul-concurs:

Ceata de corindători a Asociaţiei Ţara Oaşului

Ansamblul folcloric „Măgura”, Târşolţ

Ansamblul folcloric „Florile Tărnii”

Călineştenii Ţării Maramureşului

Ansamblul folcloric „Cununiţa năzdrăvană”

Ceata colindătorilor de la biserica din Racşa

Grupul de colindători din Prilog

Ansamblul folcloric „Florile Turţului”

Viflaimul din Călineşti-Oaş

Ansamblul folcloric studenţesc „Nord” al CUNBM

Colindătorii din Soconzel

Peştera din Vama

Brondoşii din Cavnic

Ansamblul folcloric „Aurel Haiduc”, Bixad-Trip-Boineşti

Colindătorii din Marna

Grupul „Urmaşii lui Lucaciu”, Apa

Ansamblul folcloric „Sânzienele”

Ansamblul folcloric „Oaşul”

Grupul de colindători al Liceului Tehnologic „Petru Cupcea” Supur

Corul bărbaţilor din Vălenii Şomcutei

Corala Jandarmeriei Satu Mare

Festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Negreşti-Oaş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.