Image 1
Image 2

Majorarea accizei la carburanţi aruncă producătorii agricoli în faliment

Tractor la arat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tractor la arat in Petresti
Tractor la arat in Petresti

Majorarea de la 1 aprile cu 7 cenţi plus Taxa pe Valoarea Adăugată a accizei la carburanţi a nemulţumit majoritatea fermierilor sătmăreni. Mulţi dintre ei au spus că aşteaptă investitorii străini cărora să le cedeze activitatea. Preţurile actuale la carburanţi au efecte negative asupra întregii activităţi. Nu este exclus falimentul până şi pentru fermierii care lucrează în arendă terenuri de bună calitate, pe care se pot obţine producţii bune.

 

 

În cele ce urmează vă prezentăm punctele de vedere formulate de doi fermieri respectabili din zona Carei, care lucrează câte 2.000 de hectare de teren cu fertilitate peste media judeţului.

 

Este de neconceput ca un litru de motorină să coste cât 10 kilograme de porumb

 

Inginerul Emilian Mureşan, fermier, şeful unei societăţi comerciale specializate pe sectorul vegetal şi-a exprimat nemulţumirea faţă de creşterea accizei la carburanţi cu 7 cenţi plus Taxa pe Valoarea Adăugată. Prin acest demers s-a ajuns în situaţia ca un litru de motorină să coste mai mult decât 10 kilograme de porumb boabe.

Într-o asemenea situaţie este deosebit de greu a face faţă problemelor ridicate de activitatea de producţie, dar şi concurenţei. Dacă anterior se returna fermierului o parte din acciza la carburant, era o recuperare modestă a cheltuielilor cu motorina. Problema este că la calculul sumelor cuvenite fermierului sub forma de acciză subvenţionată se lua şi se mai ia în seamă un consum mediu de motorină de 28 de litri la hectar, în vreme ce fermierul în funcţie de anumite condiţii consumă aproximativ 100 de litri de carburant la hectar.

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 2 aprilie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

3 comentarii

  1. Cui nu-i place, poate protesta impotriva acestei masuri !. Au fost situatii in UE in care fermierii in semn de protest au blocat drumurile nationale pana cand le-au fost rezolvate revendicarile. Probabil asta este calea cea mai eficienta de urmat si la noi ! si nu cedarea terenurilor strainilor. Asta este protectie sociala in Romania !. Pe langa faptul ca nu pot asigura locuri de munca, Guvernul Ponta le da in cap fermierilor romani !. Strainul poate sa aduca motorina din tara lui cu cisterna ca sa prelucreze la noi pamantul ! dar cu actualul fermier roman al nostru cum ramane ? .

Lasă un răspuns

Connect with