Ferma de porci din Corund a primit o amendă de 24.000 de lei | Informaţia Zilei

Ferma de porci din Corund a primit o amendă de 24.000 de lei

Scris de Ioan Aniţaş, 13 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

DSVSA a realizat 134 de acţiuni de control în domeniul sănătăţii animale

În perioada 5-11 iulie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 134 de acţiuni de control.

Verificările au vizat exploataţii profesionale şi non-profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi, Poliţia de Frontieră continuă programul de verificare în trafic pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă contravenţională de 24.000 lei, în cazul unei exploataţii profesionale de suine din Corund, pentru nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică dispuse de autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente în exploataţiile de animale, şi 3 avertismente în cazul unor crescători particulari din localităţile Bârsău, Gelu şi Băbăşeşti, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Rămâne activ focarul de Pestă Porcină Africană într-o exploataţie non-profesională din localitatea Bercu Nou. Din cei 151 (150 anterior) de mistreţi găsiţi morţi 116 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 1.343 (1.336 anterior) mistreţi împuşcaţi 33 au fost confirmaţi ca pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziţii.

În localităţile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale este obligatorie.

Se impune înăsprirea la maxim a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale, constând în împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor făcându-se doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non-profesionale trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.

Reamintim crescătorilor şi deţinătorilor de suine că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.

Atenţionăm crescătorii de suine că în cazul sacrificărilor de porci pentru consum propriu aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem al carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

DSVSA Satu Mare solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse şi întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517