25.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Contestatarii lui Dragnea bat în retragere?(reluare) 01.40 Cultură. 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Livia Haidu, Voicu Şichet, Cornel Morar. Titlul emisiunii: Prima mare sărbătoare dedicată centenarului a unit mii de românii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Contestatarii lui Dragnea bat în retragere?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Profilul criminalului. 14.30 Teleshopping 14.50 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 17.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 23.00 Audienţe în direct.

Expoziţie retrospectivă Lukacsovits Magda la Carei

Scris de Vasile Andreica, 11 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Lukacsovits Magda

Lukacsovits Magda

Duminică, de la ora 17.00 în Castelul Károlyi din Carei va avea loc vernisajul expoziţiei retrospective cu operele artistei careiene Lukácsovits Magda.

Momentul artistic va fi realizat de muzicieni originari din judeţul Mureş, alături de preotul şi poetul Baricz Lajos, din Sângeorgiu de Mureş. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul artista Erli Mária Tünde şi Sándor Tivadar, preot din Arad.

Expoziţia va putea fi vizitată timp de două săptămâni, conform programului de vizitare a Castelului Károlyi. Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcţiei de Cultură şi Sport a Municipiului Carei şi Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Lukácsovits Magda s-a născut la data de 8 ianuarie 1933, în localitatea Carei, judeţul Satu Mare. A urmat cursurile şcolii generale în oraşul natal şi a absolvit Şcoala de pictură din Baia Mare în 1955, unde a reuşit să se înscrie cu ajutorul sculptorului Vida Gheza. În perioada 1955-1961 a urmat cursurile Academia de Arte. Între 1962-1963 urmează cursuri la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta în domeniul restaurării. Între 1961 şi 1966 activează ca profesoară de desen în Hunedoara, timp în care ajută la restaurarea Castelului Huniazilor. În anii următori este angajată ca desenator tehnic pentru construirea barajului.

Din 1970, împreună cu soţul ei şi cu cei doi copii, locuieşte în Cluj Napoca. În timpul regimului comunist emigrează în Germania. Până la pensionare primeşte un studio în cadrul unei firme de restaurare a bisericilor unde poate să-şi finalizeze proiectele primite.

Din 2011, din cauza bolii Parkinson, necesită îngrijire, însă după 6 ani de luptă se stinge din viaţă în localitatea Memmingen.

Preocuparea ei predominantă este realizarea de portrete, însă se axează şi pe lucrările de artă bisericească. Compoziţiile sale sunt caracterizate de armonie şi de utilizarea fină a culorii. A pictat tablouri în multe biserici transilvănene, dar a şi salvat o mulţime de opere, în urma restaurării.

Lucrări bisericeşti ale sale se găsesc şi în zona Careiului, la Ghilvaci şi la Urziceni, unde a realizat picturi pe tavan, spre sfârşitul anilor ’50, iar mai târziu realizează picturi pe pereţii Bisericii Sfântul Duh din Carei precum şi pe pereţii Bisericii Sf. Iosif din Căpleni. În 2010 creează ultima pictură pe pereţii Bisericii Sf. Anton din Satu Mare.

Obiecte liturgice realizate de artistă se mai găsesc în Biserica Sf. Josephus Calasantius din Carei, Biserica Sf. Maria de Fatima din Carei, Biserica Sf. Anton din Satu Mare, în Biserica Romano-Catolică din Andrid, Biserica Romano-Catolică din Ciumeşti, Biserica Sf. Iosif din Căpleni şi la Biserica Sf. Anton de Padova din Căpleni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.