00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 02.30 Ne Cheamă Natura 03.40 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 05.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Nelu Donca, Călin Turşuc. Titlul emisiunii: Olimpia MCMXXI urcă o treaptă în fotbalul judeţean. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Cornel Mureşan, Ioan Andor. Titlul emisiuni: Problematica pălincii româneşti a ajuns iar la Bruxelles.(reluare) 09.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Paula Cosma. Titlul emisiunii: Despre naştere pas cu pas. 10.30 La Psiholog 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Octavian Petric, Romeo Nicoară, Claudiu Ţinca. . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă candidatul PSD la aleerile prezidenţiale.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.45 Cultură, în memoriam - Rudolf Fatyol. 15.50 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Gabriela Notariuş. Titlul emisiuni: Gabriela Notariuş - raport la 4.380 de zile. 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Liviu Rotar. 24.07.2019

Expoziţie retrospectivă Lukacsovits Magda la Carei

Scris de Vasile Andreica, 11 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Lukacsovits Magda

Lukacsovits Magda

Duminică, de la ora 17.00 în Castelul Károlyi din Carei va avea loc vernisajul expoziţiei retrospective cu operele artistei careiene Lukácsovits Magda.

Momentul artistic va fi realizat de muzicieni originari din judeţul Mureş, alături de preotul şi poetul Baricz Lajos, din Sângeorgiu de Mureş. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul artista Erli Mária Tünde şi Sándor Tivadar, preot din Arad.

Expoziţia va putea fi vizitată timp de două săptămâni, conform programului de vizitare a Castelului Károlyi. Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcţiei de Cultură şi Sport a Municipiului Carei şi Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Lukácsovits Magda s-a născut la data de 8 ianuarie 1933, în localitatea Carei, judeţul Satu Mare. A urmat cursurile şcolii generale în oraşul natal şi a absolvit Şcoala de pictură din Baia Mare în 1955, unde a reuşit să se înscrie cu ajutorul sculptorului Vida Gheza. În perioada 1955-1961 a urmat cursurile Academia de Arte. Între 1962-1963 urmează cursuri la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta în domeniul restaurării. Între 1961 şi 1966 activează ca profesoară de desen în Hunedoara, timp în care ajută la restaurarea Castelului Huniazilor. În anii următori este angajată ca desenator tehnic pentru construirea barajului.

Din 1970, împreună cu soţul ei şi cu cei doi copii, locuieşte în Cluj Napoca. În timpul regimului comunist emigrează în Germania. Până la pensionare primeşte un studio în cadrul unei firme de restaurare a bisericilor unde poate să-şi finalizeze proiectele primite.

Din 2011, din cauza bolii Parkinson, necesită îngrijire, însă după 6 ani de luptă se stinge din viaţă în localitatea Memmingen.

Preocuparea ei predominantă este realizarea de portrete, însă se axează şi pe lucrările de artă bisericească. Compoziţiile sale sunt caracterizate de armonie şi de utilizarea fină a culorii. A pictat tablouri în multe biserici transilvănene, dar a şi salvat o mulţime de opere, în urma restaurării.

Lucrări bisericeşti ale sale se găsesc şi în zona Careiului, la Ghilvaci şi la Urziceni, unde a realizat picturi pe tavan, spre sfârşitul anilor ’50, iar mai târziu realizează picturi pe pereţii Bisericii Sfântul Duh din Carei precum şi pe pereţii Bisericii Sf. Iosif din Căpleni. În 2010 creează ultima pictură pe pereţii Bisericii Sf. Anton din Satu Mare.

Obiecte liturgice realizate de artistă se mai găsesc în Biserica Sf. Josephus Calasantius din Carei, Biserica Sf. Maria de Fatima din Carei, Biserica Sf. Anton din Satu Mare, în Biserica Romano-Catolică din Andrid, Biserica Romano-Catolică din Ciumeşti, Biserica Sf. Iosif din Căpleni şi la Biserica Sf. Anton de Padova din Căpleni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.