Image 1
Image 2

Expoziție dedicată Reginei Maria la Muzeul Țării Oașului

Afișul expoziției
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Afișul expoziției
Afișul expoziției

Marți, 5 septembrie 2017, ora 17:00, la Muzeul Țării Oașului va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Regina soldat”, ca parte a unui proiect de anvergură inițiat și implementat de Asociația România Culturală, pus sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Prin cele 40 de panouri fotografice expuse la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului, este prezentată Regina Maria, care, în timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, a vrut să se identifice cu suferința poporului, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale și adăposturi pentru sărmani. Suverana nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, distribuind medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a fost numită „Regina-soldat”. În calitatea sa de Înaltă Patroană a Crucii Roşii, Regina Maria a instituit Ordinul „Crucea Regina Maria“ şi, totodată, a deschis o școală specială de infirmiere de Crucea Roşie.

Imaginile expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Statul Major General al Armatei, Palatul Culturii din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași.

Evenimentul este organizat de Asociația România Culturală și Muzeul Țării Oașului, cu sprijinul Primăriei orașului Negrești-Oaș și al Consiliului local Negrești-Oaș. În cadrul manifestării vor lua cuvântul Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, Cristian Videscu, secretar de stat, dr. Natalia Lazăr, dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 5 septembrie – 1 octombrie 2017, de luni până vineri, în intervalul orar 8-16, la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

INVESTITORI STRĂINI ÎN SATU MARE

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

Dräxlmaier, una dintre primele companii străine care a recunoscut potențialul orașului Satu Mare, a devenit un exemplu strălucit de succes în industria auto și un stâlp al comunității locale. Prin crearea a mii de locuri de muncă, promovarea disciplinei și a ordinii, și implicarea semnificativă în viața socială și culturală, Dräxlmaier a contribuit la transformarea orașului Satu Mare.

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

DE LA MIC, LA MARE

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

Ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare” sunt doar câteva dintre activitățile propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru sătmărenii de toate vârstele.