Image 1
Image 2

Expoziție de gravuri de Albrecht Durer, la Muzeul Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au ocazia să vadă, începând de joi, o expoziție de gravuri realizate de către Albrecht Durer, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Muzeul Brukenthal
Muzeul Brukenthal

 

 

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au ocazia să vadă, începând de joi, o expoziție de gravuri realizate de către Albrecht Durer, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

 

 

 

“Expoziția “Albrecht Durer (1471-1528). Apocalypsis cum figuris — cea mai remarcabilă serie grafică din Europa” va fi vernisată joi, la ora 13.00, în Cabinetul de Stampe și Desene din Palatul Brukenthal aflat în centrul istoric al Sibiului.

 

 

Sunt prezentate 14 gravuri din seria “Apocalipsa lui Ioan” și 7 din seria “Marea Pasiune a lui Hristos”. Gravurile provin dintr-o colecție a Muzeului Orășenesc din Gdansk (Stadtmuseum Danzig), dinaintea celui de Al Doilea Război Mondial.

 

 

“Primul proiect care i-a adus faimă lui Albrecht Durer a fost o serie de ilustrații cu tematică biblică, inspirate de Apocalipsa lui Ioan, publicate în 1498 și, din nou, în 1511. Din perspectiva posterității, această serie de tinerețe, realizată în tehnica de gravură în lemn, este una dintre operele cele mai importante și revoluționare din istoria artei căci, pentru prima dată în istoria imaginilor de artă, grafica era pe aceeași poziție cu desenul și pictura, având însă un impact mai mare, datorită posibilității reproducerii multiple și ieftine a imaginii”, arată curatorul expoziției de la Sibiu, Alicja Andrzejewska-Zajšc.

 

 

Potrivit sursei citate, “o altă serie grafică pe teme religioase, Marea Pasiune a lui Hristos, din 1511, servește, de asemenea, retrăirii Bibliei, relatată într-un limbaj uman, lizibil, într-o formă plastică reală, convingătoare”.

 

 

“Datorită formei populare a mesajului transmis tot prin intermediul xilogravurii, artistul a dobândit o audiență largă, în toate categoriile sociale. În cazul ambelor serii de lucrări, viziunea lui Durer asupra Scripturii a fost influențată de spaimele apocaliptice și de speranțele milenariste”, mai precizează sursa citată.

 

 

Expoziția poate fi vizitată până în 28 februarie 2018.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with