Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Expoziţia dedicată Egiptului antic se deschide joi la Muzeul de Istorie

Faraon în aşteptare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Vernisajul este programat la ora 17. Pot fi văzute exponate aduse din 10 muzee

Faraon în aşteptare
Regină în aşteptare

De aproape două luni două statui faraonice veghează intrarea Muzeului de Istorie din Satu Mare, anunţând sosirea unei expoziţii cu artefacte din Egiptul antic. Aşteptarea va lua sfârşit joi, la ora 17, când începe vernisajul expoziţiei “Egiptul Faraonilor”.

Despre acest eveniment ieşit din comun şi foarte interesant pentru iubitorii de istorie şi artă au vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, şi arheologul Ciprian Astaloş, unul din cei care s-au ocupat îndeaproape de proiect.

Portretul unei civilizaţii fundamentale

Conform spuselor directorului Marta, specialist el însuşi în istorie veche, demersul Muzeului sătmărean de a aduce o asemenea expoziţie este motivat de două considerente: valoarea istorică şi artistică intrinsecă a civilizaţiiei egiptene, una fundamentală pentru evoluţia umanităţii, şi influenţa ei în spaţiul fostului Imperiu Roman, inclusiv în părţile noastre. A fost dată ca exemplu o sabie descoperită la Apa, care imită un model egiptean ce ar fi aparţinut faraonului Ahmose, model regăsit în orizontul de cultură micenian. Sunt reprezentate două perioade ale istoriei vechi a Egiptului: cea de maximă putere a imperiului faraonilor şi cea în care Egiptul era înglobat în uriaşa zonă de influenţă a Romei.

Ciprian Astaloş a oferit detalii privind conţinutul expoziţiei, care reuneşte artefacte provenite din Egipt şi aflate în colecţii din 10 muzee: un muzeu din Ungaria (Muzeul Ferenc Móra din Szeged) şi nouă muzee din România (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca; Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu; Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu; Muzeul de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare; Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău; Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva; Muzeul Judeţean Mureş din Târgu Mureş şi Muzeul de Istorie din Turda). Pe lângă oficiile de gazdă, Muzeul Judeţean Satu Mare contribuie la rândul său cu două exponate din colecţia proprie.

Sunt expuse statuete funerare şi decorative, amulete, scarabei, podoabe, sculpturi în relief, două fragmente de mumie şi, ca piesă de rezistenţă, un sarcofag, care va fi etalat în centrul unei camere funerare. Prin amenajarea acesteia s-a urmărit surprinderea credinţelor în viaţa de după moarte şi prin aceasta a universului mental al unei civilizaţii, în care sentimentul perenităţii pare să fie ingredientul principal din cadrul misteriosului scenariu ce a dus la realizarea unor lucrări publice de o monumentalitate vecină cu supranaturalul.

Un plus pentru cultivarea şi promovarea sătmărenilor

Preşedintele Adrian Ştef a ţinut să spună că expoziţia care va fi deschisă joi va fi un bun prilej pentru sătmăreni de a vedea la ei acasă o colecţie importantă din arta egipteană, fiind scutiţi astfel de cheltuielile pe care le-ar presupune deplasarea în alte oraşe. De asemenea, a spus că se constată un interes mare al locuitorilor din Satu Mare pentru evenimentele culturale de anvergură şi calitate, Consiliul Judeţean urmând să se implice tot mai mult în organizarea unor asemenea momente.

În contextul unei discuţii despre preţurile mai mult decât accesibile (3 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copii), Adrian Ştef a spus că această expoziţie este utilă şi pentru promovarea Sătmarului în sine, prin atragerea de turişti şi încurajarea unei participări numeroase, întrucât vizitatorii duc vestea mai departe, atât prin viu grai, cât şi prin reţelele online. După succesul expoziţiei “Aurul şi argintul antic al României” din toamna trecută, “Egiptul Faraonilor” s-ar putea să bată noi recorduri de audienţă.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with