Image 1
Image 2

Experţi din Canada vor încerca să stingă incendiul de la Moftin

Conferinta Moftin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta Moftin
Conferinta Moftin

Marţi seara, 19 decembrie, la Moftin au ajuns doi experţi din Canada care vor încerca să stingă incendiul izbucnit la o sondă de extragere a gazului.

La Primăria Moftin a fost organizată o conferinţă de presă ad-hoc în care a fost explicată situaţia. Au participant reprezentanţi ai firmei care exploatează gazul, prefectul Darius Filip, colonelul Daniel Dragne – împuternicit inspector general al IGSU, alături de primarul Gheorghe David.

Stingerea incendiului este un procedeu complicat. Practic gazul care iese din pământ arde şi în acest moment ca o flacără deschisă.

Pe această temă, pe adresa redacţiei am primit următorul comunicat din partea IGSU:

“Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă generată de incendiul produs la o sondă de gaz din localitatea Moftinu Mare din judeţul Satu Mare, la nivelul IGSU s-au dispus o serie de măsuri care au ca scop înlăturarea stării de pericol şi restabilirea stării de normalitate în zonă.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, inspectorul general, colonel ing. Daniel Dragne, împreună cu o echipă de specialişti din cadrul IGSU, se deplasează în judeţul Satu Mare pentru a prelua comanda şi coordonarea acţiunilor derulate în cooperare cu celelalte autorităţi care deţin expertiză în domeniu, pentru eliminarea posibilităţii producerii unor explozii. 

Luând în considerare specificitatea acestor tipuri de situaţii de urgenţă, procedura de intervenţie prevede ca acţiunile de stingere a incendiului să fie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei.   

De asemenea, în această seară, va avea loc o şedinţă de lucru pentru analiza situaţiei şi stabilirea soluţiilor tehnice, la care au fost convocaţi, de către societatea deţinătoare a sondei afectate, reprezentanţi ai unor companii de profil din Anglia, Olanda şi Canada. 

Totodată, în plan operaţional au fost luate măsuri de echipare suplimentară pentru protecţia personalului care se află la faţa locului, având în vedere temperaturile ridicate generate de arderea violentă, substanţele rezultate în urma acesteia, dar şi zgomotul produs de incendiu.

În contextul riscului ridicat de producere a unor acumulări de gaze care să conducă la o explozie, în cursul zilei de ieri s-a luat decizia de asigurarea a protecţiei zonei fără întreruperea procesului de ardere, până la momentul în care societatea deţinătoare a sondei va asigura toate măsurile de securitate atât pentru echipajele de pompieri, cât şi pentru populaţia din zonă.

În acest moment, la faţa locului se află patru echipaje de pompieri salvatori. Celelalte forţe şi mijloace dislocate anterior au fost retrase în subunităţi, fiind posibilă alertarea acestora la locul incendiului, în funcţie de evaluările realizate de către comandantul intervenţiei şi de evoluţia situaţiei operative din teren.”

Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” – 20 decembrie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LOCALE

În 2024, Cluj-Napoca are un buget record.

Emil Boc a prezentat cele mai importante proiecte de dezvoltare a municipiului pentru 2024. Primarul a precizat că meritul pentru cel mai mare buget din istoria orașului este al clujenilor și a administrației locale care a fost capabilă să atragă fonduri europene, pentru că ”înainte de a împărți, trebuie să produci”.