Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu. Titlul emisiunii: Scrisul sătmărean în context local şi naţional.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Sălăgean,Claudiu Ţinca Augustin Iştoc.Titlul emisiunii: Guvernul Dăncilă, atacat din toate părţile. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 03.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Korina Necşe,Ovidiu Pop. Titlul emisiunii: Organizaţiile de tineret la colegiul Naţional Mihai Eminescu. 04.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş,invitat: Hajdu Janos. Titlul emisiunii: Marele cules la salcâm. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu. Titlul emisiunii: Scrisul sătmărean în context local şi naţional.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Dan Lazăr . 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Vasile Feher. Titlul emisiunii:Vindecarea sufletului prin spovedanie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Sălăgean,Claudiu Ţinca Augustin Iştoc.Titlul emisiunii: Guvernul Dăncilă, atacat din toate părţile. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.35 Teleshopping 15.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat:Cristi Tarţa. 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Experimentul Olguţa, de la teorie la practică

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştim cum şi-a imaginat Liviu Dragnea că va fi primit „Experimentul Olguţa”. În orice caz, nu cu un val de nemulţumiri şi refuz aproape în masă. Revoluţia fiscală, cum cu mândrie a fost prezentat proiectul legii salarizării, este un punct de răscruce nu pentru salariaţii din România, ci schimbă întreaga percepţie faţă de posibilităţile de a guverna ale PSD.

Dacă în SUA crearea prea rapidă a unui număr de 200.000 de locuri de muncă şi majorarea unor venituri au creat un şoc în economie soldat cu scăderea bruscă a bursei, şocul la care este expus mediul de afaceri din România în urma „revoluţiei fiscale” este greu de apreciat.

Creşterea economică de 7% a fost confundată cu o mină de aur de pe urma căreia se puteau majora salariile cu 20-25% în 2017 şi cu alte câteva procente în 2018. Tot pe seama aceleiaşi creşteri economice de 7% s-au făcut o serie de promisiuni privind scăderea unor impozite şi taxe. Dacă se mai pune la socoteală şi angajarea unui număr de 70.000 de persoane în sectorul de stat, avem o parte a tabloului care a străluminat mintea economică a specialiştilor PSD. Sigur, toate acestea trebuie puse în relaţie cu lipsa de investiţii publice.

Adică PSD s-a trezit cu un coş de ouă pe care nu le-a mai pus sub cloşcă, dar a promis carne de pui în plus.

În faţa acestei realităţi reforma Justiţiei, cu tot scandalul din jurul ei, trece în plan secundar. Guvernul PSD-ALDE vede deocamdată partea plină a paharului.  Majorarea salariului minim, plata completă a contribuţiilor sociale din contractele part-time, din drepturile de autor, din chirii şi dividende indică o încasare mai mare la buget. Din care PSD consideră că va face minuni. Împrumuturile uriaşe vor continua să fie centura de siguranţă la care va recurge guvernul când se va simţi mai acut lipsa de bani pentru salarii şi pensii. Ca şi în 2017, pentru susţinerea creşterii economice, prognozată între 4 şi 6%, se mizează pe consum.

Lucrurile se complică de la o zi la alta. Ordonanţa de urgenţă prin care statul plăteşte diferenţa de plată pentru contractele de jumătate de normă vine să cârpească o lege. Angajaţii din IT urmează să primească şi ei ajutoare de stat.

Acum este momentul ca opoziţia să prezinte o alternativă la actuala guvernare. PNL a primit un cadou nesperat. O pleaşcă. Gradul de nemulţumire a atins o cotă atât de înaltă încât este suficientă o scânteie pentru a detona poziţia privilegiată a PSD-ului de până acum.

Sarabanda promisiunilor continuă. PSD nu se mai poate opri. Din martie promite majorarea salariilor din Sănătate. Cu 70%. Un medic va lua şi patru mii de euro pe lună. Ce vor zice profesorii? Vor cere şi ei majorări. Li se va promite şi lor. Tactica PSD este simplă: se promite necontenit. Vor urma pensiile. La final, când se va trage linie, se va observa că nu s-a dat, ci s-a luat. Preţurile ţin pasul cu promisiunile.

Nemulţumirile sociale au alt calibru şi alt impact faţă de cele legate de independenţa justiţiei şi statul de drept. Până la urmă vocea celor care cer mai multă pâine, salarii mai mari, pensii mai mari, se va uni cu sloganele, mai mult sau mai puţin ironice, ale celor care protestează în stradă pentru ideea statului de drept.

Abonează-te acum Online!