Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Etică în alb/negru sau principiul simetriei

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atmosfera socială, economică şi mai ales politică se înveninează tot mai mult. Starea naţiei este de la proastă în jos.  Pe măsură ce se emit tot mai multe sentinţe morale, dar şi penale, imoralitatea, infracţionalitatea, corupţia, depravarea, cresc, atingând un grad de dezvoltare greu de imaginat într-o ţară democratică. Corupţia parcă se hrăneşte din lupta anti-corupţie. Se pune la îndoială onestitatea fiecărui funcţionar public, a fiecărui politician, a fiecărui cetăţean în ultimă instanţă. Am ajuns atât de jos încât se afirmă în gura mare că însăşi cerceterea penală este penală în sine.

Mai pe scurt, se pune la îndoială existenţa statului de drept. Goya, celebrul pictor, spunea în cea mai întunecată perioadă din secolul luminilor: “Detenţia este la fel de barbară ca delictul”. Verdictul acesta ar putea fi atârnat pe fronstispiciile închisorilor din România. La o adică, după câtă publicitate negativă ne facem, ar putea deveni şi un brand de ţară.

A încerca să dai o turnură logică situaţiei actuale a României este la fel de absurd cu a încerca să numeri furnicile dintr-o pădure. Nu putem face nici o statistică a copacilor care au fost tăiaţi ilegal, precum nu am fost în stare să ne numărăm nici pe noi înşine. Ne aducem aminte de scandalul iscat pe marginea numărului cetăţenilor cu drept de vot din timpul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pornind de la aceste neputinţe simple, ne putem face o imagine despre starea în care ne aflăm.

Nici pe deplin în UE, nici afară, presaţi de toate organismele euro-atlantice, jecmăniţi de oricine nu are buletin de România, de mai bine de un sfert de secol, urmând preceptele unei etici în alb/negru, fierbem în suc propriu. Din când în când invocăm principiul simetriei. Adică, dacă tu treci pe roşu eud e ce să stau la stop ca prostul? Dacă tu furi, eu de ce să nu fur? Săltând întrebarea la o etapă mai elevată, desigur de orodin politici, principiul simetriei poate da rezultate remarcabile. Astfel Liviu Dragnea ajunge la o logică imbatabilă: Dacă voi aveţi directorul SRI, noi trebuie să avem directorul SIE. Aşadar, dacă directorul unui serviciu secret este condus de un om de la PNL, celălalt serviciu secret trebuie condus de un om de la PSD. Mai simplu de atât nu se poate. Nici Solomon nu ar fi putut face o judecată, speculativă desigur, mai dreaptă. În cazul nostru rolul lui Solomon este jucat de preşedintele Klaus Iohannis, cele două femei sunt PSD şi PNL, iar copilul este România. 

Este firesc în situaţia în care se află ţara noastră azi să se pună întrebarea, desigur retorică, de ce am ajuns aici şi ce au păzit serviciile secrete? Nu punem o astfel de întrebare. Este însă la fel de firesc să ne întrebăm dacă aceste servicii ar fi putut face mai mult şi dacă nu au făcut de ce n-au făcut. Tot Goya zice: “Dacă este nevinovat atunci să fie executat imediat”.

S-ar părea că datorită eticii în alb/negru pe care am adoptat-o tacit ne-am cam lăsat conduşi după un astfel de verdict. Nu au fost executaţi oameni, ci proiecte. Am executat industria minieră, sistemul bancar, agricultura autohtonă. Au fost executaţi banii pentru autostrăzi, dar a intrat măcar un singur individ în puşcărie? Acolo este adevărata corupţie, în fundul gropilor care ar fi trebuit să fie demult autostrăzi. Dacă PSD va obţine conducerea SIE se vor regla disfuncţionalităţile? Sau, cine ştie, PSD va avea acces la secretele în care sunt învăluite multinaţionalele, la fel cum PNL, deţinând şefia SRI, are acces la toate informaţiile interne?  Principiul simetriei, invocat de Liviu Dragnea, nu face altceva decât să îngroaşe liniile groteşti ale unei etici politice simpliste, în care albul unui pesedist devine negrul unui penelist şi invers.

Abonează-te acum Online!