Image 1
Image 2

Elevii Școlii Gimnaziale Bălcescu-Petofi au marcat „Ziua Mondială a Apei”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Elevii Școlii Gimnaziale „Bălcescu-Petofi” Satu Mare au desfășurat de „Ziua Mondială a Apei” și de „Ziua Mondială a Meteorologiei” o serie de activități dedicate celor două elemente vitale pentru om și mediul înconjurător – apa și aerul, elemente care dau unicitate planetei noastre, ele susținând și condiționând existența miraculoasă a vieții pe Terra.

Într-o lume contemporană tot mai tehnologizată și mai poluată, elevii ciclurilor primar și gimnazial, sub îndrumarea cadrelor didactice, au lucrat la diverse proiecte pe teme de mediu asupra celor două elemente menționate. Apoi, ei au participat și la aplicații practice sub forma unor vizite de documentare care au avut loc la Uzina de apă de la Mărtinești, la Stația Meteorologică Satu Mare și la Aeroportul Internațional Satu Mare.

Un slogan premiat

La şcoală, elevii din clasele a VIII-a A, B, C şi D, sub îndrumarea profesoarei de chimie Maria Ioniţă, au întocmit portofolii şi referate despre importanţa menţinerii curate a surselor de apă şi a economisirii acesteia în contextul unei dezvoltări durabile. La rândul lor, elevii din clasa a IV-a A, sub îndrumarea profesorului pentru învăţământ primar Maria Camelia Coşarcă, au marcat Ziua Mondială a Apei, cu tematica „Importanța apei în viața noastră prin ochii copiilor”. A fost proiectată o prezentare PowerPoint prin care elevii trebuie să conștientizeze importanța apei pentru viața Terrei și apoi au realizat desene conținând mesaje cu îndemnuri în vederea păstrării şi protejării calităţii apei având ca titlu „Importața apei în natură, văzută prin ochii copiilor”. În continuare, elevii clasei a II-a B sub îndrumarea învăţătoarei Alina Mureșan, au dat și cel mai bun slogan pentru „APASERV” Satu Mare, premiat cu locul I, concretizat în cuvintele „Gândește limpede & Bea curat!”. Împreună cu elevii clasei a II a A, conduși de profesoara pentru învăţământ primar Tamara Bădescu, au participat la vizita la „APASERV” Satu Mare.

În vizită la unități economice

Elevi din clasele V-VIII, sub îndrumarea profesoarelor de biologie Gyöngyi Dolhai, directoare adjunctă, Codruţa Nadoş, precum şi a profesorului de geografie Vasile Cuceu au efectuat vizite de documentare la Uzina de apă de la Mărtinești, la Stația Meteorologică Satu Mare și la Aeroportul Internațional Satu Mare. În toate aceste unități, atât elevii, cât și cadrele didactice au fost întâmpinați cu multă căldură de specialiștii ce își desfășoară activitatea în cadrul acestor instituții și au primit informații detaliate și de calitate cu ajutorul cărora și-au putut îmbogăți cunoștințele dobândite în cadrul diferitelor materii studiate la clasă. Astfel, în urma vizitei la „APASERV” Satu Mare, organizată cu elevii, au putut afla că miliarde de oameni trăiesc fără o sursă sigură de apă și că sloganul ales anul acesta pentru desfășurarea acestui eveniment: „Leave No One Behind / Nu lăsa pe nimeni în urmă” se referă la faptul că la nivel mondial, 80% din persoanele care locuiesc în zonele rurale sunt nevoite să utilizeze surse de apă nesigure și neprotejate de unde vine necesitatea asigurării disponibilității și a gestionării durabile a apei pentru toți oamenii, iar acest acest lucru înseamnă că nu trebuie lăsat nimeni în urmă. Cu ajutorul explicațiilor date de manager Ceteraş alături de inginerul Malancaş și de laborante, elevii au putut urmări procesul tehnologic prin care apa provenită din foraje devine una dintre cele mai bune ape potabile din țară și este distribuită în cele mai bune condiții consumatorilor proveniţi atât din municipiu cât şi din zonele rurale adiacente.

La stația meteo

„Soarele, Pământul și Vremea” a fost tema anului 2019, de „Ziua mondială a meteorologiei” și toate aceste elemente sunt strâns legate și la fel de valoroase pentru om și mediu deoarece Soarele este sursa de energie cu care funcționează Pământul și generează fenomenele meteorologice respectiv vremea. Informații despre starea vremii, aparatele și instrumentele de măsurare a variațiilor elementelor meteorologice (temperatura aerului și a solului, precipitațiile atmosferice și presiunea atmosferică – vânt) și modul lor de transmitere și prelucrare au fost oferite prin amabilitatea doamnei meteorolog de serviciu de la Stația Meteorologică Satu Mare.
În final, pentru a observa una dintre numeroasele activități umane cotidiene în care starea vremii este esențială, s-a vizitat Aeroportul Internațional Satu Mare, „poarta aeriană” de intrare în acest colț de țară, ce leagă simbolic prin zborurile efectuate Cerul cu Pământul peste etajul norilor şi printre anomaliile vremii și vremurilor. Cei prezenți au putut observa aterizarea și zborul unei curse aeriene, iar prin amabilitatea căpitanului și a echipajului s-a putut vizita aeronava. Turul aeroportului și explicațiile personalului, date de personalul care au condus grupul de vizitatori, au impresionat elevii și cadrele didactice însoțitoare, majoritatea aflați pentru prima dată în Aeroportul sătmărean, astfel că au fost încântați de cele văzute și de experiența trăită.
Activităţile desfăşurate au avut un impact pozitiv asupra comportamentului elevilor participanţi deoarece li s-a oferit astfel oportunitatea de a-şi valorifica unele cunoştinţe dobândite formal în cadrul unor activităţi non-formale, contribuind la dezvoltarea unui spirit ecologic şi la responsabilizarea elevilor în relație cu ceilalți şi cu mediul înconjurător.
Informațiile ne-au fost oferite de profesorul Vasile Cuceu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with