Image 1
Image 2

Elevii de la Şcoala Gimnazială Mircea Eliade au învăţat cum să facă o resuscitare de bază ca la carte

Activitatea face parte din proiectul lansat de Ambulanţa Satu Mare - "Şi copiii pot salva o viaţă"
Activitatea face parte din proiectul lansat de Ambulanţa Satu Mare - "Şi copiii pot salva o viaţă"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Activitatea face parte din proiectul lansat de Ambulanţa Satu Mare - "Şi copiii pot salva o viaţă"

Activitatea face parte din proiectul lansat de Ambulanţa Satu Mare – “Şi copiii pot salva o viaţă”

Elevii sătmăreni vor învăţa la modul propriu cum să acorde primul ajutor graţie unui proiect lansat de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Satu Mare în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare – “Şi copiii pot salva o viaţă”.  

Debutul acţiunii a avut loc ieri, 1 februarie la Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” din municipiul Satu Mare. Elevii clasei a VII-a B alături de profesoara de biologie, Ştefania Sabadoş au fost primii care au luat contact cu profesioniştii structurilor de urgenţă amintite de la care au învăţat cum se acordă primul ajutor în cazul unui stop cardio respirator, dar şi alte informaţii absolut necesare în cazul salvării unei vieţi.

La această primă întâlnire a luat parte managerul SJA Satu Mare, Gabriela Opriş, directorul general al şcolii, prof. Mariana Sălăjean şi inspectorul şcolar de specialitate, prof. Nicu Miclăuş.

Partea teoretică şi practică a cursului de prim ajutor – resuscitare a fost acordată de medicul şef al Ambulanţei Satu Mare, dr. Gabriela Notariuş, iar pentru situaţiile de prim ajutor în caz de incendii, au oferit informaţii suplimentare două cadre ale ISU Someş Satu Mare. Timp de aproximativ două ore copiii au aflat noţiunile de bază şi au exersat pe un manechin cum se efectuează manevrele de resuscitare clasică.

Managerul SJA, Gabriela Opriş şi-a exprimat încrederea că acest proiect este de bun augur pe care instituţia doreşte să-l permanentizeze.
SJA  va implementa proiectul la nivelul celor 27 unităţi şcolare din municipiu Satu Mare (şcoli şi colegiu). Activitatea se derulează în această săptămână şi continuă după vacanţa intersemestrială. Astfel, într-o lună jumătate – 2 luni iniţiatorii speră să parcurgă toate unităţile şcolare din municipiu, după care şi-au propus să extindă activitatea şi la nivelul şcolilor din mediul rural.

Medicul şef al Ambulanţei a subliniat faptul că acest curs permite copiilor să deprindă abilităţi practice pentru efectuarea unei resuscitări de bază ca la carte. Grupul ţintă, sunt elevii începând din clasa a VII inclusiv, vârstă de la care ei pot să facă conexiuni şi să înveţe corect ordinea secvenţelor ce trebuie făcute în resuscitare. Pornind de la experienţa anilor precedenţi, medicul este ferm convins că elevii îşi vor însuşi exact cum trebuie toate aceste informaţii.

Inspectorul Miclăuş a salutat iniţiativa Ambulanţei Satu Mare, la fel şi directoarea Sălăjean care a propus conducerii SJA şi ISU să continue acest proiect şi la alte clase din unitatea de învăţământ în perioada “:coala Altfel”.
Dascălii au fost de părere că este o activitate extraşcolară binevenită, cu dublu efect, pentru copii şi societate. Aceasta vine în sprijinul elevilor ca viitori cetăţeni care vor şti cum să acţioneze în situaţii de urgenţă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with