Image 1
Image 2

Elevi sătmăreni au participat la o întâlnire Internaţională Cracovia-Auschwitz

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

poloniaÎn perioada 17-21 septembrie un grup de elevi de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Liceul Teologic Romano Catolic „Hám János”, însoţiţi de profesorii Dobos Angéla, Gyöngyösi Iolanda şi Király Réka, studenţi şi membri ai comunităţii Sant’Egidio Satu-Mare, a participat la a IV-a Întâlnire Internaţională Cracovia-Auschwitz „Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență.

”Proiectul “Tineri Europeni pentru o Lume fără Violenţă” continuă să reunească grupuri de tineri europeni, elevi şi studenţi din Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Federaţia Rusă şi Ucraina pentru a fi implicaţi într-o reflecţie asupra istoriei europene. Proiectul constituie un impuls spre a conştientiza erorile trecutului produse de naţionalism, rasism şi anitsemitism, spre a întări legăturile interculturale şi a promova în rândul participanţilor un sentiment de responsabilitate în calitate de cetăţeni ai Europei. Vizitarea Câmpului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost pregătită prin întâlniri la nivel naţional şi printr-o adunare plenară la Cracovia, la care au participat foşti deportaţi, astfel încât tema să fie ilustrată de împărtăşirea unor experienţe trăite. Proiectul “Tineri Europeni pentru o Lume fără Violenţă” devine o platformă pentru a difuza şi sublinia importanţa conservării memoriei prin întâlniri cu foşti deportaţi, prin ascultarea mărturiilor lor şi prin vizitarea Muzeului Naţional de la Auschwitz-Birkenau.
Comunitatea Sant’Egidio este ferm convinsă că memoria Holocaustului oferă un element fundamental în construirea viitorului. Este important ca tinerele generaţii să cunoască Holocaust-ul – despre care nu au decât informaţii din cărţile de istorie – printr-un Pelerinaj al Memoriei şi un moment de analiză şi de reflecţie culturală. Pe baza experienţei ororilor din câmpurile de exterminare este posibilă realizarea unui parcurs de cunoaştere a istoriei Europei, de-a lungul turnurilor ei dureroase, astfel încât să se aprofundeze identitatea acesteia, să se redescopere valoarea şi demnitatea vieţii şi să se accepte provocările viitorului. După vizita la muzeul din Auschwitz s-a organizat un marş la Birkenau unde tinerii participanţi au depus coroane la monument şi s-a citit apelul final din care cităm:„…noi, tineri europeni de limbi şi popoare diferite, dorim pentru toţi un singur destin: pacea. Împreună spunem nu violenţei care alimentează orice conflict. Spunem nu urii pe care se clădeşte războiul. Nu fricii de celălalt şi culturii inamicului. Spunem da victoriei asupra prejudecăţilor, da construirii unei lumi reconciliate, da apărării vieţii celor slabi si inocenţi, oricare ar fi aceştia. Proclamăm împreună în mod solemn acest da, pentru că a fi împreună este primul nostru răspuns. Războiul este învins doar cu pacea…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with