Image 1
Image 2

Elevi de la Colegiul Economic au făcut cunoştinţă cu viaţa copiilor din Lipău

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, în cadrul săptămânii Şcoala altfel, Să ştii mai multe, să fii mai bun, elevii din clasele a IX-a H şi a XI-a H, sub îndrumarea profesoarelor Mezat Lavinia şi Voineag Vasilica, s-au deplasat la Lipău.

Acolo, ei au fost întâmpinaţi de educatoarea Pop Lucica şi de învăţătoarea Tarţa Florica, alături de preşcolarii şi şcolarii din localitate. Primul popas a fost la Monumentul Eroilor din localitate, unde s-au depus flori în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

La biserică

Următoarea vizită a fost la Biserica Sf. Arh. Mihail şi Gavril, unde preotul paroh Iederan Ioan le-a vorbit despre însemnătatea familiei, a profesorilor şi a familiei adoptive pentru elevi. Aici copiii au ascultat într-o linişte deplină cuvântarea preotului, s-a cântat în cor o priceasnă şi au vizitat bisericuţa din lemn plină cu icoane pe sticlă pictate numai de copii. În conzinuare, au făcut cunoştinţă cu întreg perimetrul bisericii, s-au bucurat de un peisaj plin cu flori şi verdeaţă, şi-au făcut poze. După vizita de la biserică, musafirii au fost invitaţi să viziteze Muzeul etnografic amenajat în încăperile şcolii primare.

La şezătoare

Gazdele primitoare au organizat o şezătoare pentru ca elevii să afle povestea şi modul de utilizare a obiectelor de acolo. Astfel, au putut să vadă modul de lucru la un război de ţesut, cum se toarce, cum de desface mălaiul şi au avut ocazia să stea în băncile utilizate în urmă cu 50 de ani. Educatoarea Pop Lucica a explicat care era scopul acestor şezători, modul de exprimare a sentimentelor prin inscripţionarea pe peretare, Andreica Floare a recitat o poezie scrisă de dumneaei iar învăţătoarea Tarţa Florica i-a impresionat cu o scrisoare din 1945, scrisă pentru bunica dumneaei. La sfârşit, toţi participanţii şi-ar exprimat părerea despre valorile care ar trebui respectate şi preţuite şi în prezent.

Gesturi de ospitalitate

La final, vizitatorii au fost invitaţi la masă la Căminul cultural unde mamele, care sunt asistenţi maternali, au pregătit platouri tradiţionale, sarmale, minciunele şi pâine de casă deosebit de gustoase.
Elevii sătmăreni le-au oferit şcolarilor şi preşcolarilor cornuri cu gem şi pâine modelată în stil tradiţional, care au fost pregătite în laboratorul Colegiul Economic.
Atât elevii cât şi cadrele didactice, au fost profund impresionaţi de această vizită, pe care o consideră o lecţie de viaţă, de istorie, dar mai ales de ospitalitatea cu care au fost primiţi de gazde.
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesoara Lavinia Mezat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with