Duminică se desfăşoară Festivalul Judeţean de Toacă şi Cântece de la Tăşnad | Informaţia Zilei

Duminică se desfăşoară Festivalul Judeţean de Toacă şi Cântece de la Tăşnad

Parohia Ortodoxă Română Tăşnad, din Protopopiatul Carei, în colaborare cu Primăria Oraşului Tăşnad, în vederea promovării vechilor tradiţii populare şi religioase, pe data de 11 august ora 14.00, organizează a 13-a ediţie a Festivalului Judeţean de Toacă şi Cântece Religioase, cu genericul „Toată suflarea să laude pe Domnul”.

Concursul se va desfăşura în Catedrala „Sfânta Maria” din Tăşnad unde se vor întrece în realizarea artistică a cântecului de toacă, şi alte cântări,băieţi şi fete cu vârsta între 3 şi 15 ani, îmbrăcaţi în costum naţional.

Festivităţile concursului se vor derula astfel: întâlnirea de sâmbătă 10 august, ora 18.00, pentru cunoaştere, rugăciune comună şi cina comună. Apoi duminică 11 august, între orele 14.00 – 17.00, va avea loc concursul propriu zis la care pot participa echipaje formate din preot şi preoteasă şi câte doi copii dintr-o parohie, a cărei biserică are o tradiţie în materie de Toacă. Fiecare concurent va bate toaca, de lemn, instalată în biserică, maximum un minut, căutându-se realizare artistică a zonei sau ceva mai deosebit, apoi printr-un vers de cântecel sau o mică recitare, va încânta, credem, asistenţa.

Departajarea concurenţilor se va face de către juriu şi se vor acorda, la fiecare categorie de vârstă, premiile 1, 2, 3 şi menţiuni. Fiecare concurent trebuie să fie pregătit pentru un eventual răspuns în faţa presei, în legătură cu Tradiţia despre Toacă, sau Cântarea în biserică, „o rugăciune de două ori mai primită”.

Festivalul se desfăşoară cu ocazia hramului catedralei „Sfânta Maria”, din 15 august, spre a amplifica sentimentele şi sensibilitatea sufletească a copiilor pentru tradiţia, cultura şi binenţeles credinţa ortodoxă.

„Comfirmarea participării dorim să o primim până în 10 august, ora 18.00, fiind ultimul moment de înscriere în concurs”, ne transmite părintele Marian Crainic.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517