Image 1
Image 2

DSP Satu Mare a constatat că elevii învaţă în bănci neconforme, dar nu face nimic

dr. Dan Laurențiu Cojoc și șef Serviciu Supravegherea Stării de Sănătate, dr. Lidia Tamaș
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dr. Dan Laurenţiu Cojoc şi şef Serviciu Supravegherea Stării de Sănătate, dr. Lidia Tamaş
Director executiv DSP Satu Mare, dr. Dan Laurenţiu Cojoc şi şef Serviciu Supravegherea Stării de Sănătate, dr. Lidia Tamaş

Instituţia a dat un răspuns neclar solicitării cotidianului Informaţia Zilei legat de starea mobilierului din şcoli

În februarie, ITV a realizat un reportaj pe tema ghiozdanelor prea grele şi a mobilierului şcolar neadecvat care le cauzează copiilor dureri de spate încă din ciclul primar. Reportajul îl puteţi urmări accesând httpŞ//www.informatiatv.ro/sanatate/banca-ghiozdanul-si-copiii/.

“Băncile nepotrivite şi ghiozdanele de 4 – 5 kg cocoşează copiii” a fost titlul articolului publicat în 25 februarie în Cotidianul Informaţia Zilei.

În demersul nostru jurnalistic am făcut totul pas cu pas. Am mers în şcoli, am discutat cu elevi, cadre didactice, am cântărit ghiozdane şi am aflat de la copii cât de comode sau incomode sunt băncile în care stau o bună bucată de timp în fiecare zi. Am mers pe fir, cum s-ar spune, să aflăm şi cine are atribuţii în a verifica dacă mobilierul şcolar respectă normele. Aşa am ajuns la un moment dat la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare.

Informaţiile solicitate

Dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare prin inspectorul general Călin Durla a acceptat pe loc să ne dea o declaraţie referitoare la cât de bine sunt dotate şcolile din judeţ cu mobilier, nu la fel s-a întâmplat în cazul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare. Ştiam că atribuţii pe linia de control a mobilierului şcolar au inspectorii DSP. Ni s-a cerut să facem o cerere în scris privind informaţiile pe care le dorim şi să o trimitem pe adresa de e-mail a instituţiei. Zis şi făcut. În 18 februarie am solicitat în scris informaţii privind mobilierul existent în şcolile din judeţ. S-a înregistrat în ziua următoare, adică a primit număr. Între timp, cu toate informaţiile pe care le-am obţinut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de la şeful Secţiei chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare – medic primar dr. Szatmari Ludovic, reportajul a fost finalizat şi difuzat pe micul ecran, iar articolul referitor la ghiozdanele prea grele şi la mobilierul inadecvat publicat. Când am solicitat informaţiile de la directorul DSP Satu Mare, dr. Dan Cojoc, am fost informaţi că inspectorii din instituţia pe care o reprezintă verifică în cadrul controalelor şi mobilierul din sălile de clasă, “să nu prezinte disfuncţionalităţi”. Atât am şi scris pe această temă, deşi ne-ar fi plăcut să le oferim atât cititorilor Informaţia Zilei, cât şi telespectatorilor ITV date exacte cu privire la aceste controale care se fac în şcolile în care învaţă mii de copii. S-ar putea să vă întrebaţi cum de am revenit la acest subiect. Ei bine, în cursul zilei de miercuri, 23 martie 2016, am primit pe adresa de e-mail răspuns la cererea noastră din 18 februarie. Răspunsul este înregistrat cu data de 18 martie, ca să se încadreze în termenul de 30 de zile pe care instituţiile publice îl au la dispoziţie pentru a da răspuns solicitărilor ce le primesc. A ajuns la noi în 23 martie, dar ce mai contează o zi, două, cinci. Bine că a ajuns. Iată solicitarea adresată DSP Satu Mare: “vă rugăm să ne comunicaţi informaţii referitoare la pârghiile pe care le aveţi dumneavoastră de a verifica dacă băncile şi mobilierul şcolar din unităţile de învăţământ din judeţul Satu Mare corespunde sau nu normelor europene în vigoare. Aţi făcut astfel de controale în şcoli? În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să ne spuneţi câte controale s-au făcut în acest sens în 2015 şi la ce concluzii aţi ajuns?”.

Unde dai şi unde crapă

Ce ne răspunde Direcţia de Sănătate Publică puteţi afla în rândurile de mai jos: “1. Acţiunile de control în sănătate publică dispuse de către M.S. sau stabilite de către serviciile de specialitate din cadrul D.S.P Judeţean, la nivelul colectivităţilor de copii şi tineri existente la nivelul judeţului Satu Mare, vizează toate aspectele de

ordin sanitar prevăzute de către legislaţia sanitară în vigoare, prin urmare nu se rezumă doar la verificarea mobilierului şcolar. 2. În cadrul acţiunilor de control în sănătate publică realizate de către personalul de

specialitate din cadrul D.S.P Judeţean, se verifică condiţiile igienico-sanitare generale şi specifice, prevăzute de către Ord.M.S. nr.195511995 norme de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, iar în ceea ce priveşte mobilierul şcolar existent la nivelul sălilor de activitate s-a constatat că acesta nu respectă întocmai prevederile Art.8 (1)şi Art.25(t) , respectiv adaptarea acestuia în raport cu nivelul de dezvoltare fizică al elevilor. 3. Cu ocazia controalelor igienico-sanitare în colectivităţile de copii şi tineri, s-au stabilit termene de remediere a deficienţelor identificate, repectiv alocarea fondurilor financiare necesare în vederea achiziţionarii de mobilier care să corepundă normelor sanitare în vigoare”. Răspunsul poartă două semnături: director executiv dr. Dan Laurenţiu Cojoc şi şef Serviciu Supravegherea Stării de Sănătate, dr. Lidia Tamaş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean: În 80-85% din şcolile din judeţ există mobilier şcolar care corespunde normelor europene

Pe orice parte am întoarce acest răspuns, tot n-am putea să venim cu date exacte pentru cei care sunt interesaţi de subiect, deloc puţini la număr. Aşa că am ales să vă prezentăm răspunsul celor de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare. Până una-alta, rămânem cu informaţiile pe care din fericire le-am obţinut chiar atunci când le-am solicitat, şi anume că în 80-85% din şcolile din judeţ există mobilier şcolar, bănci şi scaune, care corespund normelor europene, aşa cum ne spunea inspectorul general Călin Durla şi cu sfatul medicului specialist, dr. Szatmari Ludovic, care îi sfătuia pe părinţi să se uite atent la copil măcar o dată pe lună pentru a observa eventuale modificări de poziţie. Medicul ne mai spunea că în şcoli ar fi nevoie de scaune comode, în aşa fel făcute încât copilul când se aşează să fie aproape obligat să stea mai drept.

Pentru a viziona reportajul ITV intitulat Banca, ghiozdanul şi copiii accesaţi http://www.informatiatv.ro/sanatate/banca-ghiozdanul-si-copiii/

2 comentarii

  1. In scoli sunt multe banci care nu au decat o suprafata pe care incape un manual mic si un caiet foarte mic. Elevii nu au unde pune ghiozdanul (pupitrul lipseste!), nu au unde pune un mar, o punga cu mancare.

    Cat despre ghiozdan, acesta ajunge la 10-13 kg, nu la 5. Nu stiu cine trebuie sa verifice urmarile dezastruoase ale purtarii unei greutati inutile de materiale, caiete ale elevului, culegeri etc. Cine are de castigat dupa ce copilul are coloana afectata pentru tot restul vietii? Exista oare un inspector care se ocupa de asa ceva?

Lasă un răspuns

Connect with