21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Două săbii într-o singură teacă

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O singură după amiază nu am fost atent la spectacolul politic şi m-am înşelat crezând că s-a semnat un armistiţiu între forţele politice, între politicienii de la vârf. Împăcarea, mică sau mare, este imposibilă. Când nu se trage spre duşmani, se duc lupte la baionete în interior. Deocamdată sunt de interes evenimentele din interiorul PSD şi PNL.

Victor Ponta, după cum se ştie, a fost liderul PSD într-o perioadă de mari prefaceri politice. El a semnat protocolul de înfiinţare a USL, reuşind astfel să atragă într-o cursă PNL. A ajuns prim ministru, având o largă susţinere parlamentară. Sigur, USL s-a spart. Nimeni nu se îndoieşte că motivul principal a fost legat de candidatura la preşedinţie. Liberalii au simţit că PSD nu va susţine candidatura lui Crin Antonescu. După retragerea PNL din USL, premierul Ponta, ca preşedinte al partidului, a fost insistent rugat să-şi anunţe candidatura la preşedinţie. Totul se învârtea în jurul său. Pentru că aşa se prezintă situaţia într-un partid ca PSD. Nu total diferită este situaţia în alte partide. Există diferenţe de nuanţe. Indiferent de natura partidului, toţi ochii sunt îndreptaţi, toate urechile sunt ciulite spre lider.

Victor Ponta descoperă cu uimire acest fenomen. Fostul centru înaintaş se miră, şi este revoltat, că în PSD nu există decât o singură persoană< Liviu Dragnea. “El este singur în partid, ceilalţi aplaudă“. Desigur, fostul lider s-ar putea uita la înregistrările din trecut, când el singur vorbea, iar restul aplaudau. Aşa au stat lucrurile în timpul lui Ion Iliescu – şi ce vremuri – la fel a continuat Adrian Năstase, apoi Mircea Geoană şi tradiţia va continua şi după Liviu Dragnea. Doar Victor Ponta redescoperă cum se se încălzeşte supa liderului în PSD. 

Când şi cât va rupe Ponta din partid nu contează. Ar putea fi urmat de un grup mai mic, care să nu deranjeze masa critică a majorităţii, sau ar putea rupe o bucată mai mare. Care să joace roul buturugii mici şi să răstoarne carul guvernării PSD.

Poate nu ar fi lipsit de interes introducerea unui punct în statut prin care fostul lider să fie exclus imediat ce şi-a pierdut funcţia. Oricum, lucrul acesta i se întâmplă fiecărui fost lider.

     PNL nu este foarte departe de acest mod de tratare a foştilor lideri. Sunt pe dinafară, sau puşi la naftalină, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu. A avut aceeaşi crudă soartă Vasile Blaga, copreşinte cu tendinţa de a devenit lider. Partid mai evoluat, PNL are o armă internă mai dată naibii decât a PSD. Se numeşte criteriu de integritate şi loveşte mortal de la prima suspiciune. Secretarul general, Marian Petrache, şi-a pierdut funcţia pentru că un primar închis la Jilava şi-a adus aminte că în urmă cu 9 ani i-a plătit o excursie la Monte Carlo. Ludovic Orban a fost scos din joc pentru că a fost acuzat că a primit mită. A fost achitat. Despre primarul din Arad se vorbea că are de gând să candideze la preşedinţia partidului, I s-a scos un dosar, iar criteriul de integritate îl obligă să-şi dea demisia din funcţiile de conducere ale partidului. După ce îşi va rezolva problemele în justiţie, şi dacă va fi găsit nevinovat, Gheorghe Falcă se poate reîntoarce, dar alegerile vor fi trecut demult.

   Cam aşa stau lucrurile în partide. Oricât s-ar înghesui, nu pot încape mai multe personalităţi marcante în aceeaşi teacă strâmtă a partidului.

    Partidele mai mici nu se conduc după alte reguli. :i acolo este valabil proverbul cu cele două săbii care nu încap într-o singură teacă.

Abonează-te acum Online!