Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Două săbii într-o singură teacă

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O singură după amiază nu am fost atent la spectacolul politic şi m-am înşelat crezând că s-a semnat un armistiţiu între forţele politice, între politicienii de la vârf. Împăcarea, mică sau mare, este imposibilă. Când nu se trage spre duşmani, se duc lupte la baionete în interior. Deocamdată sunt de interes evenimentele din interiorul PSD şi PNL.

Victor Ponta, după cum se ştie, a fost liderul PSD într-o perioadă de mari prefaceri politice. El a semnat protocolul de înfiinţare a USL, reuşind astfel să atragă într-o cursă PNL. A ajuns prim ministru, având o largă susţinere parlamentară. Sigur, USL s-a spart. Nimeni nu se îndoieşte că motivul principal a fost legat de candidatura la preşedinţie. Liberalii au simţit că PSD nu va susţine candidatura lui Crin Antonescu. După retragerea PNL din USL, premierul Ponta, ca preşedinte al partidului, a fost insistent rugat să-şi anunţe candidatura la preşedinţie. Totul se învârtea în jurul său. Pentru că aşa se prezintă situaţia într-un partid ca PSD. Nu total diferită este situaţia în alte partide. Există diferenţe de nuanţe. Indiferent de natura partidului, toţi ochii sunt îndreptaţi, toate urechile sunt ciulite spre lider.

Victor Ponta descoperă cu uimire acest fenomen. Fostul centru înaintaş se miră, şi este revoltat, că în PSD nu există decât o singură persoană< Liviu Dragnea. “El este singur în partid, ceilalţi aplaudă“. Desigur, fostul lider s-ar putea uita la înregistrările din trecut, când el singur vorbea, iar restul aplaudau. Aşa au stat lucrurile în timpul lui Ion Iliescu – şi ce vremuri – la fel a continuat Adrian Năstase, apoi Mircea Geoană şi tradiţia va continua şi după Liviu Dragnea. Doar Victor Ponta redescoperă cum se se încălzeşte supa liderului în PSD. 

Când şi cât va rupe Ponta din partid nu contează. Ar putea fi urmat de un grup mai mic, care să nu deranjeze masa critică a majorităţii, sau ar putea rupe o bucată mai mare. Care să joace roul buturugii mici şi să răstoarne carul guvernării PSD.

Poate nu ar fi lipsit de interes introducerea unui punct în statut prin care fostul lider să fie exclus imediat ce şi-a pierdut funcţia. Oricum, lucrul acesta i se întâmplă fiecărui fost lider.

     PNL nu este foarte departe de acest mod de tratare a foştilor lideri. Sunt pe dinafară, sau puşi la naftalină, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu. A avut aceeaşi crudă soartă Vasile Blaga, copreşinte cu tendinţa de a devenit lider. Partid mai evoluat, PNL are o armă internă mai dată naibii decât a PSD. Se numeşte criteriu de integritate şi loveşte mortal de la prima suspiciune. Secretarul general, Marian Petrache, şi-a pierdut funcţia pentru că un primar închis la Jilava şi-a adus aminte că în urmă cu 9 ani i-a plătit o excursie la Monte Carlo. Ludovic Orban a fost scos din joc pentru că a fost acuzat că a primit mită. A fost achitat. Despre primarul din Arad se vorbea că are de gând să candideze la preşedinţia partidului, I s-a scos un dosar, iar criteriul de integritate îl obligă să-şi dea demisia din funcţiile de conducere ale partidului. După ce îşi va rezolva problemele în justiţie, şi dacă va fi găsit nevinovat, Gheorghe Falcă se poate reîntoarce, dar alegerile vor fi trecut demult.

   Cam aşa stau lucrurile în partide. Oricât s-ar înghesui, nu pot încape mai multe personalităţi marcante în aceeaşi teacă strâmtă a partidului.

    Partidele mai mici nu se conduc după alte reguli. :i acolo este valabil proverbul cu cele două săbii care nu încap într-o singură teacă.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend