19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Dormiţi liniştiţi, PSD adună bani pentru voi!

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cuvântul de ordine: să adunăm cât mai mulţi bani la bugetul centralizat. Coaliţia PSD se confruntă cu propriul program de guvernare. După ce a promis o relaxare fiscală cum nu s-a mai văzut, concomitent cu majorări de pensii şi salarii pentru toată lumea, PSD a urcat atât de sus în preferinţele românilor încât restul partidelor s-au văzut ca nişte muşuroaie de furnici de la înălţimea unui bloc cu zece etaje. Nu spun mai multe etaje pentru că, deocamdată, nu avem zgârie-nori.

Împărţeala a ţinut câtă vreme nu s-a uitat nimeni la sacul cu bani. Dar, ce să vezi? Sacul este gol. După zece luni de guvernare în care s-au cam tăiat găinile care făceau ouă, guvernul Tudose, ceva mai realist decât partidul, ajunge la concluzia simplă că trebuie să adune mai mulţi bani nu doar pentru transpunerea în practică a promisiunilor electorale, ci şi pentru a ţine în stare de funcţionare imensul mecanism al statului.

Scumpirea carburanţilor, a curentului electric, a gazelor în prag de iarnă sunt deja câştiguri sigure ale actualei guvernări. Dar este prea puţin. Mai poate fi stors ceva de la TVA-ul în split.

Goana după bani a devenit principala preocupare a guvernului. A demarat un adevărat concurs de idei. Un cunoscut parlamentar a descoperit să nu sunt impozitate oăule din gospodăriile ţăranilor, pe când cele de la ferme sunt taxate şi impozitate. S-a umblat la toate taxele posibile şi imposibile şi s-a ajuns la concluzia că un 2% dacă se numeşte „taxă de solidaritate” va trece aproape neobservată de contribuabili. Cum ministrul de Finanţe se exprimă mai greu, poate şi pentru că nici nu pricepe cum de s-a ajuns la fundul sacului, foarte probabil că demiterea lui va salva taxa de solidaritate. Un 2% din toate salariile nu atinge valoarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar pentru un guvern disperat ar însemna ceva.

Nu pentru multă vreme pentru că sunt deschise prea multe robinete din care curg banii adunaţi de la contribuabili. De pildă funcţia cu care a fost cadorisit fostul prim ministru Sorin Grindeanu costă 10.000 de euro pe lună. Un salariu bun pentru un răzvrătit care nu s-a lăsat desprins de pe scaunul de premier decât în urma unei moţiuni de cenzură din partea propriului partid. După cum se vede, PSD este un partid milos, care nu poartă pică nici celor care îl supără rău de tot.

Această întâmplare cu final fericit nu este altceva decât unul din gesturile simbolice care caracterizează această guvernare. Bine ar fi să nu devină una de tristă amintire. Nu pentru că ar muri cineva de grija unor partide, fie ele şi PSD şi ALDE, ci pentru că ţara aceasta nu merită să fie un câmp de experienţe pentru tot felul de aventurieri.

Aparent, în mod neaşteptat, cei care se revoltă sunt exact cei pe care PSD a crezut că îi va atrage de partea sa prin măsurile fără raţiune economică pe care le ia. Sindicatele încep să se dezmeticească. Bugetarii, după ce au primit salarii la care nici nu visau, văd că tocmai salariile lor au condus la creşterea preţurilor. Nu se prea ştie unde a reuşit şi unde a dat greş cele două guverne din aceste zece luni.  Este greu de aflat dacă liderii partidelor de guvernare înţeleg exact ce au făcut şi ce au de făcut în continuare. Nu ştim dacă domnul Liviu Dragnea poate spune ca un fost celebru personaj: dormiţi liniştiţi, PSD adună bani pentru voi! De unde? Tot de la voi!

Abonează-te acum Online!