Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugenm Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 02.30 Portret de artist – Valer Sasu 03.30 Serată de poezii 04.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buzită. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Softa Markos. Titlul emisiunii: Legume exotice. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul Psihologic. 10.00 Dacia 1300 o masină care încă rezistă 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugen Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 14.35 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Rudiger Mangel, Hilde Gott. Titlul emisiunii: Dezvoltarea serviciilor de psihiatrie. 15.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Ioan Man. Titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 16.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Olimpiu Micle. 17.35 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Doi foşti premieri ambiţioşi

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Doi foşti premieri au rămas pe dinafară după ce s-a investit în ei o mare doză de încredere. Dacian Cioloş a fost primit ca o soluţie non-politică după ce s-a descoperit că „politically correct” poate distruge lumea. Al doilea premier pus pe tuşă, Victor Ponta, a fost port drapelul campaniei electorale PSD pentru alegerile parlamentare din 2016. Între cei doi nu pot fi găsite puncte comune. Unul aleargă ( de unul singur) pe dreapta, al doilea aleargă pe stânga, tot de unul singur.

Nu-l mai punem la socoteală pe al treilea premier, intrat într-un fel de şomaj politic. Sorin Grindeanu este pe nicăieri, ca Vida Geza. Nu mergem mai departe spre premierul cu statut special, Mihai Răzvan Ungureanu. Intrat în zona ocultă a serviciilor secrete, MRU nu se mai regăseşte în niciun proiect politic la vedere.

Lista premierilor care nu mai înseamnă nimic din punct de vedere politic se continuă cu Victor Ciorbea şi Adrian Năstase, ca să numim doi dintre cei mai puternici oameni politici la vremea lor. Emil Boc se înscrie în alt registru politic. Salvarea lui a constat în faptul că s-a retras la timp din politica la vârf, la Cluj.

Doi dintre cei mai sus invocaţi nu se dau învinşi. Victor Ponta, după ce a mirosit puterea absolută, aflându-se la un pas de funcţia de preşedinte la o vârstă la care alţii încă frecventează discotecile, a fost pus pe linie moartă de Liviu Dragnea. Neîmpăcându-se cu statutul de membru de rând al PSD, Ponta caută o cale de a ieşi în evidenţă, prinzând ceva din gloria de altădată. Cea mai la îndemână soluţie este înfiinţarea unui partid. Se va lansa în luna septembrie.

Platforma este previzibilă din câteva declaraţii. Noi, zice Victor Ponta, nu suntem naţionalişti, dar suntem patrioţi. Dată fiind relaţia lui cu Erdogan, preşedintele Turciei, s-a tras concluzia că mizează pe un partid la modă în Europa, un partid naţionalist. Este cea mai facilă modalitate de a te face remarcat. Înjuri puţin ungurii, te răsteşti la multinaţionale şi platforma este gata. Mai ales dacă lideri precum Kelemen Hunor le dau apă la moară prin declaraţii cu aparenţă radicală.

Dacian Cioloş este abonat la aceeaşi sursă. Platforma lui România 100 face o trimitere transparentă la Centenarul României. Nu a prins la alegerile din 2016, dar asta nu-l împiedică să-şi încerce norocul în 2018, când se împlinesc o sută de ani de la Unire.

Dacian Cioloş nu porneşte de la zero. USR, o formaţiune politică de amatori, a intrat în criză. Liderul şi-a dat demisia. Nicuşor Dan nu are nimic de-a face cu politica. Cioloş profită de degringolada din USR şi s-a gândit la o fuziune. În fruntea unei mişcări politice, practic a unei stări de spirit, Dacian Cioloş are şansa de a intra pe uşa din spate la masa principalelor forţe poltice ale momentului. USR are un procent substanţial de parlamentari.

Este cel mai mare dintre partidele mici. În fruntea a cel puţin 10% dintre parlamentari, Dacian Cioloş va avea un cuvânt greu de spus în cazul unor translatări politice între partidele parlamentare. PNL va avea în coastă un partid puternic, nu a adunătură de ONG-işti. Ludovic Orban va avea în Dacian Cioloş un concurent serios.

Mai puţin clare sunt şansele lui Victor Ponta. Dacă va reuşi să rupă din PSD partea radicală, cu predispoziţii spre un naţionalism activ, partidul proiectat de Ponta se poate alinia formaţiunilor extremiste din Europa, cu o foarte mare priză la public. Un posibil model ar putea fi nu doar platforma lui Erdogan, ci şi FIDESZ-ul lui Viktor Orban.

Abonează-te acum Online!