Image 1
Image 2

Doar 100 de purcei au fost livraţi fermierilor sătmăreni, din cei 435 solicitaţi în prima parte a acestui an

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ministrul Petre Daea
Ministrul Petre Daea

După ce cu mare fast, în anul 2017, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a lansat în spaţiul public programul “Adoptă oaia”, dovedit în acest an un demers fără succes, oierii români fiind trimişi de mai marii din minister să-şi caute

piaţă pentru ovine în lumea arabă, a fost lansat în acest an programul de revigorare a efectivelor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna.

Demarat fără a avea la îndemână materialul genetic necesar, adică purceii, iată că în acest ultim trimestru al anului la noi în judeţ s-au distribuit prea puţini purcei. Poate aproximativ 25% din cei solicitaţi de fermieri.

Potrivit prevederilor acestui program în aparenţă generos, fermierii puteau solicita cu titlul gratuit maximum 10 purcei, la greutatea de 8 – 10 kilograme. Cel puţin jumătate din viitorii porci graşi se predau către un procesator interesat, care este obligat să plătească 12 lei/kilogramul în viu, la greutatea de minimum 130 de kilograme a porcului.

Programul iniţiat de ministrul Petre Daea a fost lansat şi la noi în judeţ. Direcţia Judeţeană de Agricultură Satu Mare, a colectat cererile fermierilor interesaţi. La momentul respectiv, pe listele de aşteptare au fost înscrişi 45 de fermieri interesaţi de a face parte din acest program, fiind solicitaţi 435 de purcei. Au fost stabiliţi tot atunci şi câţiva procesatori interesaţi a cumpăra viitorii porci graşi.

Fermierii mai așteaptă purceii promiși

Timpul a trecut, iar fermierii sătmăreni sunt în aşteptarea purceilor pe care ar trebui să-i crească şi să-i îngraşe. Aşteptarea se prelungeşte. Asta pentru faptul că la momentul lansării programului abia exista o listă cu lotul matcă, dar nimeni nu putea stabili un termen la care ar putea fi livraţi purceii.

În aceste condiţii s-a vândut “pielea ursului din pădure”. La momentul respectiv consemnam faptul că abia după lansare scroafele vor ajunge să fie montate pentru a putea aştepta purceii.

Cum perioada de gestaţie a unei scroafe este de aproximativ 120 de zile, ceea ce înseamnă puţin sub patru luni, la care se adaugă o lună şi jumătate sau chiar două, perioada în care purceii cresc şi sunt înţărcaţi, socotelile arată că în cel mai favorabil caz acest ciclu este de aproximativ 5 luni.

Cum lipsa materialului biologic a reprezentat şi mai reprezintă o problemă, a intervenit problema pestei porcine africane, mai exact instituirea de interdicţii în ceea ce priveşte mişcarea porcilor indiferent de vârstă şi rasă, spunea deunăzi dr. ing. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Satu Mare.

Potrivit acestuia, mai sunt aproximativ 100 de purcei care vor fi livraţi către fermierii înscrişi pe lista de aşteptare. Din surse demne de încredere am aflat că acest program de livrare către fermierii din judeţ a purceilor din rasele Mangaliţa şi Bazna o să se prelungească până ce se vor putea onora toate solicitările, dacă în timp unii fermieri nu s-au răzgândit, renunţând.

Cum perioada de creştere şi îngrăşare a porcilor din cele două rase care fac obiectul programului de minimis este considerabil mai mare în comparaţie cu cea a porcilor din rase precum Mare Alb sau Pick, se poate spune fără teama de a greşi că la Crăciun consumatorii sătmăreni nu vor avea pe mese carne şi preparate din cele două rase, pe seama proiectului iniţiat de MADR.

Poate pe la mijlocul anului viitor, dacă animalele vor fi hrănite în mod tradiţional cu cereale şi nu cu premixuri, o să se poată vorbi despre sacrificare.

Programul s-a derulat cu o serie de dificultăţi şi în zona de sud a ţării, acolo unde în câteva exploataţii neprofesionale axate pe producerea purceilor din rasele Mangaliţa şi Bazna, ca urmare a confirmării virusului pestei porcine africane, animalele au fost ucise.

Proba de foc pentru fermierii sătmăreni o să fie în momentul valorificării, ştiut fiind faptul că au contracte de livrare cu procesatorii, iar aceştia au obligaţia să vireze în conturile celor care au vândut porcii graşi o contravaloare prestabilită.
Potrivit unor estimări, la nivel de judeţ au fost livraţi către crescători puţin peste 25% din numărul purceilor solicitaţi.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with