24.04.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 01.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile. 02.50 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Marcu Greta, Zell Stefan. Titlul emisiunii: Să facem cunoştinţă cu Casa Buki.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Săptămâna Patimilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Adriana Hagău, Mircea Muncean. Titlul emisiunii: Avortul în România. 14.00 Teleshopping 14.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 16.15 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Ioana Borodi, Liviu Ivasuc. Titlul emisiunii: Sătmărenii se descurcă excelent la Independenţa Baia Mare. 17.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Îmbracă un copil de Sfintele Paşti. 17.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Deputat Romeo Nicoară raport din parlament. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile.

Doar 100 de purcei au fost livraţi fermierilor sătmăreni, din cei 435 solicitaţi în prima parte a acestui an

Scris de Ioan Aniţaş, 28 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ministrul Petre Daea

Ministrul Petre Daea

După ce cu mare fast, în anul 2017, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a lansat în spaţiul public programul “Adoptă oaia”, dovedit în acest an un demers fără succes, oierii români fiind trimişi de mai marii din minister să-şi caute

piaţă pentru ovine în lumea arabă, a fost lansat în acest an programul de revigorare a efectivelor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna.

Demarat fără a avea la îndemână materialul genetic necesar, adică purceii, iată că în acest ultim trimestru al anului la noi în judeţ s-au distribuit prea puţini purcei. Poate aproximativ 25% din cei solicitaţi de fermieri.

Potrivit prevederilor acestui program în aparenţă generos, fermierii puteau solicita cu titlul gratuit maximum 10 purcei, la greutatea de 8 – 10 kilograme. Cel puţin jumătate din viitorii porci graşi se predau către un procesator interesat, care este obligat să plătească 12 lei/kilogramul în viu, la greutatea de minimum 130 de kilograme a porcului.

Programul iniţiat de ministrul Petre Daea a fost lansat şi la noi în judeţ. Direcţia Judeţeană de Agricultură Satu Mare, a colectat cererile fermierilor interesaţi. La momentul respectiv, pe listele de aşteptare au fost înscrişi 45 de fermieri interesaţi de a face parte din acest program, fiind solicitaţi 435 de purcei. Au fost stabiliţi tot atunci şi câţiva procesatori interesaţi a cumpăra viitorii porci graşi.

Fermierii mai aşteaptă purceii promişi

Timpul a trecut, iar fermierii sătmăreni sunt în aşteptarea purceilor pe care ar trebui să-i crească şi să-i îngraşe. Aşteptarea se prelungeşte. Asta pentru faptul că la momentul lansării programului abia exista o listă cu lotul matcă, dar nimeni nu putea stabili un termen la care ar putea fi livraţi purceii.

În aceste condiţii s-a vândut „pielea ursului din pădure”. La momentul respectiv consemnam faptul că abia după lansare scroafele vor ajunge să fie montate pentru a putea aştepta purceii.

Cum perioada de gestaţie a unei scroafe este de aproximativ 120 de zile, ceea ce înseamnă puţin sub patru luni, la care se adaugă o lună şi jumătate sau chiar două, perioada în care purceii cresc şi sunt înţărcaţi, socotelile arată că în cel mai favorabil caz acest ciclu este de aproximativ 5 luni.

Cum lipsa materialului biologic a reprezentat şi mai reprezintă o problemă, a intervenit problema pestei porcine africane, mai exact instituirea de interdicţii în ceea ce priveşte mişcarea porcilor indiferent de vârstă şi rasă, spunea deunăzi dr. ing. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Satu Mare.

Potrivit acestuia, mai sunt aproximativ 100 de purcei care vor fi livraţi către fermierii înscrişi pe lista de aşteptare. Din surse demne de încredere am aflat că acest program de livrare către fermierii din judeţ a purceilor din rasele Mangaliţa şi Bazna o să se prelungească până ce se vor putea onora toate solicitările, dacă în timp unii fermieri nu s-au răzgândit, renunţând.

Cum perioada de creştere şi îngrăşare a porcilor din cele două rase care fac obiectul programului de minimis este considerabil mai mare în comparaţie cu cea a porcilor din rase precum Mare Alb sau Pick, se poate spune fără teama de a greşi că la Crăciun consumatorii sătmăreni nu vor avea pe mese carne şi preparate din cele două rase, pe seama proiectului iniţiat de MADR.

Poate pe la mijlocul anului viitor, dacă animalele vor fi hrănite în mod tradiţional cu cereale şi nu cu premixuri, o să se poată vorbi despre sacrificare.

Programul s-a derulat cu o serie de dificultăţi şi în zona de sud a ţării, acolo unde în câteva exploataţii neprofesionale axate pe producerea purceilor din rasele Mangaliţa şi Bazna, ca urmare a confirmării virusului pestei porcine africane, animalele au fost ucise.

Proba de foc pentru fermierii sătmăreni o să fie în momentul valorificării, ştiut fiind faptul că au contracte de livrare cu procesatorii, iar aceştia au obligaţia să vireze în conturile celor care au vândut porcii graşi o contravaloare prestabilită.
Potrivit unor estimări, la nivel de judeţ au fost livraţi către crescători puţin peste 25% din numărul purceilor solicitaţi.

Abonează-te acum Online!
  1. Paris a spus: 29 octombrie 2018, ora 17:14

    Restul sint la cotrocenii

  2. Osanu a spus: 28 octombrie 2018, ora 14:55

    HELLO restul sint la Cotroceni Bucuresti

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.