Image 1
Image 2

Presiuni la adresa conducerii Liceului Tehnologic Ardud

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Dir Liceu Ardud     Recentele numiri de directori în instituţiile de învăţământ din judeţul Satu Mare au iscat nemulţumiri în unele cazuri atât la nivelul cadrelor didactice, cât şi al unor politicieni.

Aceste nemulţumiri s-au concretizat în mai multe reclamaţii adresate Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ministerului Educaţiei şi presei. Despre unele plângeri pe această temă am mai scris în coloanele ziarului nostru.

 

Reclamaţie privind numirea directorului la Liceul Tehnologic Ardud

 

Una dintre reclamaţii se referă la numirea profesorului Vasil Cristian în funcţia de director al Liceului Tehnologic din Ardud, venită din partea unui politician. Directorul a fost numit în condiţii de “promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat în acest an la liceul pe care îl conduce”, se scrie în acel text.

De altfel, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a hotărât, ca urmare a rezultatelor slabe la examenul de Bacalaureat, transformarea liceului din Ardud în Şcoală profesională, ştire apărută cu circa o lună în urmă şi în ziarul Informaţia zilei.

 

Poziţia inspectorului şcolar general Călin Durla

 

durla 1Faţă de sesizarea la adresa directorului Cristian Vasil, am solicitat poziţia şefului inspectoratului şcolar Călin Durla, al cărui răspuns îl redăm mai jos.

“În ceea ce priveşte prelungirea detaşării în funcţia de director la Liceul Tehnologic Ardud pentru domnul Vasil Cristian, vă amintesc faptul că pentru funcţia de director la această unitate de învăţământ au fost depuse trei manifestări de intenţie: 1. Domnul Vasil Cristian, gradul didactic I, membru în CNEME (Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional), titular la Liceul Tehnologic Ardud; 2. Doamna Lieb Andreea, gradul didactic I, membru în CNEME, titulară la Liceul Teologic Romano-Catolic “Ham Janos” Satu Mare şi 3. Doamna Glodeanu Liliana, gradul didactic definitiv, fără a fi membru CNEME, titulară la CJRAE Satu Mare – cu obiectul activităţii la cabinetul psihopedagogic al Liceului Ardud, care ulterior şi-a şi retras intenţia.

În urmă consultării Consiliului Profesoral al unităţii, la care au fost invitaţi cu drept de exprimare a opţiunii un reprezentant al primarului, unul al consiliului local şi unul al părinţilor, rezultatul a fost următorul: doamna Lieb o singură opţiune, iar domnul Vasil 44.

Referitor la procentul de promovabilitate la Examenul Naţional de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2016, vă comunicăm faptul că acesta nu poate fi analizat separat de media de admitere a acestor absolvenţi la intrarea în liceu, în anul 2012. Astfel media la examenul de Evaluare Naţională a candidaţilor admişi la Liceul Tehnologic Ardud în anul 2012 a fost 3,52, iar media acestora la Examenul Naţional de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2016 a fost 3,92. De altfel, analizând rezultatele din ultimii ani ai absolvenţilor Liceului Tehnologic Ardud la sesiunea iunie-iulie a Examenului Naţional de Bacalaureat (2012 – 1 promovat, 2013 – 1 promovat, 2014 – 0 promovaţi, 2015 – 1 promovat), nu se justifică existenţa claselor de liceu la această unitate. În schimb, ţinând cont de faptul că în Ardud există mulţi agenţi economici care solicită forţă de muncă, este necesară dezvoltarea unei şcoli profesionale puternice, în sistem dual”. Semnează Călin Durla.

 

Cum gândeşte directorul Vasil Cristian evoluţia instituţiei

 

„Şi până acuma, Liceul Tehnologic Ardud a funcţionat ca şcoală profesională. La cursuri de zi nu am avut clase de liceu, nu s-au aprobat în ultimii ani. În prezent avem o singură clasă a XII-a, la seral”, ne spune directorul Vasil Cristian.

Am consultat pe site-ul ISJ situaţia înscrierilor în clasele de profesională până pe 30 august (data la care am purtat discuţia). Aproape că s-au constituit cele două clase de profesională propuse. Astfel, la clasa de tâmplar universal, în etapa I erau 9 înscrişi, pentru ca ulterior numărul lor să ajungă la 20 (numărul de locuri într-o clasă este de 28). La clasa de tapiţer-plăpumar-saltelar, de la 11înscrişi iniţial, s-a ajuns la 18.

Din discuţia purtată, am înţeles că directorul vrea să consolideze un învăţământ profesional în sistem dual, în cooperare cu firmă tutelară Ardudana, din localitate. „Acolo se angajează 90% dintre absolvenţii de profesională şi avem relaţii foarte bune de cooperare cu directorul fabricii. Liceul are cu fabrica un contract pe o durată de 3 ani”, precizează Vasil Cristian.

Directorul intenţionează şi în acest an să constituie o clasă de liceu întrucât o pondere însemnată a absolvenţilor de profesională doresc să urmeze cursuri liceale la seral. Rămâne de văzut cum se va realiza practic această intenţie în condiţiile în care Liceul Tehnologic Ardud este omis din rubrica inspectoratului privind admiterea în liceele din judeţ.

3 comentarii

  1. Domnule inspector la pozitia in Registrul OMECTS nr 464. apare dl VASIL CRISTIAN specializarea ADMINISTRATIE PUBLICĂ ( nu cred ca are vreo legatura cu EDUCATIA) Grad II LICEUL TEHNOLOGIC ARDUD daca acesta este un criteriu de departajare a candidatilor.

    E absurda numirea directorilor in acest fel nu putem avea elevi cu promovabilitate in aceste conditii .

Lasă un răspuns