Image 1
Image 2

Discursul de adio al fostei șefe DNA. Reacții la revocarea din funcție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dragnea menține amenințarea suspendării, PNL dă credit președintelui, iar un deputat USR își varsă pe Facebook supărarea

Laura Codruța Kovesi a avut o primă reacție după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Iată ce a spus fosta șefă a DNA, în declarația de presă susținută luni după aflarea deciziei.

Discursul Laurei Codruța Kovesi

“Președintele României a emis decretul de revocare, mandatul meu încetează începând de azi. Am fost procuror-șef timp de 5 ani și tot ce am realizat și ce nu am realizat am consemnat într-un raport care va putea fi consultat pe site-ul DNA.

Propunerea de revocare nu a întâlnit condițiile prevăzute de lege. CSM a dat aviz negativ. Am dovedit că motivele indicate de Ministerul Justiției o parte sunt nereale, o parte neîntemeiate.

Decretul de revocare lasă un semn de întrebare. Va exista o subordonare a procurorilor-șefi față de Ministerul Justiției? Motivarea CCR sugerează că procurorii ar putea fi subordonați ministrului Justiției.

Am luat act de decretul de revocare și nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Aș dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei și tuturor procurorilor din Ministerul Public

Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism, pentru dârzenia în lupta cu infracționalitatea, pentru că au mers înainte indiferent de cât de umiliți și de târâți în noroi am fost.

DNA a obținut și alte rezultate care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea e egală pentru toți. Procurorii independenți au făcut investigații asupra unor persoane care erau de neatins. Am contribuit prin anchetele noastre la conștientizarea privind fenomenul corupției. Am demonstrat că instituțiile publice din România lucrează legal, și corupția poate fi înfrântă.

Modul în care vor să schimbe legile arată că vor protecție pentru trecut și viitor. Vă spun: nimic nu poate fi pus în balanță față de continuarea luptei anticorupție. Am văzut forma adoptată în Parlament la codul de procedură penală, am văzut și observațiile. E de bun simț să observăm că demersul politic este pentru blocarea justiției.

Procurorii nu pot duce o luptă politică. Procurorii trebuie să fie independenți. DNA este o instituție matură, profesionistă. Așa că, dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba. Mulțumesc tuturor partenerilor instituționali din țară și din străinătate.

Aș avea un mesaj pentru cetățenii României: Corupția poate fi învinsă, nu abandonați.”

La finalul discursului, Kovesi a fost aplaudată de cei prezenți la sediul DNA. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să discute miercuri unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi.

PSD reproșează întârzierea deciziei

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că discuţia privind declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Iohannis va continua în partid şi în coaliție, el susţinând că şeful statului a semnat decizia de revocare a şefei DNA la 30 de zile de la decizia CCR, “nu de dragul Constituţiei, ci la presiunea unor calcule personale”. “Dacă voia să o revoce o revoca de la început, nu-l oprea nimeni”, a afirmat Dragnea, spunând că nici copiii de la grădiniţă nu au crezut că Iohannis are nevoie de 30 de zile pentru a citi motivarea Curţii.

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că decizia preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA este o decizie normală şi spune că, totuşi, i-a luat cam mult să citească motivarea CCR, dar a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei. Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat că decretul de revocare din funcţie a şefei DNA a fost semnat cu o întârziere de 30 de zile. El spune că decretul avea o semnificaţie “extraordinară” pentru că şi pe viitor ar fi putut preşedintele să încalce Constituţia prin nesemnarea altor decrete importante.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni că decizia preşedintelui Iohannis de a o revoca pe Codruţa Kovesi trebuia luată acum o lună şi susţine că, dacă s-a luat aşa târziu, nu este decizia lui Klaus Iohannis, ci a “sistemului”, care a calculat ce înseamnă o suspendare din funcţie. Ştefănescu afirmă că prin revocarea procurorului-şef al DNA a fost “sacrificat” un om şi va urma o revanşă, care poate fi legată de dosarul de la DIICOT deschis pe numele premierului Dăncilă sau de Codul penal.

PNL dă credit lui Iohannis

Liderul PNL, Ludovic Orban, a susţinut luni că decizia preşedintelui Klaus Iohannis a fost o acţiune analizată, afirmând că Iohannis a ales interesul României în defavoarea interesului personal. Orban a mai spus că, dacă nu ar fi revocat-o pe Kovesi, risca să produc evenimente care să “creeze tulburări sociale”. Fostul lider al PNL, Alina Gorghiu, spune că decizia preşedintelui a fost luată după o analiză făcută cu maximă atenţie şi că se impunea respectarea deciziei Curţii Constituţionale. Gorghiu mai crede că linia politică impusă de şeful statului  şi anume ”toleranţă zero la corupţie” nu se va schimba.

Băsescu amintește referendumul din 2009

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că şeful statului a ales corect atunci când a revocat-o pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA, punând în aplicare decizia CCR, el afirmând că acum este de văzut dacă cei care îi cereau imperativ lui Iohannis să respecte decizia CCR sunt dispuşi, la rândul lor, să pună în aplicare decizia Curţii prin care a fost validat referendumul din 2009 care reduce la 300 numărul parlamentarilor.

Traian Băsescu mai spune că România nu are în momentul de faţă mai mult de 300 de politicieni care să poată exercita cu competenţă funcţia de parlamentar.

Un deputat USR îl evocă pe Emil Constantinescu

Deputatul USR Cristian Seidler afirmă, după anunţul revocării şefei DNA făcut de preşedintele Klaus Iohannis, că ”Emil Constantinescu are un follower” (un discipol).

”6,3 milioane de voturi luate pe numele tău. 1,8 milioane de like-uri pe fb, obţinute pe numele tău. Decizie de importanţă majoră pentru lupta anti-corupţie. Tu trimiţi purtătorul de cuvânt!? Emil Constantinescu are un follower”, scrie el pe Facebook.

1 comentariu

  1. „Eli, Eli, Lama Sabactani?”- Sa vrei sa faci bine si sa fii pus in imposibilitate de-a face acest lucru, iata un lucru care se intampla din cand in cand pe acest Pamant. E totusi un pic de diferenta, ceea ce a facut Mantuitorul Nostru, il stim prin interpusi si mai stim ca scopul era Binele Suprem. Ceea ce a facut Laura o stim din gura ei si scopul ei era a Binele Unora. Jocul cu Puterea implica riscuri, unii si le asuma altii, in schimb, nu. Probabil daca Laura ar fi tintit Binele Suprem nu ajungea in pozitia aceasta si poate ca daca ar fi cotit-o din timp era stimata de mult mai multi. Peste putin timp nici nu ne-o vom mai aminti, doar cei care au avut direct de suferit.

Lasă un răspuns

Connect with