Image 1
Image 2

Direcţiile şi ocoalele silvice din unele judeţe nu mai vor să vândă brazi de Crăciun

Brazi in ghiveci
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Brazi in ghiveci
Brazi in ghiveci

Direcţia Silvică Satu Mare va avea sub 300 de brazi la vânzare, exclusiv către persoane fizice

Apropierea lunii decembrie îi duce pe numeroşi sătmăreni cu gândul la emoţia sărbătorilor de iarnă de odinioară, la Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, nu în ultimul rând la mireasma bradului care, indiferent de regim, era nelipsit din casele care se respectau.

A fost şi aşa-numita epocă a bradului din material plastic, motivul fiind protejarea fondului forestier şi evitarea poluării până şi după sărbători, prin brăduleţii aruncaţi la punctele gospodăreşti.

În acelaşi context poate fi integrată şi măsura luată deja de câţiva ani, când au început să se scoată la vânzare brăduţi la ghiveci, care după sărbători puteau fi plantaţi de către posesori sau se revindeau la preţuri modice. N-au trecut prea mulţi ani de la apariţia brazilor în ghivece ;i vine din urmă concurenţa brazilor artificiali.

Brazi la ghiveci, în Bistriţa

Cu mai puţin de o lună înaintea sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos – Crăciunul, o serie de direcţii şi ocoale silvice din ţară, probabil din raţiuni economice, dar şi de ordin ecologic, au decis să nu ofere pieţei brazi tăiaţi.

În aceste condiţii, piaţa rămâne liberă pentru întreprinzătorii privaţi care au avut iniţiativa de a înfiinţa cu ani şi ani în urmă plantaţii de brazi, pini şi molizi, într-un cuvânt răşinoase, dar şi pentru pomi proveniţi de pe piaţa comunitară sau chiar din afara ei.

Printre primele direcţii silvice din Transilvania care au decis să nu scoată la vânzare brazi, molizi, pini (răşinoase) pentru sărbătorile de Crăciun se numără Bistriţa Năsăud şi Satu Mare.

Direcţia Silvică Bistriţa a decis să nu mai vândă populaţiei brazi de Crăciun. Bistriţenii vor putea doar să achiziţioneze brazi în ghiveci sau o specie exotică de molid la ghiveci, unică în ţară.

Explicaţia privind această măsură radicală a momentului este pentru a proteja pădurile şi pentru a descuraja hoţii de pomi de Crăciun. Direcţia Silvică Bistriţa nu mai vinde copaci tăiaţi din pădurile din Bistriţa-Năsăud în perioada sărbătorilor de iarnă. Singurii brazi tăiaţi vânduţi de Direcţia Silvică vor proveni din confiscările făcute de autorităţi.

“Conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa a hotărât în urmă cu câţiva ani să nu mai comercializeze pomi de Crăciun tăiaţi din pădurile din Bistriţa-Năsăud. În cea mai mare parte se comercializau molizi, brăduţii fiind o specie sensibilă, care cre;te extrem de greu.

Anul acesta preţul unui pom de Crăciun care va fi scos la vânzare porneşte de la 48 de lei dacă este cu balot de pâmânt la rădăcină şi pe care omul poate să îl pună în ghiveci sau chiar în curte şi 68 de lei dacă îl cumpără de la noi direct în ghiveci.

În fiecare an comercializăm pe lângă pomii din pepiniera proprie şi aproximativ 200 de pomi proveniţi din confiscări”, a declarat presei zilele trecute Adriana Bartha, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa.

Brazii oferiţi de Direcţia Silvică Satu Mare vor costa 25 – 35 lei bucata

Procedând similar cu alte direcţii silvice din ţară, şi Direcţia Silvică Satu Mare, după cum ne-a spus directorul Marcel Forţiu, a decis să nu scoată la vânzare pomi pentru Crăciun decât în mod absolut simbolic. Interlocutorul nostru a subliniat faptul că judeţul nostru nu este cel mai potrivit pentru culturile de răşinoase.

Dacă în anii anteriori s-au făcut eforturi de a înfiinţa plantaţii specifice de brad şi molid, iată că din motive de ordin economic nu s-a continuat cu acest demers. Consecinţa este cât se poate de uşor de intuit. În acest an Direcţia Silvică Satu Mare nu are cum să scoată la licitaţie vânzarea de brazi pentru firme specializate, care ulterior să-i revândă.

Şi totuşi aproximativ 250 de brazi şi molizi vor putea ajunge în casele sătmărenilor, ceea ce cu siguranţă reprezintă o ofertă mai mult decât zgârcită. Cei 250 de pomi de Crăciun vor proveni de la ocolul silvic Borleşti – 200 de bucăţi – şi 50 de molizi de la Ocolul Silvic Satu Mare.

Cum aceşti pomi se vor vinde exclusiv pentru persoane fizice, la bucată, preţurile vor fi cuprinse între 25 şi 35 de lei, în funcţie de dimensiunile fiecărui pomişor.

Piaţa rămâne deschisă întreprinzătorilor privaţi

Chiar dacă nu în toate zonele judeţului se pot înfiinţa plantaţii de răşinoase, care au anumite pretenţii în ceea ce priveşte dezvoltarea, există şi iniţiative private care se pare că dau roade, mai ales în zona colinară şi de deal, acolo unde sub stratul fertil este piatră din abundenţă.

După cum ne spunea cu ani în urmă Vasile Corodan, primarul comunei Vama, câţiva întreprinzători privaţi s-au apucat să experimenteze cultivarea răşinoaselor pentru a fi vândute în perioada premergătoare Sărbătorilor de Crăciun.

În bună parte au înscris în palmares reuşite. Perioada de creştere a unui brad sau molid pentru a deveni pom de Crăciun este de 7 – 10 ani, ceea ce presupune cheltuieli şi, după ani şi ani, încasări.

Este greu de estimat care vor fi preţurile acestor pomi, dar există o posibilă prezumţie, peste cele propuse de Direcţia Silvică Satu Mare. Plantaţii private de răşinoase se află şi în zona Negreşti-Oaş, de unde vor apărea cu siguranţă pe piaţă brăduţi cu sau fără ghiveci, pentru ca să nu lipsească mireasma de brad din case în noaptea de Crăciun.

Inginerul Marius Cionca, şeful Gărzii Forestiere Satu Mare, a menţionat faptul că este deosebit de pretenţioasă cultivarea răşinoaselor. Nu se pretează în orice zonă a judeţului, fapt pentru care o investiţie în aşa ceva poate fi păguboasă.

Cât priveşte durata de creştere a unui brad până la a putea fi tăiat, ea este adesea nesemnificativă şi diferă de la zonă la zonă.
Cultivatorul trebuie să aibă cunoştinţe temeinice în domeniul silvic pentru ca, pe seama densităţii optime pe unitatea de suprafaţă, să poată asigura o dezvoltare echilibrată a coroanei. Un brad frumos trebuie să aibă un număr de etaje din ramuri dispuse echilibrat.

Având în vedere cele de mai sus, dacă ezitaţi a cumpăra brăduţii la ghiveci, aveţi varianta, adoptată deja de multe oraşe mari din ţară, să apelaţi la brazii din material plastic. Este adevărat, nu veţi avea în casă mirosul specific de brad, dar cel puţin simbolul Crăciunului o să fie prezent.

Sau dacă o să vă permiteţi cu siguranţă pe piaţă vor apărea brazii aduşi din străinătate, iar despre preţuri să nu mai vorbim. În cazul unei oferte locale sărăcăcioase, să vă rezervaţi bani mai mulţi pentru achiziţionarea unui brad “de-adevăratelea”, cum spun unii.

1 comentariu

  1. “Când am plecat de aici, v-am lăsat săraci şi proşti… Când am revenit, v-am regăsit şi mai săraci şi mai proşti.” Constantin Brâncuși

    Nimic nu este intamplator cineva are de castigat de pe urma asta,.., banuiti cine ?… Unde am ajuns…… Cred ca o sa cumpar brad din Ungaria. Ce rusine nationala….., in cinstea Centenarului nu mai avem nici brazi de Craciun !.

Lasă un răspuns

Connect with