Din martie, apeluri de proiecte pentru capacităţi noi de producere a energiei electrice

Scris de Cristina Bursuc, 11 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prioritatea numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului pe piaţă. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a afirmat ministrul Energiei, la Digi24.
El a vorbit despre Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulţi sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro: „PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de euro în energie. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm?”.
Cât priveşte prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, vor deveni prosumatori. De asemenea, el a explicat că aceştia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517