Image 1
Image 2

Din cauza frigului, cheltuielile cu încălzirea au crescut drastic

Încălzirea pe lemne costă aproximativ 1.400 de lei pentru lunile de iarnă, iar cea pe gaz circa 700 lei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Încălzirea pe lemne costă aproximativ 1.400 de lei pentru lunile de iarnă, iar cea pe gaz circa 700 lei
Încălzirea pe lemne costă aproximativ 1.400 de lei pentru lunile de iarnă, iar cea pe gaz circa 700 lei

În contextul în care temperaturile scăzute de la începutul anului au provocat deficite în aprovizionarea cu energie în Europa de Sud-Est, refuzul Bulgariei de a exporta energie electrică este tipic într-o regiune unde fiecare trebuie să se descurce singur, informează Bloomberg.

 

Luna trecută, statele din Europa de Sud-Est au stocat energie ca reacţie la cea mai severă iarnă din ultimul deceniu, ceea ce a scos în evidenţă slăbiciunile pieţelor energetice, care ar trebui să beneficieze de livrări fără restricţii. Deşi multe state din Europa de Sud-Est sunt în Uniunea Europeană, regiunea a înregistrat întârzieri la modernizarea centralelor electrice şi liniilor de mare tensiune.

 În România, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul lunii ianuarie că ţara noastră a consumat o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar în acest context România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării.

Temperaturile au înregistrat chiar şi -15 grade Celsius

A fost o iarnă geroasă, cum nu s-a mai văzut în ultimii 5 ani, spun sătmărenii, fapt ce a condus desigur, la o nevoie mai mare a oamenilor de a-şi încălzi locuinţele. Pe timpul zilei, dar şi noaptea când afară se înregistrau şi câte -15 grade Celsius, la blocuri centralele mergeau din plin, iar la sate focul ardea încontinuare.     Dacă în anii trecuţi sătmărenii care locuiesc la ţară făceau jăratec mult iar pe seară băgau şuberul şi până dimineaţa sobele erau încă fierbinţi şi în case era cald bine, în aceste luni de iarnă în cele mai multe gospodării focul a ars zi şi noapte.

Silaghi Gheorghe din localitatea Pomi a spus că pentru a încălzi casa în care locuieşte dar şi cea în care şi-a depozitat florile a avut nevoie în prima fază de12 metri steri de lemne, pe care a dat 1400 de lei şi recent a mai cumpărat încă o maşină de lemne, tot cu 1400 de lei care speră să-i ajungă până la Paşti, fiindcă prima s-a terminat deja.  Pe lângă banii investiţi în lemne majoritatea oamenilor mai plătesc alte câteva sute de lei pentru ca cineva să le taie lemnele, cheltuială care în special pentru pensionari, reprezintă un efort considerabil.

„Eu ştiu că au mai fost ierni aşa grele, dar aşa cum a fost acuma nu mai ţin minte să fi fost de câţiva ani motiv pentru care a trebuit să facem foc mai mult. Din pensie am adunat bani şi am pus deoparte ca să ne putem descurca şi să aducem lemne ca să ne fie cald. A avut noroc că avem teracotă şi ăsta-i un avantaj fiindcă teracota menţine căldura şi după ce nu mai pun lemne pe foc. Sper să ne ajute Dumnezeu să ajungă lemnele cumpărate ulterior până prin aprilie.”este de părere Silaghi Gheorghe din localitatea Pomi, judeţul Satu Mare

Încălzirea cu gaz a fost mult mai ieftină decât cea cu lemne

La bloc, sătmărenii care se încălzesc cu gaz ne-au spus că în luna decembrie şi ianuarie au plătit în medie cam 400 de lei factura la gaz, iar în noiembrie care nu a fost atât de friguroasă au plătit aproximativ 300 de lei, estimând că la fel vor plăti şi pentru luna februarie şi martie. Dacă facem un mic calcul putem să ne dăm seama că încălzirea pe gaz este ceva mai ieftină decât cea pe lemne şi cu toate acestea oamenii sunt de părere că facturile au fost destul de mari şi au făcut eforturi considerabile pentru a se descurca cu banii.

„Lunile din iarna aceasta au fost destul de grele pentru că la un apartament cu 4 camere am avut în jur de 400 de lei gazul în decembrie şi ianuarie, acestea fiind lunile mai grele. Facturile au fost destul de mari la pensiile pe care le avem la ora actuală.”este de părere o sătmăreancă

„Eu stau la casă şi am plătit în lunile mai friguroase cam 500 de lei pe lună. Am încălzit trei camere şi un antreu mic.”a spus un alt sătmărean

Vestea bună este că vremea se va încălzi în perioada următoare, anunţă meteorologii, şi pe timpul zilei se vor înregistra temperaturi cu plus. Astfel cetăţenii vor putea reduce intensitatea cu care îşi încălzesc locuinţele şi facturile la gaz vor fi automat mai mici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with