27.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Descendenţii familiei Karolyi la Carei 05.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 05.30 Cultură 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Petrică Mureşan. 10.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiunii: Ştim să protejăm mediul? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă, invitat: pr. Tiberiu Vălean. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Din 985 mistreţi împuşcaţi în judeţ, 17 sunt cu pestă

Scris de Ioan Aniţaş, 03 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Tablou de vanatoare din zona Halmeu

Tablou de vanatoare din zona Halmeu

Asta înseamnă că 1,8% din mistreţi sunt cu pestă şi nu poate fi eradicată

În perioada 25 – 31 ianuarie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au realizat 157 acţiuni de control în domeniul sănătăţii animale.
Totodată, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a continuat programul de verificare, pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Controalele mixte, în traficul rutier, vizează mişcarea animalelor şi a produselor alimentare în special carnea de porc, preparate din carne de porc sau în amestec cu carne provenite de la alte specii de animale care se abatorizează, transporturile de furaje pentru animale, mai ales în localităţile din zona de protecţie şi supraveghere, unde au fost depistate focare sau cazuri de pestă porcina africană la porcii domestici sau mistreţi, dar şi în alte zone şi rute din judeţ.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, o sancţiune contravenţională în valoare totală de 6.000 lei unei asociaţii de vânătoare din judeţ, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare cu privire la prelevarea şi păstrarea probelor de laborator de la mistreţi în vederea depistării Pestei Porcine Africane.

Focarele din Cehal şi Orbău au fost confirmate

În această perioadă au fost confirmate 2 focare de Pestă Porcină Africană – PPA, în localităţile Cehal şi Orbău.
Din cei 61 de mistreţi găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare din judeţ, 33 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 985 mistreţi împuşcaţi, 17 mistreţi au fost confirmaţi ca pozitivi, în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Menţionăm că în judeţ cota de mistreţi este de aproximativ 2.000 de capete, din care peste 800 reprezintă cota de intervenţie pentru Pesta Porcină Africană.
Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziţii.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.
Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non profesionale, trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.

Reamintim crescătorilor şi deţinătorilor de suine, că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană, porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.
Se vor aplica măsuri de igienă şi biosecuritate corespunzătoare, reprezentate şi de schimbarea hainelor şi încălţămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare.

Aceste măsuri fiind aplicate şi tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreţi, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane.
Reamintim şi pe această cale, că toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale, cât şi cei din exploataţiile non profesionale, au obligaţia ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunţat imediat medicul veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum şi DSVSA -ului Satu Mare.

Atenţionăm crescătorii de suine, că în cazul sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem a carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

DSVSA  Satu Mare solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse şi întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

În acelaşi timp rugăm toţi cetăţenii judeţului Satu Mare să anunţe imediat la DSVSA Satu Mare şi/sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie, comerţul ilicit cu suine vii/purcei, sau produse alimentare, efectuate cu şi din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 04 februarie 2019, ora 09:42

    Lichidati/impuscati toti mistretii !. Chiar si 1 mistret cu PPA poate declansa boala. In Ucraina se duce o lupta totala impotriva mistretilor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.