Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Dictatura pensiilor speciale

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Criza financiară care se profila ameninţătoare a obligat guvernul să se uite mai adânc în sacul bugetului. În raport cu promisiunile sacul abia dacă mai avea pe fund câţiva bănuţi. Atunci liderii PSD au fost străfulgeraţi de o întrebare: unde sunt banii? Pe vremuri Traian Băsescu a trosnit-o cu „Aici sunt banii dumneavoastră” şi a arătat un drum plin de gropi. PSD, Liviu Dragnea, nu au avut norocul de a nimeri o vorbă atotcuprinzătoare. Prin urmare, au început să o scalde.

Ba cu Legea salarizării unitare, ba cu legea pensiilor, ba cu majorări care nu se dau deocamdată, ba cu tăieri care nu vor duce la scăderi de salarii şi pensii. Ar putea aăta către fondul de pensii speciale şi să spună: aici sunt banii dumneavoastră!

Până la urmă adevărul a ieşit la lumină: românii au aflat deodată cu guvernul că sunt pensii de peste 30 000 de lei lunar. Ministrul de Finanţe a avansat o sumă uriaşă, de ordinul miliardelor de euro. Cam echivalentul fondurilor europene. Cine sunt beneficiarii? Aici e aici.
Par să fie persoane de care nu te poţi atinge. Prin urmare, zice ministrul Muncii, pensiile respective rămân neschimbate, însă pe viitor nu se vor mai acorda pensii mai mari decât salariile.

În consecinţă, un număr mare de generali şi-a cerut ieşirea la pensie după vechea lege care permite pensii de trei-patru ori mai mari decât salariul. Poate că aici ar mai trebui adăugat că aşa zisele pensii speciale nu se bazează pe contributivitate.

Este ca în zicala „prinde orbul, scoate-i ochii”. Dar ce să vezi. Mare parte dintre cei care beneficiază de pensiile speciale au făcut parte din instituţiile care luptau pe viaţă şi pe moarte pentru statul de drept.Lupta anticorupţie păleşte în faţa pensiilor nesimţite. Din moment ce nu se poate atinge nimeni de ele, se poate spune că s-a instituit o adevărată dictatură a pensiilor speciale.

La grămadă, parlamentari, ofiţeri, magistraţi, sunt principalii beneficiari. Banii daţi lună de lună depăşesc suma pe care o aşteaptă România de la UE ca pe un miracol. În realitate pentru fondurile europene se munceşte, se plătesc impozite şi taxe, se creează locuri de muncă în urma cărora statul percepe impozite şi taxe, unele firme antrenate în lucrări din fonduri euronepe ajungând în faliment, în vreme ce după pensii statul nu încasează nimic.

În faţa acestei noi realităţi lupta anti-corupţie păleşte. Oamenii aceştia au furat conform legilor pe care tot ei le-au dat.
De remarcat că niciun guvern de până acum nu a avut curajul să scoată la iveală această situaţie. Ar fi putut-o face guvernul de tehnocraţi pentru că, teoretic, nu avea de apărat interesul nimănui. Sau să fie vorba despre un grup de interese transpartinic? Iar trebuie să-l parafrazăm pe Traian Băsescu: ne-au ciuruit! Ne-au făcut harcea parcea sistemul de pensii, bugetul de stat.

Dar asta nu e totul. Fericiţii posesori de pensii speciale s-au pensionat la o vârstă fragedă. Ne putem mândri cu cei mai tineri pensionari din lume. Sunt pensionari speciali la 39 de ani, unii abia trecuţi de 40. Fiind capabili de muncă, s-au angajat. Tot la stat. Aşa că pe lângă pensii mai au şi salarii. Şi nu mici. De pildă ministrul de Interne are cinci consileri pensionaţi, foşti generali şi colonei. Aşadar, nu au ieşit din sistem, ci continuă să-l mulgă dând sfaturi.

Preşedintele Klaus Iohannis încă nu s-a pronunţat pe această temă. Opoziţia stă cu capul plecat. PSD, strâns cu uşa, mai dă la iveală câte ceva, însă foarte timid.
Dosarul complet al dictaturii pensiilor nesimţite este încă departe de a fi prezentat public în toată nemernicia lui.

Abonează-te acum Online!