Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Aurelia Pop, Ioan Nintaș. Titlul emisiunii: Federația sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Alexandru Horvat, Eugenm Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua președintele Iohannis în cazul Koveși ?. (reluare) 02.30 Portret de artist – Valer Sasu 03.30 Serată de poezii 04.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buzită. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Softa Markos. Titlul emisiunii: Legume exotice. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Aurelia Pop, Ioan Nintaș. Titlul emisiunii: Federația sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul Psihologic. 10.00 Dacia 1300 o masină care încă rezistă 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paște în parohiile greco-catolice din Ciuperceni și Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Alexandru Horvat, Eugen Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua președintele Iohannis în cazul Koveși ?. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 14.35 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Rudiger Mangel, Hilde Gott. Titlul emisiunii: Dezvoltarea serviciilor de psihiatrie. 15.30 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Ioan Man. Titlul emisiunii: Cât de amenințată este biodiversitatea? 16.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Olimpiu Micle. 17.35 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Anițaș. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Dictatura pensiilor speciale

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Criza financiară care se profila amenințătoare a obligat guvernul să se uite mai adânc în sacul bugetului. În raport cu promisiunile sacul abia dacă mai avea pe fund câțiva bănuți. Atunci liderii PSD au fost străfulgerați de o întrebare: unde sunt banii? Pe vremuri Traian Băsescu a trosnit-o cu „Aici sunt banii dumneavoastră” și a arătat un drum plin de gropi. PSD, Liviu Dragnea, nu au avut norocul de a nimeri o vorbă atotcuprinzătoare. Prin urmare, au început să o scalde.

Ba cu Legea salarizării unitare, ba cu legea pensiilor, ba cu majorări care nu se dau deocamdată, ba cu tăieri care nu vor duce la scăderi de salarii și pensii. Ar putea aăta către fondul de pensii speciale și să spună: aici sunt banii dumneavoastră!

Până la urmă adevărul a ieșit la lumină: românii au aflat deodată cu guvernul că sunt pensii de peste 30 000 de lei lunar. Ministrul de Finanțe a avansat o sumă uriașă, de ordinul miliardelor de euro. Cam echivalentul fondurilor europene. Cine sunt beneficiarii? Aici e aici.
Par să fie persoane de care nu te poți atinge. Prin urmare, zice ministrul Muncii, pensiile respective rămân neschimbate, însă pe viitor nu se vor mai acorda pensii mai mari decât salariile.

În consecință, un număr mare de generali și-a cerut ieșirea la pensie după vechea lege care permite pensii de trei-patru ori mai mari decât salariul. Poate că aici ar mai trebui adăugat că așa zisele pensii speciale nu se bazează pe contributivitate.

Este ca în zicala „prinde orbul, scoate-i ochii”. Dar ce să vezi. Mare parte dintre cei care beneficiază de pensiile speciale au făcut parte din instituțiile care luptau pe viață și pe moarte pentru statul de drept.Lupta anticorupție pălește în fața pensiilor nesimțite. Din moment ce nu se poate atinge nimeni de ele, se poate spune că s-a instituit o adevărată dictatură a pensiilor speciale.

La grămadă, parlamentari, ofițeri, magistrați, sunt principalii beneficiari. Banii dați lună de lună depășesc suma pe care o așteaptă România de la UE ca pe un miracol. În realitate pentru fondurile europene se muncește, se plătesc impozite și taxe, se creează locuri de muncă în urma cărora statul percepe impozite și taxe, unele firme antrenate în lucrări din fonduri euronepe ajungând în faliment, în vreme ce după pensii statul nu încasează nimic.

În fața acestei noi realități lupta anti-corupție pălește. Oamenii aceștia au furat conform legilor pe care tot ei le-au dat.
De remarcat că niciun guvern de până acum nu a avut curajul să scoată la iveală această situație. Ar fi putut-o face guvernul de tehnocrați pentru că, teoretic, nu avea de apărat interesul nimănui. Sau să fie vorba despre un grup de interese transpartinic? Iar trebuie să-l parafrazăm pe Traian Băsescu: ne-au ciuruit! Ne-au făcut harcea parcea sistemul de pensii, bugetul de stat.

Dar asta nu e totul. Fericiții posesori de pensii speciale s-au pensionat la o vârstă fragedă. Ne putem mândri cu cei mai tineri pensionari din lume. Sunt pensionari speciali la 39 de ani, unii abia trecuți de 40. Fiind capabili de muncă, s-au angajat. Tot la stat. Așa că pe lângă pensii mai au și salarii. Și nu mici. De pildă ministrul de Interne are cinci consileri pensionați, foști generali și colonei. Așadar, nu au ieșit din sistem, ci continuă să-l mulgă dând sfaturi.

Președintele Klaus Iohannis încă nu s-a pronunțat pe această temă. Opoziția stă cu capul plecat. PSD, strâns cu ușa, mai dă la iveală câte ceva, însă foarte timid.
Dosarul complet al dictaturii pensiilor nesimțite este încă departe de a fi prezentat public în toată nemernicia lui.

Abonează-te acum Online!