Image 1
Image 2

Dezbatere publică: cum ar trebui să cheltuie banii Primăria Satu Mare?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

consilieri    Zilele trecute a fost publicat pe site-ul Primăriei municipiului Satu Mare proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului reşedinţă de judeţ pe anul în curs.

    Sătmărenii pot studia proiectul şi chiar sunt aşteptaţi să vină cu propuneri, recomandări şi sugestii până în 2 februarie. Asta deoarece proiectul va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa din 12 februarie.

Înainte, proiectul intră în comisii. Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, administrarea bunurilor îl are ca preşedinte pe Adrian Micle, secretar fiind Doina Feher, iar membrii acestei comisii sunt Adrian Albu, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, consilierii Fogel Vasile şi Butka Gergely.
Este menţionat faptul că până în prezent nu s-au comunicat sumele de la Bugetul de Stat care vor fi alocate municipiului Satu Mare, iar din acest motiv, la poziţiile corespunzătoare categoriilor de cheltuieli finanţate din fonduri de la bugetul de stat au fost cuprinse sume la nivelul necesarului stabilit de către serviciile de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al primarului. În ceea ce priveşte cheltuielile Secţiunii de Dezvoltare a Bugetului Local, sunt publicate listele obiectivelor de investiţii necesar a fi realizate începând cu anul bugetar 2015. Am studiat anexele şi vă prezentăm în rândurile de mai jos câteva detalii care conturează acest proiect.
La Secţiunea de Funcţionare, bugetul pe 2015 este, conform Anexei nr. 1, împărţit astfel: total venituri proprii în 2015 – 121.054.913 lei, în 2014 veniturile proprii prevăzute în buget fiind de 122.054.913 lei. Total venituri 2015: 228.968.861 lei, iar în 2014 erau 226.429.205 lei. Total Cheltuieli în proiectul de buget pe 2015 este 228.968.861 lei, în 2014 fiind de 226.429.205 lei. În Anexa nr. 2 a proiectului de buget este cuprinsă Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2015, în valoare totală de 84.608.778 lei. În ceea ce priveşte lista obiectivelor de investiţii pe anul în curs, investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile, totalul este de 99.395.681 lei. Anexa nr. 4 este Lista proiectelor tehnice pe 2015. Sunt în total 25 de puncte pe această listă, total general 1.220.000 lei. Pe lista proiectelor tehnice sunt cuprinse reabilitări clădiri Liceul German, Colegiul Traian Vuia, Şcoala Mircea Eliade, Şcoala Lucian Blaga, Liceul cu Program Sportiv, amenajări peisagistice ale parcurilor Grădina Romei şi Piaţa Libertăţii. Pe această listă, la Capitolul Transporturi sunt prevăzute reparaţii capitale Pod Decebal în valoare de 23.000 lei, modernizarea străzilor Diana, Digului şi zona Curtuiuş.

Investiţii de 1.545.000 lei
în imobile

Lista dotărilor independente care se achiziţionează anul acesta, conform anexei nr. 5 din proiectul de buget, arată că anul acesta se cumpără aparate de joacă, aparate fitness, bănci, mese, coşuri de gunoi, automate de bilete, parcometre, se investesc în teren sintetic pentru minifotbal şi în staţii de autobuz în total 2 milioane lei. În ceea ce priveşte lista reparaţiilor capitale pe anul în curs, valoarea totală este de 24.340.084 lei din care 19,956 milioane lei la Transporturi – reparaţii capitale Pod Decebal, servicii de dirigenţie de şantier pentru modernizarea străzilor Diana, Digului, zona Curtuiuş. Următoarea anexă, cea cu numărul 6, este o listă a cheltuielilor asimilate investiţiilor pe 2015 finanţate din fonduri europene, cheltuieli ce se ridică la peste 6,46 milioane lei. Ultima anexă, nr. 7, este de fapt lista achiziţiilor pe anul în curs. Lista are cinci puncte: achiziţie imobil pe strada Ştefan cel Mare nr. 18 în valoare de 530.000 lei, achiziţionarea a zece imobile apartament în valoare totală de 900.000 lei, cumpărare de teren pe strada Ştrandului – strada Botizului – 47.000 lei, achiziţie de teren pentru exproprieri pe traseul drumului de ocolire în zona de Nord a Municipiului Satu Mare – 38.000 lei şi achiziţie teren pe strada Depozitelor – 30.000 lei. În total este vorba de 1.545.000 lei.
Am luat legătura cu primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, edilul specificând că s-a mers la nivelul anului trecut în proiectul pe care sătmărenii îl pot studia până în 2 februarie, acesta putând suferi modificări.

 

Descarcă Anexa 1

13 comentarii

  1. Banii ar trebui cheltuiți pe focuri de artificii, serbări penibile, apartate de fitness atunci cînd dăm din gropă în groapă cu mașinile . Faceți un inventar al gropilor și mai bine rezolvați problema lor ! Faceți ceva pentru oamenii străzii , o duc mai rău decît maidanezii…

  2. dr.Coica,a promis in campania electorala, ca FLORISAL,este o problema dubioasa in Satu Mare,si daca ajunge primar,prima problema va fi florisalul de rezolvat,n-a fost sa fie asa,in colaborare cu Ardelean Mircea au batut palma cu BARONUL Ing.PUSCAS,si florisalul a primit pretul dublat a serviciilor,la APASERV,conduc rudeniile lui Govor si fostele subordonatele a dr.Coica, In numele dreptati solicit DNA.Oradea sa salveze populatia orasului Satu Mare,de povara celor doua institutii,sa verifice cum au fost cheltuit bugetul in mandatul COICA,pana in prezent.

  3. Daca inteleg bine TEATRU+FILARMONICA+ZONE VERZI+ CLUB SPORTIV costa primaria Satu Mare 15,5 milioane lei. Adica contribuabilii platesc 3.5 milioane de euro pentru ce?
    Cine merge la teatru , filarmonica ;i meciuri sa plateasca bilet, Iar Zone Verzi nu stiu ce inseamna.
    Aceasta dezbatere vrem noi cetatenii sa o vedem la concret.

  4. Acest Micle este un mincinos,a promis inaintea alegerilor un cartier din elemente modulare precum cel facut de Mazare la Constanta ,undeva in zona unitatii militare pentru oamenii strazii,cei cu probleme sociale dar promisiune a ramas,minciuni electorale. In modul acesta,cu asemenea oameni,nu va mirati ca pierdeti alegerile,sunteti partid social iar daca promiti ceva unor oameni necajiti si nu te tii de cuvant,nu te uita si nu te mai voteaza! Asa ca vrem dovezi,realizari nu povesti pe hartie!

  5. sa-mi zica si mie cineva ce inseamna PROTECTIA MEDIULUI 13 500 000 lei, adica creo 3 milioane euroi? la cine se duc banii astia?
    Apoi mai intreb de ce ZONE VERZI este la Cultura, recreere, religie, alaturi de teatru si filarmonica? Cam imbirligat….

Lasă un răspuns

Connect with