Dexametazona s-a dovedit eficientă împotriva Covid-19 | Informaţia Zilei

Dexametazona s-a dovedit eficientă împotriva Covid-19

Scris de Vasile Andreica, 17 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dexametazona – un medicament ieftin şi larg disponibil – poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de covid-19, iar acest tratament cu steroizi în doză mică reprezintă un progres major în lupta împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, anunţă marţi experţi britanici, relatează BBC News.

Dexametazona a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii ”ventilaţi” şi cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen. Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Regatul Unit de la începutul epidemiei covid-19, ar fi salvat până la 5.000 de vieţi. Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.

Aproximativ 19 din 20 de pacienţi bolnavi de covid-19 se simt mai bine fără să fie spitalizaţi. Dintre cei internaţi, majoritatea prezintă o ameliorare, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilare mecanică. Este vorba despre pacienţi cu risc mare, pe care dexametazona pare să-i ajute.

Medicamentul este folosit deja în vederea reducerii inflamaţiei într-o serie de alte afecţiuni şi pare să ajute la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva noului coronavirus. Această reacţie excesivă a organismului se numeşte şoc citokinic şi poate provoca moartea.

”Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum şi o reduce semnificativ. Este un progres major”, a subliniat cercetătorul-şef, profesorul Peter Horby. ”Există un beneficiu clar, clar. Tratamentul cu dexametazonă durează zece zile şi costă aproximativ cinci lire sterline (27,10 lei) de pacient. Esenţial, costă 35 de lire stermine (189,71 lei) să salvezi o viaţă. Acest medicament este disponibil la nivel global”, declară el.

Prof. Landray recomandă ca, în cazul în care este necesar, medicamentul să fie administrat fără întârziere pacienţilor spitalizaţi.

El îndeamnă populaţia să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă. Dexametazona pare să nu ajute bolnavi de covid-19 cu simptome mai uşoare – bolnavi care nu au nevoie de aistenţă pentru a respira.

Abonează-te acum Online!
  1. trecătorprin satu mare a spus: 17 iunie 2020, ora 13:42

    Locul acestei informatii este in salile de consfatuire a medicilor specialisti. Ce fac acestia? Nu vorbesc intre ei, nu se sfatuiesc? Numarul mortilor este din ce in ce mai mare! Medicii ce mai asteapta, ministrul sanatatii ce face? Am mai vazut azi un articol in care, daca este adevarat, Rafila recomandă un medicament minune pentru diabet: gasesti greu de tot, dar are un pret astronomic, fara sa se spuna cate tablete sunt si pentru cat timp. Doar atat, că nu se prea gaseste, ca in farmacii nici vorba sa fie, doar la comandă. Nu stiu daca Rafila se ocupă de asa ceva, sper sa fi aflat si el. Dar, daca este adevarat ca se descopera un medicament folositor cu adevarat, informatia trebuie sa fie in primul rand pe masa medicilor.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517