Image 1
Image 2

Despre șahul sătmărean și CORONAVIRUS, cu profesorul Cătălin Ardelean

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Șahul este un sport care s-a dezvoltat suficient în online, în ultimii ani, astfel încât el să nu sufere la maxim în perioada de CORONAVIRUS. Antrenamente se pot face pe internet, se pot organiza turnee online, iar activitatea poate continua în perioada pandemiei. Pentru a afla cum stau lucrurile, l-am contatact pe Cătălin Ardelean, profesor și antrenor de șah în cadrul Liceului cu Program Sportiv Satu Mare.

– Cum este afectat șahul sătmărean de CORONAVIRUS?
– Din fericire nici un șahist la nivel mondial nu a fost deocamdată depistat cu acest virus, implicit și șahiștii sătmăreni sunt ok din acest punct de vedere. În ceea ce privește activitatea șahistă sătmăreană, sportivii legitimați la LPS Satu Mare au cel puțin la fel de multe antrenamente ca înainte. Practic s-a sistat doar activitatea desfășurată în cadrul liceului pentru ciclul primar sub forma opționalului ”Educație prin șah”. Dincolo de obiectivul de formare a unor oameni admirabili din punct de vedere al caracterului, culturii și dezvoltării intelectuale, noi ne propunem și menținerea între cluburile importante ale țării ca nivel de performanță și acest lucru nu ne permite vacanțe. Practic cu ajutorul skype și playchess reușim să ținem legătura online cu copiii. Problemele apar în faptul că noi planificasem atingerea formei sportive în această perioada a anului, astfel e nevoie să reorientăm conținutul antrenamentelor.

– S-au anulat competiții importante din România?
– Într-o prima fază s-au anulat toate competițiile programate pentru luna martie, aici includem în primul rând Campionatul Național pentru copii care trebuia să se desfășoare la Băile Felix în perioada 20-29 martie. Presupun că ”mutarea următoare” va fi amânarea Campionatului Național pentru Juniori care fusese stabilit pentru 2-12 aprilie la Mamaia. La nivel internațional s-au anulat aproape toate competițiile, cu o singură excepție majoră: Turneul Candidaților. Acesta se va desfășura în perioada 17 martie – 3 aprilie în Rusia la Yekaterinburg, urmând să desemneze pe cel care va lupta ulterior cu Magnus Carlsen pentru titlul mondial. O decizie surprinzătoare, mai ales că dintre cei 8 participanți, 2 sunt chinezi. Meciurile vor fi transmise și comentate live pe internet pe siteurile de profil, aviz iubitorilor de sport în general.

– Șahul este printre puținele sporturi care își pot continua activitatea în această perioadă în mediul online. Sunt și avantaje pe care le are online-ul în comparație cu șahul practic?
– Consider că antrenamentele în online se pot desfășura în condiții bune cu grupe de până la maxim 6 copii. Practic densitatea lecției este chiar mai bună decât în cazul antrenamentelor face-to-face. Problemele apar în cazul grupelor mai mari. Aș putea spune că pregătirea în cazul șahului de performanță decurge foarte bine, având de suferit șahul ca sport de masă. Problemele apar din prisma competițiilor. Se încearcă diverse concursuri online, dar ele nu pot suplini bucuria de a te revedea cu prieteni cu care împărtășești de atâția ani această pasiune.

– Sunt la mare căutare în această perioadă cursurile/ lecțiile de șah online? Ori lumea preferă să se odihnească?
– În cazul meu care oricum îmi desfășurăm online aproape toate antrenamentele nu e vreo diferență. Adevăratele provocări apar în cazul celor obișnuiți să lucreze cu colective mari față în față. Mai mulți prieteni m-au și căutat pe această tema în ultima perioadă.

– Trei cărți de șah de citit în această perioadă.
– Literatura șahistă este una extrem de bogată, mai ales cea în limba lui Shakespeare. Alegerea a 3 cărți este destul de dificilă deoarece trebuie să țină cont de nivelul de pregătire al celor cărora li se adresează. Pentru începători aș alege cărțile lui Marius Ceteraș (în limba română) sau programa olandeză – stepurile (în limba engleză). Pentru avansați aș recomanda în limba română cartea lui Mihail Marin – Pe umerii giganților, dar și cele 3 cărți apărute în cadrul proiectului ”Școala marilor maeștri” unde sunt co-autor. Pentru vorbitorii de engleză aș sugera partide comentate de campionii mondiali, dar și pe cele scrise de Johann Hellsten, Artur Jussupow, Mark Dvoretsky etc. Se pot rezolva gratuit exerciții online, de exemplu pe https://chesstempo.com/ sau să joace partide pe playchess, chess.com, chess24, lichess etc.

– Care crezi că va fi următoarea mutare în pandemia de CORONAVIRUS?
– Fiind o situație complet nouă și necunoscută pentru mine, aș prefera să analizez bine (până avem mai multe informații) până la realizarea mutării următoare. Până atunci de urmat sfaturile specialiștilor, de evitat contactul cu multe persoane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with