Image 1
Image 2

Deputatul Andreea Paul propune înființarea instituției Avocatul Copilului

Andreea Paul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

În conferința de presă susținută vineri, 8 aprilie, Prim-Vicepreședintele PNL Andreea Paul a abordat următoarele teme:

1. Mamele sunt foarte sensibile, atente și responsabile, dar foarte neglijate. Mamele curajoase pot să dezvolte și casa numită ‘Satu Mare’

2. Forța economică a femeilor din Satu Mare

3. Creșterea abuzurilor, a violenței și a infracționalității cu victime copii este îngrijorătoare. Deputatul de Țara Oașului pledează pentru înființarea instituției Avocatul Copilului și a anunțat că a depus un proiect de lege în acest sens, în Parlament.

Forţa economică a femeilor din Satu Mare: 3200 de antreprenoare creează peste 10 mii de locuri de muncă

Iniţiativa privată feminină în România se dovedeşte a fi o forţă economică veritabilă pe care nimeni nu o mai poate neglija. O treime din antreprenoriatul românesc este de gen feminin. Mărturie stau şi cele peste 50 de experienţe antreprenoriale de succes, adunate şi istorisite autentic, în volumul “Forţa economică a femeilor”, coordonat de Andreea Paul, lect.univ.dr. şi deputat PNL, recent publicat la Editura Polirom. Munca şi visul s-au dovedit motoarele cele mai puternice care au alimentat curajul femeilor de a intra în lumea afacerilor.

Structurată în trei părţi, cartea dezvăluie istoricul business-ului feminin românesc, realităţile şi provocările economice ale femeilor în România actuală, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, instrumentele de sprijinire şi politicile publice de interes pentru antreprenoriatul feminin. Recomandările sunt deosebit de utile pentru femeile care doresc să pornească o afacere.

Totodată, în acest volum am găsit şi răspunsul la întrebarea: câte femei au reuşit în competiţia feroce a mediului de afaceri sătmărean? 36% din antreprenoriatul sătmărean este de gen feminin. Mai concret:

3.217 firme cu asociaţi sau acţionari majoritari femei au depus bilanţul, din care  2.095 sunt SRL cu asociat unic femeie. Aceste doamne au creat 10.730 de locuri de muncă şi au generat o cifră anuală de afaceri de 1,7 miliarde de lei, conform ultimelor date oficiale disponibile.

La acestea se adaugă alte 3.293 de femei – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale active, care au ales să lucreze pe cont propriu.

Judeţul Satu Mare se află pe locul 25 în ţară din perspectiva numărului de locuri de muncă create de către doamnele antreprenoare.

Vă îndemn să descoperiţi în cartea “Forţa economică a femeilor” noi oportunităţi şi să daţi aripi viselor voastre.

Andreea Paul (PNL): Creșterea abuzurilor, a violenței și a infracționalității cu victime copii este îngrijorătoare. Pledez pentru înființarea instituției Avocatul Copilului şi am depus un proiect de lege în acest sens în Parlament

Copiii trebuie iubiți de părinți și de statul român, deopotrivă. Copiii nu au culoare politică și nu votează. Nimic nu este mai important pentru un stat decât copiii săi. Respectarea drepturilor lor este esențială. Susțin crearea instituției Avocatului Copilului, alături de colege parlamentare care mi s-au alăturat din toate partidele politice, pe lângă cele peste 70 de semnături ale deputaților și senatorilor deopotrivă din toate partidele politice.

40 de țări europene au această instituție a Avocatului Copilului funcțională și foarte utilă. Însuși Consiliul Europei recomandă acest lucru României. O dezbatere publică în jurul acestei propuneri am organizat-o în data de 8 martie în Parlamentul României: “Mama și copilul nu au culoare politică”, împreună cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului, Salvați Copiii, UNICEF, Avocatul Adjunct al Poporului, reprezentanți ai Academiei Române și ai partidelor politice.

Argumentele abundă în favoarea acestei propuneri.

1 din 5 români este copil. Sistemul de protecție a copilului lasă mult de dorit în România. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie.

După 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecție din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. Lipsesc datele reale cu privire la copii și drepturile lor.

Nu mai vreau ca acești copii să rămână „invizibili” pentru politici, ei nereprezentând o voce.

80% dintre victimele violenței în familie sunt copii, iar 15% femei, conform răspunsului pe care l-am primit de la Ministerul Muncii la interpelarea parlamentară pe care am depus-o în data de 1 februarie. O treime din copiii României trăiesc în sărăcie. Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de “sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. Un procent de 48.5 copii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, după datele Eurostat, ceea ce înseamnă că România este pe locul doi în întreaga Europă. Cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copiii din mediul rural şi copiii romi. Peste 82 de mii de copii au părinții plecați la muncă în străinătate, din care în cazul a peste 21 de mii de copii au ambii părinți plecați, conform datelor oficiale, dar care sunt convinsă ca sunt mult subevaluate. Peste 700 de copii au fost în ultimul an părăsiți în maternitate.

Numărul minorilor victime a crescut în anul 2015 cu 37% faţă de anul 2011, conform datelor furnizate de CSM cu privire la instanțele judecătorești și tribunale. Anul trecut, 39% din numărul minorilor inculpaţi au fost pentru infracţiuni de furt, 20% pentru tâlhărie, 2,7% pentru omoruri. Tot în anul 2015, 21% din cazurile cu minori victime au fost referitoare la abandonul de familie, 8% pentru traficul de minori, 7% pentru viol.

Detalii despre proiectul de lege și expunerea de motive pentru înființarea instituției Avocatului Copilului veți găsiți pe site-ul Camerei Deputaților, în pagina oficială a activității mele ca deputat la rubrica de inițiative legislative: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=280&cam=2&leg=2012.

Propunerile dumneavoastră pe marginea proiectului de lege sunt bine-venite pe adresa de mail: [email protected] pe parcursul dezbaterii sale în comisiile de specialitate parlamentară. Îmi doresc o lege bine făcută, adoptabilă și funcțională.

Andreea Paul (PNL): Mamele sunt foarte sensibile, atente şi responsabile, dar foarte neglijate. Mamele curajoase pot să dezvolte şi casa numită ‘Satu Mare’

“Să readucem Sătmarului şi Ţării Oaşului gloria de odinioară”, acesta a fost şi este gândul pe care l-am avut, împreună cu sătmărenii, atunci când am pornit la drum în 2012.

Nu poţi să construieşti acest proiect, nu poţi să dezvolţi o comunitate fără aportul mamelor, o componentă socială foarte sensibilă, atentă şi responsabilă, dar foarte neglijată. PNL a reuşit să impună dublarea alocaţiilor pentru copii şi ridicarea plafonului la indemnizaţia mamelor pentru creşterea copiilor în ultimii doi ani. Două dintre proiectele mele de lege depuse, dedicate copiilor adoptabili( http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=122868) şi elevilor din şcoală, (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?nr=95&an=2015) au fost adoptate în acest mandat parlamentar. În dezbaterea parlamentară mai susţinem acum un proiect de lege pentru construcţia creşelor care sperăm să obţină votul majorităţii parlamentare.

Astăzi, am donat patru calculatoare la familii cu nevoi sociale speciale: 3 în Oraşu Nou – Prilog şi Oraşu Nou Vii – și în Gherța Mică, în Ţara Oaşului. Continui astfel campania pe care am lansat-o acum 2 ani, de dotare a Laboratorului de IT, a şcolilor din Satu Mare şi din Călineşti Oaş. Mai sunt multe lucruri de făcut!

Viitorul judeţului şi al ţării depinde de copii, de educaţie şi de şcoală, de abilităţile mamelor de a croi o viaţă mai bună familiilor lor. În acest sens, încurajez tinerele şi mamele să se implice în afaceri, să-şi deschidă propriile afaceri pentru a câştiga cât mai multă forţă economică. Pentru asta, sigur că bărbaţii trebuie să devină, dacă nu sunt deja, soţi cu frecvenţă şi taţi cu frecvenţă, domni cu care soţiile să-şi împartă responsabilităţile casei.

Vocea mamelor trebuie să se facă mult mai bine auzită în comunităţile locale şi în politicile publice locale. Interesele mamelor, ale copiilor, ale celor singuri cu

părinţii plecaţi în străinătate şi crescuţi de bunici trebuie mult mai puternic reprezentate în viaţa publică a comunităţii locale. În acest sens, încurajez mamele să se implice în viaţa politică. Nu e uşor, ştiu. Dar e nevoie de ele. Spre binele lor, al copiilor lor şi al comunităţii locale. Nu mai merge cu, citez, “politicienii sunt nişte hoţi şi e ocupaţia bărbaţilor să facă politică”, aşa cum duminica, când ies din biserică, prea mulţi dintre ei intră în crâşmă, iar ele fug acasă să dea de mâncare familiei, să facă lecţii cu copiii, să se îngrijească de cei bolnavi şi de treburile casei.

Vreau să mă întâlnesc cu cât mai multe mame, să le ascult problemele. Vreau să le încurajez să intre în politică şi să pună aripi visurilor lor antreprenoriale. Vreau să le arăt că se poate. Vreau să le vorbesc despre cele două cărţi pe care le-am publicat pentru ele: “Forţa politică a femeilor”, în anul 2011, şi ‘Forţa economică a femeilor’ în anul 2016, la Editura Polirom. În ambele volume se face auzită vocea sătmărencelor şi vă las pe dumneavoastră să le descoperiţi în paginile şi mărturiile lor pline de inspiraţie.

7 comentarii

Lasă un răspuns