Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

De la “republica procurorilor” la “republica bugetarilor”

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Am ajuns să o auzim şi pe asta: 100 de euro în România fac cât 200 de euro în Marea Britanie şi cât 150 în Germania. Valoarea banilor a fost stabilită de ministrul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer. Acelaşi ministru spunea că nu ştie de ce casa lui, de 803 metri pătraţi, este aşa de mare pentru că „aşa a fost să fie”.
Unii dintre cei mai bogaţi miniştri, valoarea banilor o cunoaşte foarte bine acest ministru. Problema constă în explicaţiile date de el.

Făcută într-un mediu diplomatic, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, afirmaţia acestui ministru destul de invizibil, are un dram de adevăr. Dar nu unul care ar trebui să ne bucure, ci dimpotrivă. Serviciile de la noi, zice ministrul sunt foarte ieftine în raport cu cele din Europa, la resturant, la hoteluri etc.

Ceea ce omite ministrul este că materia primă în cea mai mare parte importată din ţările în care valoarea euro este la jumătatea valorii euro de la noi. Uită că taxele şi impozitele sunt mai mari la noi decât la ei. Uită că din cauza acestei valori mari a euro românii îşi părăsesc ţara plecând exact în ţările în care valoarea euro este cu 50% sau cu 100% mai mare decât la noi.

Fără să vrea, din ignoranţă sau nepăsare, ministrul Laufer a atins un punct vulnerabil al economiei româneşti: valoarea muncii, plusvaloarea extrem de mică a produselor şi serviciilor noastre. Ministrul Laufer jubilează crezând că a descoperit o mină de aur, când colo nu a făcut decât să descopere sursa sărăciei.

El pare să spună „Veniţi la noi, pentru că la noi totul este pe jumătate. Vă impozităm afacerile pe jumătate, vă dăm forţă de muncă la un sfert, vă oferim servicii la jumătate de preţ, vă lăsăm să vă exportaţi profiturile”.
Opiniile lui par să fie ca de la cer la pământ faţă de cele ale premierului care declară că nu are încredere în bănci şi refuză să primească şi salariul pe card.

Fără îndoială, ne aflăm la o răscruce. Am putea spune că, analizând unele declaraţii sau postări ale decidenţilor politici, ne aflăm la o răscruce aflată între ingoranţă, nepăsare şi dramă. Lumea noastră se împarte în felii sociale din ce în ce mai mici, mai selective. De la şi aşa temuta „republică a procurorilor”, care de fapt nu a existat niciodată, am ajuns în „republica bugetarilor”.

Ministrul Laufer este un bugetar. Unul care are şi afaceri personale. Este absolvent al Academiei Naţionale de Fizică şi Sport. Nu a fost niciodată profesor de educaţie fizică, lucrând când în privat, când la stat, ca secretar de stat la IMM. La 33 de ani are o casă de 803 metri la Corbeanca şi şapte apartamente în Bucureşti. Când vezi asemenea miniştri nu este de preferat republica procurorilor republicii bugetarilor cu afaceri private?

Pe de altă parte, se poate admite că domnul Laufer este un ministru foarte capabil. Problema este că nu se prea vede ce face. Iese în faţă numai când zice câte o gogomănie. Cu sau fără ministru, mediul de afaceri este la fel. Nu un personaj ca Laufer este răul cel mai mare. Societatea românească este atât de prost structurată încât nu poate da decât rateuri.

Uite, recent la CNAS s-a descoperit că s-au decontat peste 7 milioane de euro pentru pacienţi inventaţi. La Parlament s-a descoperit o divizie de postaci pentru care se plătesc 160 000 de euro. Sarcina lor este să posteze pe Facebook faptele parlamentarilor. E de preferat „republica procurorilor”. Cel puţin o vreme.

Abonează-te acum Online!