00.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Stadiul deconturilor pentru anul 2017 la scadenţă.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Culcean, Dumitru Pop, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Proteste în parlamentul României. (reluare) 02.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 04.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.50 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Stadiul deconturilor pentru anul 2017 la scadenţă.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.15 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 09.40 La psiholog, Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiuni: Vacanţa de vară bucuria copiiilor. 10.10 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Cina a fost Sfântul Ioan Botezătorul? 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Culcean, Dumitru Pop, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Proteste în parlamentul României. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii: Mosolyhaz – az orom oazisa (Casa Zânelor – oază de bucurii). 14.15 Teleshopping 14.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 15.05 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 10.10 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitaţi:Nicolae Mureşan. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 22.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 23.30 Ştiri

De la “republica procurorilor” la “republica bugetarilor”

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Am ajuns să o auzim şi pe asta: 100 de euro în România fac cât 200 de euro în Marea Britanie şi cât 150 în Germania. Valoarea banilor a fost stabilită de ministrul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer. Acelaşi ministru spunea că nu ştie de ce casa lui, de 803 metri pătraţi, este aşa de mare pentru că „aşa a fost să fie”.
Unii dintre cei mai bogaţi miniştri, valoarea banilor o cunoaşte foarte bine acest ministru. Problema constă în explicaţiile date de el.

Făcută într-un mediu diplomatic, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, afirmaţia acestui ministru destul de invizibil, are un dram de adevăr. Dar nu unul care ar trebui să ne bucure, ci dimpotrivă. Serviciile de la noi, zice ministrul sunt foarte ieftine în raport cu cele din Europa, la resturant, la hoteluri etc.

Ceea ce omite ministrul este că materia primă în cea mai mare parte importată din ţările în care valoarea euro este la jumătatea valorii euro de la noi. Uită că taxele şi impozitele sunt mai mari la noi decât la ei. Uită că din cauza acestei valori mari a euro românii îşi părăsesc ţara plecând exact în ţările în care valoarea euro este cu 50% sau cu 100% mai mare decât la noi.

Fără să vrea, din ignoranţă sau nepăsare, ministrul Laufer a atins un punct vulnerabil al economiei româneşti: valoarea muncii, plusvaloarea extrem de mică a produselor şi serviciilor noastre. Ministrul Laufer jubilează crezând că a descoperit o mină de aur, când colo nu a făcut decât să descopere sursa sărăciei.

El pare să spună „Veniţi la noi, pentru că la noi totul este pe jumătate. Vă impozităm afacerile pe jumătate, vă dăm forţă de muncă la un sfert, vă oferim servicii la jumătate de preţ, vă lăsăm să vă exportaţi profiturile”.
Opiniile lui par să fie ca de la cer la pământ faţă de cele ale premierului care declară că nu are încredere în bănci şi refuză să primească şi salariul pe card.

Fără îndoială, ne aflăm la o răscruce. Am putea spune că, analizând unele declaraţii sau postări ale decidenţilor politici, ne aflăm la o răscruce aflată între ingoranţă, nepăsare şi dramă. Lumea noastră se împarte în felii sociale din ce în ce mai mici, mai selective. De la şi aşa temuta „republică a procurorilor”, care de fapt nu a existat niciodată, am ajuns în „republica bugetarilor”.

Ministrul Laufer este un bugetar. Unul care are şi afaceri personale. Este absolvent al Academiei Naţionale de Fizică şi Sport. Nu a fost niciodată profesor de educaţie fizică, lucrând când în privat, când la stat, ca secretar de stat la IMM. La 33 de ani are o casă de 803 metri la Corbeanca şi şapte apartamente în Bucureşti. Când vezi asemenea miniştri nu este de preferat republica procurorilor republicii bugetarilor cu afaceri private?

Pe de altă parte, se poate admite că domnul Laufer este un ministru foarte capabil. Problema este că nu se prea vede ce face. Iese în faţă numai când zice câte o gogomănie. Cu sau fără ministru, mediul de afaceri este la fel. Nu un personaj ca Laufer este răul cel mai mare. Societatea românească este atât de prost structurată încât nu poate da decât rateuri.

Uite, recent la CNAS s-a descoperit că s-au decontat peste 7 milioane de euro pentru pacienţi inventaţi. La Parlament s-a descoperit o divizie de postaci pentru care se plătesc 160 000 de euro. Sarcina lor este să posteze pe Facebook faptele parlamentarilor. E de preferat „republica procurorilor”. Cel puţin o vreme.

Abonează-te acum Online!