Image 1
Image 2

De la Avocatul Diavolului la Avocatul Poporului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Biografia lui Victor Ciorbea este definitorie pentru profilul unui om politic pornit de jos, ajuns foarte sus, apoi căzut de la o foarte mare înălțime în rândul oamenilor de rând. Sindicalist intrat în politică, Victor Ciorbea a fost unul dintre cei mai radicali țărăniști. A câștigat funcția de primar general al Capitalei, alături de CDR. Nu a rămas foarte mult pe funcție, fiind desemnat prim ministru. S-a remarcat prin intransigență, dar și printr-o încăpățânare fără sens. Este cel ce a închis minele, oferindu-le minerilor salarii compensatorii pe care și-au cumpărat televizoare color sau i-au băut la crâșmă. Ar fi fost mai potrivit să-i pună pe mineri să construiască drumuri.
Nu a reușit să-și ducă mandatul până la capăt. A intrat în conflict cu ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, dar și cu colegii din PNȚCD. După pierderea funcției și-a pierdut și influența în partid. A încercat să-și facă propria formațiune politică, prin fracționarea partidului.
În politică, Victor Ciorbea a înregistrat eșec după eșec. Lider politic în adevăratul sens al cuvântului nu a fost niciodată. După o lungă pauză, timp în care și-a văzut de meserie, a revenit în politică abia în 2012 când a fost ales în Parlament, pe listele USL, din partea PNL.
Țărănistul ajuns liberal a părăsit Parlamentul fiind numit în funcția de Avocat al Poporului. A fost propus de PNL, însă l-au votat cei de la PSD, pentru că liberalii i-au întors spatele.
Aceasta este, într-adevăr, o biografie stufoasă, cu multe ramificații profesionale și politice. Funcția ocupată de câteva zile, aceea de avocat al poporului, probabil i se potrivește. Puțini dintre noi știm însă ce putere, ce influență are un astfel de avocat. Bănuim că la el pot apela toți cei ce se simt nedreptățiți. Nu știm dacă printre clienții săi se numără și politicienii. De pildă, Victor Ponta îi prezice președintelui Băsescu că va intra la pușcărie după terminarea mandatului. Se poate amesteca avocatul poporului Victor Ciorbea în această speță? Bănuim că și dacă ar putea, Traian Băsescu nu va apela la serviciile sale.
De fapt, altceva vrem să sugerăm. Nu dorim să devenim avocatul diavolului, cum se zice, însă în  mod sigur un om ca Traian Băsescu ar fi mai potrivit decât Victor Ciorbea pentru o funcție din care poate sări în ajutorul cuiva aflat în dificultate din cauza sistemului judiciar. Un avocat al poporului este cineva la care oameni nedreptățiți se duc și se plâng. Foștii politicieni, chiar foștii președinți, sunt în sine niște instituții. Deci ei ar trebui să  adune la un loc nemulțumirile oamenilor și să le aducă la cunoștința celor îndreptățiți să le rezolve.
În contrast cu această instituție care are forța unui ONG, există case de avocatură specializate pe scăparea politicienilor din mâna DNA-ului. Mulți dintre foștii lideri, printre care se află de pildă Valeriu Stoica, au trecut în avocatură. În același timp avocatului Adrian Năstase i s-a ridicat dreptul de a profesa. :i fostul prim ministru Emil Boc este jurist, însă nu s-a întors la meseria sa, ci a devenit primar al Clujului. Este inutil să mai spunem că și actualul premier Victor Ponta provine din rândul juriștilor, fiind și el procuror, ca Victor Ciorbea.
Am făcut o grăbită trecere în revistă a politicienilor juriști, oameni care au ocupat funcții importante în stat. Cum se face, totuși, că am creat un sistem atât de stufos, atât de ineficient în ultimă instanță? De vină vor fi fost oameni ca Victor Ciorbea? Sau ca Adrian Năstase, Emil Boc sau actualul premier Victor Ponta? Poate că aportul neprofesioniștilor, precum este marinarul Traian Băsescu, a fost mult mai pregnant în trasarea sistemului juridic din România post-comunistă? Cine știe? De multe ori de la Avocatul Diavolului la Avocatul Poporului nu este decât un pas, insesizabil.