Image 1
Image 2

De ce ia măsuri populiste guvernul Cioloș?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru cine este guvernul tehnocrat mai populist decât fostul guvern de stânga? După ce s-a opus creșterii salariului minim, considerând că propunerea PSD nu este sustenabilă, adică nu sunt bani, iată că tehnocrații guvernului Cioloș anunță că, totuși, creșterea se va produce. Și nu la nivelul la care îl proiecta fostul guvern Ponta, ci de-a dreptul la 1250 de lei.

Dacă în cazul guvernului de stânga se vorbea despre o adevărată pomană electorală întrebarea firească este pentru cine sau pentru ce vrea guvernul de tehnocrați să fie și mai populist?

Această măsură dă de gândit. Prima impresie este că se pregătește lansarea unui nou partid având centru de greutate actualul guvern condus de Dacian Cioloș. Să admitem că s-au găsit bani, pitiți undeva de fostul guvern. De ce nu i-ar utilizat pentru investiții dacă este un guvern pragmatic? Sunt întrebări care nasc o anumită suspiciune în ceea ce privește capacitatea acestui guvern.

Klaus Iohannis s-a opus atunci când propunerea a venit din partea guvernului Ponta. PNL a atenționat că politicile economice ale PSD duc la destabilizare macroeconimică, și că se va depăși deficitul de 3%. Efectele nu sunt atât de catastrofale dacă aceeași măsură populistă este luată de un guvern de tehnocrați.

    Creșterea salariului minim va crea mari probleme la firmele mici. Micile afaceri, cu unu-doi angajați primesc o lovitură puternică, dar guvernul nu pare să ia în calcul această variantă.

    Dar să presupunem că este o măsură bună care va duce la creșterea nivelului de trai. Într-un fel sau altul, trebuie o contrabalansare. De pildă să taie salariile uriașe din regiile de stat și din instituții de stat. Să reducă funcțiile de conducere, și să controleze cheltuielile de întreținere și protocol din aceleași instituții de stat. Nu în ultimul rând, să recupereze uriașele sume de bani de la cei anchetați de DNA și găsiți vinovați de Justiție. Pe scurt, să adopte o altă filozofie de cheltuire a banului public. Altfel întreaga povară cade în sarcina firmelor private, singurele care produc în această țară.

Dacă decide o majorare pur și simplu sub presiunea sindicatelor sau de dragul de a-și crește popularitatea prin măsuri populiste, s-a schimbat degeaba guvernul de stânga cu altul care, deși trece tehnocrat, este perceput, totuși, ca fiind de dreapta. Alunecarea spre stânga prin măsuri populiste nu face altceva decât să prelungească starea de tranziție către o normalitate economică, nu doar politică.

Una după alta, apar probleme în interiorul guvernului de tehnocrați. Ministrul de la Mediu nu are domiciul în țară, așa cum prevede legea în cazul înalților demnitari. Mai mult, soțul doamnei Cristiana Pașca Palmer este ofițer american cu atribuții de reprezentare în NATO. Nu știm dacă este legal sau nu, dar problema există și se dezbate în spațiul public.

Un institut al Ministerului Educației propune scoaterea limbii latine din programa de învățâmânt și reducerea orelor de istorie și geografie la una pe săptămână. Chestiuni de genul acesta nu contribuie la sănătatea morală a unei populații tot mai supuse stresului, nesiguranței. Creșterea salariului mediu nu poate compensa pierderile de ordin spiritual ce se adună zi de zi.