Image 1
Image 2

Darius Șchiop: Să fii antrenor de tenis este extrem de plăcut

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interviu cu tânărul antrenor de la baza Match Point

Emisiunea Panoramic Sportiv din această săptămână am dedicat-o în special tenisului. În studioul Informația TV l-am invitat pe Darius Șchiop, un tânăr antrenor sătmărean de la cocheta bază sportivă Match Point.

Darius :chiop a început facultatea de Educație Fizică și Sport la Cluj-Napoca în anul 2009. Până în anul 2014 a antrenat la clubul Napoca Tenis Club, iar din luna septembrie a acelui an s-a întors la Satu Mare “să fac ceva și aici la noi acasă“. Deocamdată spune că a reușit, dar și că vrea să facă mai mult și mai bine pentru tenisul sătmărean.

Cu Darius am vorbit despre performanțele Simonei Halep, dar și despre anumite aspecte ale tenisului.

În rândurile următoare vă prezentăm câteva răspunsuri, după care vă invităm să intrați AICI să urmăriți emisiunea completă.

– Cum ai trăit ediția 2019 de Wimbledon?
– Turneul de la Wimbledon l-am trăit cu niște emoții fantastice, mai ales fazele finale în care Simona a reușit să-și ridice nivelul de joc fantastic de mult, în special în semifinala cu Svitolina. Acolo a demonstrat că este capabilă să câștige acest turneu. Pentru tenisul românesc și pentru noi toți românii este o performanță istorică. Ne poate bucura și motiva să reușim și noi să muncim atât de mult ca într-o bună zi să ajungem și noi puțin acolo sus. Pentru că a bătut-o pe Serena pot spune că este la cel mai ridicat nivel al ei și din tenisul feminin actual.

– Ce înseamnă acest succes pentru România?
– L-aș putea compara, ori l-aș pune egal cu performanțele Nadiei Comăneci, din fotbal din 1994, cu multele medalii la jocurile olimpice la gimnastică și atletism. Este un eveniment despre care se va vorbi zeci de ani de acum încolo.

– De ce nu există în România terenuri de tenis cu iarbă?
– Este greu de întreținut și costisitor. La Wimbledon se joacă pe el două săptămâni și deja toată iarba este distrusă. Ca să poți să ai un teren de iarbă la noi, având în vedere și vremea, cred că ar fi foarte complicat. Astfel de terenuri găsim în Austria, Germania, dar nici acolo nu se pretează atât de bine.

– A crescut numărul micilor șahiști la nivel național odată cu performanțele Simonei Halep?
– Numărul copiilor care au venit la terenurile de tenis este clar mult mai ridicat. Chiar înainte să câștige Grand Slam-uri era în creștere, de pe vremea când începea să urce în topul mondial veneau copiii și spuneau că vor să ajungă ca și Halep. E normal să se întâmple lucrul acesta.

– Cum o duce tenisul sătmărean?
– Este la un nivel destul de ridicat. Avem performanțe notabile la nivel de copii și juniori, la simplu, la dublu, fete și băieți. Am avut ocazia să lucrez cu doi copii care au ieșit în evidență prin performanțele lor sportive. Unul este Tudor Batin. El a reușit să devină vicecampion național la proba de dublu, locul 4 la proba de simplu, locul 3 la selecția națională, a intrat în lotul național de tenis de 12 ani. Am mai avut un rezultat notabil și cu Mihai Lungu. El a reușit să devină campion național la dublu 14 ani, vicecampion la simplu 14 ani. De asemenea și el a fost în lotul național, ceea ce contează enorm de mult. Faptul că au ajuns la lotul național și că sunt în continuare acolo, este de notat. Rolul nostru la Satu Mare este să reușim să-i învățăm o tehnică cât mai corectă pe partea de a lovi mingea, de a se deplasa în teren, astfel încât ei să reușească să facă pasul următor la o anumită vârstă.

– După cât timp îți dai seama că un copil este făcut pentru acest sport?
– Depinde de la copil la copil. Sunt copii care explodează devreme, alții mai târziu. Undeva la 12, 13, 14 ani deja îți dai seama dacă mergi pe drumul de tenis spre performanță, sau rămâi la nivel amator. Ceea ce spuneam și de rolul nostru aici la Satu Mare, drept dovadă este și Tudor Batin care a muncit enorm de mult. Tocmai sâmbătă a fost acceptat la academia de tenis din Germania de la Alexander Waske. În luna septembrie va merge acolo și va munci cu speranța și dorința de a ajunge cât mai sus.

– Este tenisul un sport costisitor?
– Tenisul nu poate fi considerat costisitor la nivel de inițiere. Aici este cam la fel precum în alte sporturi individuale sau de echipă, cu mici diferențe. La nivel de performanță costurile cresc, ai nevoie de deplasări, de pregătire fizică, pe lângă cea tehnică-tactică.

– La Satu Mare mai organizați turnee?
– Avem turnee și de casă și de copii și juniori. Avem și turnee de amatori în cadrul organizației de Tenis Partener. Tot timpul este mișcare și agitație la baza de tenis Match Point. Este frumos, se creează și o atmosferă foarte plăcută. Toți ne cunoaștem și povestim tot ce se întâmplă în fenomenul sportiv, mai ales în tenis.

– La Satu Mare a crescut numărul tenismenilor odată cu fenomenul Halep?
– Se simte. Lumea devine mai cunoscătoare și doritoare să cunoască tenis. Cel mai bine e să vii la terenul de tenis dispus să joci, să înveți și să te distrezi. Munca vine apoi.

– Cum este să fii antrenor de tenis?
– Este plăcut. Toată ziua stai în preajma copiilor, te simți veșnic tânăr și te bucură momentele în care vezi cum cresc copiii, cum au performanțe, cum tu reușești să-ți pui aportul asupra personalităților, să creezi caractere. Rolul nostru ca și antrenor de tenis este să creăm caractere nu doar pe terenul de tenis, ci pentru societatea viitoare. Este o muncă frumoasă, grea, dar extrem de plăcută. N-aș schimba-o pentru nimic în lume.

– Ce trebuie să facă un sătmărean care-și dorește să facă tenis?
– Îi așteptăm la baza sportivă Match Point de pe strada Victoriei din Satu Mare. Acolo primesc mai multe informații.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with