Image 1
Image 2

Daniela Culic este preşedintele filialei PROIS-NV Satu Mare

Daniela Culic si Silviu Ispas
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Daniela Culic si Silviu Ispas
Daniela Culic si Silviu Ispas

Miercuri, 19 noiembrie, la ora 11 la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu Mare a avut loc o sesiune de informare privind Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi lansarea oficială a filialei Pactului Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială Nord Vest (PROIS-NV)  din judeţul Satu Mare.

La acest eveniment au participat Silviu Ispas director executiv al PROIS-NV şi Daniela Culic, director general al CCIA Satu Mare şi preşedintele filialei PROIS-NV Satu Mare. Daniela Culic a declarat că se doreşte o discuţie interactivă pe tema programelor operaţionale. Evenimentul a avut două părţi. Prima parte a fost o sesiune de informare privind Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, iar partea a doua a constat în lansarea oficială a filialei PROIS-NV din judeţul Satu Mare.
Silviu Ispas a declarat că trebuie învăţat din periaoda 2007-2013 pentru a putea îmbunătăţii perioada 2014-2020. Asistenţa financiară acordată de Uniunea Europeană nu reprezintă finanţarea întregii activităţi economice a României. O parte din bani vin de la UE, o parte din fonduri guvernamentale sau bugete locale şi o parte mai mică din alte surse. Trebuie mărită rata de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a declarat directorul executiv al PROIS-NV.
Obiectivul general al proiectului este reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi celelalte state membre ale UE.
În perioada 2009-2013, în calitate de solicitanţi sau parteneri, membrii PROIS-NV au participat la implementarea a peste 150 de proiecte POSDRU cu o valoare totală de peste 140 de milioane de euro, care înseamnă în termeni financiari 60% din totalul regional şi 11% din totalul naţional.

Au fost desfăşurate 179 de acţiuni dee consultanţă directă, 601 acţiuni de consultanţă on-line şi vizite de studiu în Belgia, Spania şi Irlanda.
Au fost organizate 22 de cursuri în urma căror au absolvit 459 de persoane. Începând cu 2009 au fost peste 5.000 de beneficiari ai acţiunilor derulate de PROIS-NV.
PROIS-NV este cea mai puternică şi mai reprezentativă structură asociativă din regiunea de nord-vest care grupeză firme, ONG-uri, universităţi, consilii judeţene şi alţi actori sociali interesaţi în dezvoltarea resurselor umane şi în acest context în absorbţia fondurilor europene de coeziune puse la dispoziţia României prin Fondul European Social (POS DRU).
PROIS-NV are 73 de membrii. Rolul PROIS-NV este de a reprezenta interesele membrilor şi a regiunii de nord-vest în relaţia cu autorităţile centrale sau cu alţi parteneri de la nivel regional, naţional şi internaţional. Pactul are rolul de a promova şi sprijinii politicile de dezvoltare a resurselor umane pe termen mediu şi lung din Transilvania de nord pentru ca resursele financiare să fie distribuite conform necesităţilor identificate la nivel regional şi local într-o manieră clară şi mai directă.
PROIS-NV acţionează pe două direcţii. Prima vizează sprijinirea organizaţiilor active în domeniul ocupării, incluziunii sociale şi al dezvoltării resurselor umane. Cea de a doua componentă este de a dezvolta pentru perioada 2014-2020 politici în domeniul resurselor umane şi a incluziunii sociale a grupurilor defavorizate pentru ca resursele financiare să fie distribuite conform necesităţilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with