20.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Recital de pian 05.00 Cultură - File din istoria cenaclului Afirmarea. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextual globalizării. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ansamblul Transilvania. 10.45 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Capcanele mentale. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Cultură cu Ioana Vladimirescu, invitati: Formaţia Nostalgia din Carei. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu care dintre cei trei candidaţi ai FDG aţi vota pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare?

Scris de Mihai Ghenceanu, 25 septembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
candidatii FDG

candidatii FDG

    Conducerea Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare a anunţat că intenţionează să arunce în lupta pentru Primăria Satu Mare un candidat propriu.
    Din 1990 încoace, candidaţii FDG, atât la Consiliul Judeţean, consilii locale şi primării, au fost înscrişi pe listele UDMR. Acum însă, FDG vrea să-şi măsoare forţele cu celelalte partide, vrea să vadă dacă sătmărenii sunt de acord să fie conduşi de un etnic german, după modelul Sibiului.


La fel se întămplă şi în cazul primarilor localităţilor şvăbeşti, deşi conducerea FDG judeţean susţine că mai poartă discuţii cu PNL şi UDMR privind intenţia de a colabora cu ele.
Cei trei candidaţi propuşi pentru Primăria Satu Mare şi anume Ioan Leitner, preşedinte judeţean, Jozsef Hölczli, preşedinte al Organizaţiei municipale Satu Mare şi Ştefan Reszler, vicepreşedinte judeţean vor trebui ca mai întâi să treacă prin „sita” unui sondaj de opinie. Sondajul va fi organizat şi efectuat de FDG cu voluntari şi va consta într-un set de întrebări adresate unui număr de peste 1.000 de locuitori ai municipiului Satu Mare, una dintre ele fiind cea privind preferinţele pentru unul dintre cei trei.

Transformarea municipiului Satu Mare într-unul frumos şi  plăcut este unul dintre obiectivele celor 3 candidaţi

Pentru a afla ce obiective îşi propun să îndeplinească în cazul în care unul dintre cei trei va fi preferatul sătmărenilor în sondaj şi apoi la alegerile din 2016, i-am contactat pe cei trei şi le-am cerut să-şi prezinte un scurt Curriculum Vitae (CV) şi obiectivele cele mai importante pe care le propun sătmărenilor

Iosif Hölczli

Iosif Holczli

Iosif Holczli

Iosif Hölczli, etnic german, s-a născut în 6 septembrie 1952, director al unei fundaţii ce sprijină micii întreprinzători, în prezent şi secretar al Asociaţiei Camerei Meşteşugarilor din Satu Mare pe care o reprezintă în ţară şi în străinătate, a mai condus în calitate de director un ONG. Înainte de 1990, până în 1997 a fost director tehnic la SC Saturn SA, apoi inginer proiectant la o firmă din Cluj şi a ocupat şi alte funcţii de conducere.
A absolvit în 1971 Institutul Politehnic Bucureşti dar şi-a continuat şi completat studiile, inclusiv cu un masterat în managementul afacerilor.
„Ca obiective aş dori să vorbesc numai despre cele pe care le consider ca fiind mai importante. Doresc să promovez învăţământul în sisten dual şi pe cel superior în oraşul nostru. Din punct de vedere economic, prioritare pentru mine ar fi sprijinirea meşteşugarilor, a firmelor mici şi a construcţiei unor locuinţe pentru tineri şi un sprijin cât mai mare pentru toate iniţiativele care au ca scop transformarea municipiului nostru într-unul prietenos cu investitorii şi atractiv pentru turişti. La fel de importantă ar fi rezolvarea situaţiei hotelului Dacia şi redarea vechii sale înfăţişări, reabilitarea Centrului vechi şi nu în ultimul rând, ordine şi curăţenie în oraş”.

Ioan Leitner

Ioan Leitner

Ioan Leitner

Ioan Leitner s-a născut în 27 iulie 1963 şi la ora actuală este director tehnic la Apaserv, unde timp de 8 ani a fost director general. A mai avut funcţii importante şi de conducere şi la SC Autonova.
A urmat cursurile Liceului de matematică-fizică „Mihai Eminescu” după care a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara şi s-a specializat în tehologia construcţiilor de maşini şi la Universitatea Tehnică din Cluj.
În anul 2006 s-a specializat în domeniul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în Germania, la o instituţie  specializată în acest domenu respectiv Institut für Weiterbildug und Beratung im Umweltschutz.
Este căsătorit şi are împreună cu soţia, un băiat, student.
„Dacă voi fi ales să candidez după sondaj şi apoi voi fi ales primar, voi urmări să îndeplinesc mai multe obiective. Toate sunt importante, dar primele ca importanţă pentru mine vor fi  transformarea oraşului nostru într-unul plăcut şi atractiv, începând cu reabilitarea clădirilor din Centrul vechi, dar nu numai. Apoi, veniturile populaţiei din municipiul nostru sunt cu aproximativ 30% mai mici decât ale locuitorilor din alte oraşe din România. Pentru a le creşte, trebuie să sprijinim firmele şi în special pe cele care angajează tineri şi adulţi cu pregătire superioară (nu mă refer numai la ingineri ci şi la absolvenţii de licee şi şcoli profesionale) şi să le acordăm, în acest scop facilităţi.”

Ştefan Reszler

Stefan Reszler

Stefan Reszler

Ştefan Reszler, de profesie avocat, s-a născut în Satu Mare în 17 iunie 1986 şi este încă necăsătorit.
După absolvirea liceului Teoretic German (LTG) „Johann Ettinger”, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj.
Cu o bursă Socrates s-a specializat în Drept la Facultatea de profil din Salzburg (Austria), apoi tot cu o bursă de studii a urmat cursurile Universităţii de Drept ELTE din Budapesta. Şi-a continuat perfecţionarea profesională într-un Modul pedagogic, iar în 2010 şi-a susţinut lucrarea de masterat în Drept administrativ şi Statutul funcţionarului public. Tot în 2010 a fost bursier al Fundaţiei „Konrad Adenauer”, bursa fiind intitulată „Lideri pentru Justiţie”.
În prezent este vicepreşedinte al FDG judeţean, din 2011 este şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Tinerilor Avocaţi din Baroul Satu Mare şi este membru în mai multe asociaţii profesionale între care şi Asociaţia juriştilor româno-germani din România.
A obţinut mai multe premii, inclusiv cel „Next Leaders” acordat de „Informaţia Zilei” şi „Informaţia TV”.
Referitor la strategia privind o eventuală campanie electorală, interlocutorul nostru a spus:

„1. Satu Mare se poate dezvolta pe termen mediu şi lung doar prin accesarea unor fonduri europene, astfel este imperios necesar să se acceseze fonduri asigurate de UE, fapt pentru care dorim o echipă performantă în acest sens la Primaria Satu Mareşsi un implus constant din partea primarului.

2. Doresc ca Satu Mare să fie redat sătmărenilor, un centru curat şi civilizat: în acest sens  propun implementarea unui proiect de partenieriat public-privat, privind locuinţele sociale situate pe str. Horea a municipiului Satu Mare şi mutarea acestor locuinţe în zona stadionului Unio.

3. Siguranţa sătmărenilor trebuie să fie o prioritate pentru municipalitate. Poliţia Locală şi instituţiile abilitate potrivit legii, trebuie să ne asigure un mediu în care ne simţim în siguranţă, inclusiv clarificarea juridică şi faptică a unor persoane care locuiesc în mod clandestin pe malul râului Someş.

4. Atragerea unor investitori străini care doresc să dezvolte societăţi comerciale care asigură locuri de muncă bine plătite. În acest sens ne gândim în mod prioritar la unele societăţi care caută angajaţi cu studii superioare, deoarece dorim ca tinerii să se întoarcă în Satu Mare.

5. Regândirea circulaţiei din municipiul Satu Mare, cu ajutorul unor specialişti în domeniu, soluţie care poate ameliora problemele până la construirea celui de al III-lea pod peste Someş.

6. Regândirea schemei de personal din cadrul Regiilor Autonome unde Primaria Satu Mare este acţionar majoritar deoarece sunt prea multi angajaţi şi prea puţină eficienţă).

7. Stimularea personalului din aparatul de specialitate a Primăriei pentru rezultate palpabile.

Propunem următorul sondaj cititorilor noştri:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu care dintre cei trei candidaţi ai FDG aţi vota pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare?
Abonează-te acum Online!
 1. Satmarean a spus: 03 octombrie 2015, ora 10:39

  Pana anii 2000 au facut bisnis cu vizele

 2. Babacu a spus: 28 septembrie 2015, ora 20:21

  Cliseul asta cu „sa vedem ce program are, ce vrea sa faca” este egal cu zero. Daca vrei sa vezi cit de gospodar este un om mergi la el in curte sa vezi cum e aranjat.

 3. nicu a spus: 28 septembrie 2015, ora 10:55

  cu nici unu deja avem un neamta care ne conduce destul de prost.

 4. Un golan a spus: 27 septembrie 2015, ora 13:47

  SATU MARE = SzatmárNÉMETI = Sathmar. Un neamt pentru Satu Mare!

 5. satmareanul a spus: 27 septembrie 2015, ora 12:44

  romanii si maghiarii din Satu mare vor vota un neamt
  este cea mai buna alegere

 6. diaspora a spus: 27 septembrie 2015, ora 12:16

  satmarenii plecati din tara voteaza un candidat german

 7. Forumul Democrat German a spus: 27 septembrie 2015, ora 10:54

  Inima noastră bate pentru Satu Mare! Dumnezeul să fie cu noi.

 8. alex a spus: 27 septembrie 2015, ora 10:23

  mai sunt si alti candidati, de ex, la pnl- 5 si la udmr tot 5 si nici
  unu nu si-a prezentat programul si ce au de gind sa faca
  vad ca numai nemtii sunt meticulosi… aici vad concurs adevarat
  eu l-as vota pe cel mai tinar, pe rezler

 9. Gaudeamus Igitur a spus: 27 septembrie 2015, ora 09:30

  Leprele pesediste arunca cu noroi in cel de care le e cel mai frica: Leitner, scolit la Timisoara si la Cluj, unde mult iubitului Puie Monta i-a fost teama sa vina in campanie electorala sau sa il confrunte pe Iohannis la universitati. Cu Leitner as vota!

 10. alin a spus: 26 septembrie 2015, ora 08:53

  oricare dintre ei ar fi mai bun decit toti primarii
  de pina acum pe care i-a avut satu mare
  Cei mai in virsta au experienta, iar cel mai tinar are scoala.

 11. petiţionari a spus: 25 septembrie 2015, ora 18:02

  Domnul Leitner are tupeul să accepte să fie propus ca şi candidat pentru Primăria Satu Mare , dar uită că atunci când era directorul general al SC APASERV SATU MARE SA şi-a bătut joc de cetăţenii acestui oraş, la fel precum actualul director, şi nu a făcut nimic în a stopa masiva poluare olfactivă a unei zone rezidenţiale din jurul celei mai poluante staţii de pompare a apelor uzate din oraş de pe străzile Deltei şi Axente Sever etc. şi a ignorat petiţiile cetăţenilor fără să ia măsuri. Doamne fereşte de aşa oameni! Confortul şi calitatea vieţii în acea zonă este dezastruoasă, oamenii nu mai respiră aer curat, sănătatea lor este pusă în pericol, iar legile sunt încălcate şi se urmăresc intrese obscure cu acordul autorităţilor şi protejarea unor societăţi precum AVE IMPEX, mare poluatoare.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.