Image 1
Image 2

Cum se poate afla adevărul despre partide?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă cineva dorește să afle adevărul despre un partid trebuie să asculte ce spun adversarii lui despre el. Astfel ce fel de partid este PSD se poate afla de la PNL, iar ce fel de partid este PNL de la PSD. Modelul se aplică întocmai la toate partidele. Important este să-i găsești fiecărui partid adversarul direct. În urmă cu zeci de ani, la începutul vieții democratice, lucrurile erau mai simple. Principalul adversar al PDSR era PNȚCD, și invers, în vreme ce adversarul direct al UDMR era PUNR și Vatra Românească.

Cu timpul partidele s-au amestecat. S-au făcut alianțe de toate felurile, fiecare, rând pe rând, aliindu-se cu fiecare. Am avut parte de toate coalițiile posibile: PSD cu PNL, PDL cu PSD, UDMR cu toate, partidele mici, de buzunar, fiind luate la guvernare pe post de închizătoare de majorități parlamentare.

În acest moment, cel puțin din punct de vedere ideologic și doctrinar se întrevede o polarizare. Pe post de radical liber, nici la stânga, nici la dreapta, se află ALDE, însă nu pentru multă vreme.

USR-PLUS nu-și găsește locul, iar partide precum UDMR și PMP se aliniază conjunctural. De pildă UDMR a fost obligat să joace alături de PSD datorită modificării legii alegerii primarilor.

Un alt lucru demn de știut despre partide este cum se poate măsura succesul unor măsuri. În ce se măsoară rezultatele guvernării PSD? În salarii și pensii mărite peste puterea economiei.

În ce se va măsura succesul unor măsuri luate sau pe care le va lua PNL? În reașezarea pe baze economice a cheltuielilor și veniturilor, așa cum procedează fiecare țară sănătoasă la minte.

Mai există ceva: nu contează cât succes înregistrează cineva, în cazul nostru un partid, ci contează cât de mult poate fi împiedicat un partid să aibă succes.

Exact în sitauția aceasta ne găsim noi acum. PNL se străduiește să demonstreze cât de rea a fost guvernarea PSD, în vreme ce PSD arată spre prăpastia spre care îndreaptă guvernul PNL țara. Aici poate fi încadrată afirmația unui parlamentar din opoziție care spunea în parlament că euro va ajunge la 8 lei. Așa se face politica, prin demolarea reciprocă dintre putere și opoziție.

În perioadele electorale aceste porniri răutăcioase se accentuează, mergând până la ură și atacuri la persoană. Mai mult decât cu ocazia altor alegeri, anul acesta situația este cu totul neobișnuită. Pentru prima oară în 30 de ani un partid este decis să organizeze alegeri anticipate. Încercări nereușite au mai fost, însă Constituția este foarte restrictivă. Este nevoie să cadă în parlament de două ori la rând guvernele propuse de președinte. Traian Băsescu a încercat în primul lui mandat să organizeze alegeri anticipate, însă atunci s-a opus Călin Popescu Tăriceanu. Acum Băsescu se opune, nu pentru a se răzbuna pe PNL, ci pentru că simte că partidul lui, PMP, s-ar putea să nu mai treacă pragul electoral. Din același motiv se opune și Tăriceanu.

Dar tema noastră nu sunt alegerile. Înainte de a ne prezenta la vot ar fi corect să știm ce vrea fiecare partid, ce poate oferi mai bun pentru țară față de alt partid. Mai la obiect, fiecare cetățean poate vota în cunoștință de cauză abia atunci când cunoaște care este diferența dintre PSD și PNL, care este diferența dintre o guvernare de stânga și una de dreapta. Asta este o utopie. Adevărul despre un partid nu se poate afla niciodată, iar votul în parlament, mai ales în cazul anticipatelor, este o loterie.