20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Cum nu se face politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pornind de la un capăt de frază dintr-un comunicat al DNA s-a tras concluzia că democraţia este în pericol întrucât procurorii au opinii despre cum ar trebui aleşi cei ce conduc ţara. Orice om gândeşte la fel numai că respectivului procuror i-a scăpat păsărica într-un comunicat oficial. Oricine, inclusiv politicienii, ştiu că nu aşa trebuie să se facă politică în această ţară. Ce ar trebui să se facă în continuare? Să se spună lucrurilor pe nume, să fie mai multă transparenţă, să se renunţe la secretomanie în instituţiile statului.

Un întreg lot de lideri PSD se perindă zilele acestea pe la procurorii DNA. Liviu Dragnea a avut un prim proces în dosarul fetei care era angajată, dar nu mergea la serviciu fiind ocupată cu treburi pe la sediul partidului. Olguţa Vasilescu şi Dan Şova, figuri deja obişnuite, nu mai spun mare lucru nici când sunt porniţi împotriva procurorilor.  Ca şi în plan politic, Victor Ponta reuşeşte să capteze atenţia în orice împrejurare.  Noul dosar este unul de mare impact, chiar internaţional s-ar putea spune. Ar fi vorba despre vizita lui Tony Blair la Bucureşti. Considerându-l modelul său, Ponta l-a invitat  pe fostul premier britanic să ţină nişte conferinţe. Pentru serviciul său, acesta ar fi încasat 220.000 de euro.  Aceeaşi sumă ar fi primit-o nişte ONG-uri el de la firmele lui Sebastian Ghiţă. Lucrurile nu sunt foarte clare. Dar un lucru este cert: PSD demonstrează zi de zi cum nu se face politica. Sau cum nu ar trebui să se facă. În rest nu sunt decât simple speculaţii, manevre pentru a acoperi mizeria emanată de guvernele PSD.

Nu că guvernele conduse de liberali sau democraţi ar fi fost mai breze. Nici Emil Boc, şi cu atât mai puţin Călin Popescu Tăriceanu, oameni de dreapta, nu au reuşit să schimbe mare lucru. PNL şi PDL au preluat năravurile  socialiştilor. Şi cele două partide cu pretenţii de a fi democrate, moderne, europene, s-au comportat exact la fel. Şi ele au livrat persoane incompetente în sistemul de stat şi până la urmă au dovedit că sunt tot atât de corupte ca adversarul său acuzat că este un partid neocomunist.

La un sfert de secol de la căderea regimului comunist nu avem un model de guvernare pe care să-l urmăm şi, eventual să-l perfecţionaăm din mers. Cineva a avut însă ideea să prezinte guvernul condus de Victor Ponta drept cel mai competent şi cu cele mai bune rezultate dintre toate guvernele post decembriste. Pornind de la faptul că în 2014 România s-a clasat pe primul loc la creşterea economică din zona UE  s-a tras concluzia că a fost cel mai bun premier. Onest, el însuşi îl recunoaştea pe Adrian Năstase drept cel mai bun prim ministru de după 1989. Aşa stau lucrurile? Pentru a întări această imagine, cineva a realizat un sondaj potrivit căruia acelaşi Victor Ponta şi după ce au apărut problemele judiciare este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei.

Este Victor Ponta un model? Sau ar fi putut fi un model dacă nu ar fi avut atâtea probleme cu justiţia? Lucrurile trebuie judecate în două moduri, pe termen scurt şi pe termen lung. În perioada 2012-2015 guvernul a rezolvat câteva probleme de ordin social. A reîntregit salariile, a mărit pensiile, a acordat diverse ajutoare. Din punct de vedere economic măsurile luate sunt discutabile. În perioada guvenului Ponta s-au decontat o serie de proiecte din fondurile europene. Dar ce proiecte a lăsat în urmă? Problemele de acum sunt consecinţele politicilor promovate de guvernul Ponta, de coaliţia PSD-ALDE-UNPR. Moştenirea este mai grea decât realizările. Mai grav este că în scurta perioadă uselistă şi neo-uselistă s-a instituit un mod de guvernare de la care nu este bine să fie preluat nimic.

Despre dedesupturile guvernării sale ce să mai vorbim? Mai greu, mai uşor, ele ies la iveală una câte una. Dincolo de acţiunile justiţiei, se pune întrebarea de ce şi conducerea PSD l-a pus la o parte? Pentru a-l reprimi cu braţele deschise după ce a încasat un nou dosar? Dacă într-adevăr a fost cel mai bun premier, de ce  a avut PSD atâtea rezerve faţă de el?

Abonează-te acum Online!