Image 1
Image 2

Cum îşi propune primarul Kereskenyi Gabor să ajute agenţii economici din Satu Mare afectaţi de pandemie?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma unei anchete iniţiată de “Informaţia Zilei”, cetăţenii îşi pot face o imagine de ansamblu privind veniturile şi cheltuielile primăriilor din judeţul Satu Mare.

Luând drept reper veniturile de anul trecut, majoritatea primarilor estimează o scădere semnificativă a încasărilor în acest an datorată pandemiei de coronavirus.

Contribuabilii, fie că este vorba despre persoane fizice sau firme, pot afla de ce sumă are nevoie fiecare comună, oraş sau municipiu pentru cheltuielile de întreţinere, iluminat public, curăţenie, salarii, incluzându-le şi pe ale cadrelor didactice,  ajutoare sociale etc.

O parte dintre primari ne-au furnizat şi date despre persoanele care s-au întors acasă din străinătate, despre firmele care şi-au sistat activitatea, dar şi despre cele care îşi continuă activitatea.

Publicăm o parte dintre aceste răspunsuri, felicitându-i totodată pe primarii care au avut grijă de cetăţenii din localităţile lor în această perioadă foarte grea.

În acest număr prezentăm răspunsul amplul al Primăriei Satu Mare, semnat de primarul Kereskenyi Gabor.

Încasări şi cheltuieli

Municipiul reşedinţă de judeţ a încasat în anul 2019 din impozite şi taxe locale suma de 48.224.126 lei, iar anul acesta primarul Kereskenyi Gabor estimează o scădere drastică a încasărilor.

Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere primăria Satu Mare are nevoie de 129.421.400 lei.

Gradul de îndatorare a municpiului Satu Mare este foarte mic, de doar 9,58% din bugetul Primăriei. Pentru continuarea investiţiilor pe rol, dar şi pentru alete investiţii Primăria Satu Mare a a demarat procedurile pentru contractarea unui credit de 32 de milioane de euro.

Cum pot fi ajutaţi agenţii economici?

Criza economică generată de pandemia de Covid-19 poate reprezenta o oportunitate pentru România, care după 30 de ani de dezechilibre ar putea să folosească resursele pe care le deţine pentru a găsi soluţii de sprijin şi relansare a economiei româneşti, consideră primarul Kereskenyi Gabor.

Iată câteva măsuri propuneri:

1. susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructură;

2. demararea unei campanii pentru susţinerea şi promovarea producătorilor autohtoni, a afacerilor locale;

3. continuarea susţinută a digitalizării administraţiei publice şi realizarea acesteia, în principal, cu firme româneşti;

4. repartizarea sumelor ce revin fiecărui municipiu, aferente lunilor ianuarie-aprilie 2020 prin emiterea unei H.G si totodată amendarea în regim de urgenţă a prevederilor OUG nr. 50/2020 şi completarea cu reglementări tranzitorii, care să prevadă modalitatea concretă de repartizare a cotei de 3% reglementată anterior la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr.5/2020;

5. acordarea unei bonificaţii de 10% pentru plata la timp a oricăror impozite pentru anul 2020.

Nu a fost suspendată nicio investiţie

  Primarul Kereskeny este de părere că niciun alt guvern nu ar fi făcut mai mult decât acest guvern.

  Din partea Consiliului Judeţean aşteaptă să fie continuate investiţiile din sistemul sanitar care au fost iniţiate de fostul preşedinte Csehi Arpad, dar sistate în perioada 2012-2016.

De asemenea primarul anunţă că va cumpăra tablete pentru şcoli, probabil dacă guvernul nu se va ţine de promisiunea că va aloca fonduri pentru dispozitive la 250.000 de elevi.

În timpul pandemiei, dar şi după terminarea pandemiei, Primăria va lua toate măsurile pentru siguanţa cetăţenilor.

În ceea ce priveşte susţinerea primăriei pentru firmele care şi-au sistat total activitatea – baruri, hoteluri, restaurante – vor fi luată în discuţie eventuale scuturi de la plata impozitelor şi taxelor locale, în limita prevederilor legale.

O veste bună: în această perioadă nu a fost suspendată nicio investiţie în derulare.

2 comentarii

  1. @zoli !, Macar primarul maghiar al Orasului Kereskenyi se pricepe la ceva pe cand romanasul Bud Radu “marele ” prefect al Judetului pe care o pastoreste habar nu are ca Satu Mare are si zona metropolitana legala atestata in 26 Aprilie 2013 ( vezi Wikipedia) !!!. Este o mare rusine acest prefect roman incompetent si neinformat care este platit din bani publici ca sa dezinformeze !. Cine minte ?…, Judecatoria ?… , Wikipedia ?…? sau prefectul Radu Bud ? . Eu sunt convins ca ultimul !!.

Lasă un răspuns