Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla . 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat:Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Lorand Turos. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu fondul de pensii din pilonul II? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Carmen Sas. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Ciocan, Ştefan Ressler, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis iese din ce în ce mai des în mulţime. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 15.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat:. 18.30 Şedinţă a consiliului local Satu Mare 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură. 22.30 Concert 23.30 Ştiri

Cum îşi căuta „soţia vieţii” un ofiţer în anul 1909?

Scris de Ioana Vladimirescu, 08 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Acesta e anunţul matrimonial al anului 1909, încheiat cu un citat din Biblie. S-a înţeles ce vrea tânărul ofiţer de la soţia vieţii lui. Virginitate, avere cât de cât, să ştie găti şi să nu fie capricioasă.

Acesta e anunţul matrimonial al anului 1909, încheiat cu un citat din Biblie. S-a înţeles ce vrea tânărul ofiţer de la soţia vieţii lui. Virginitate, avere cât de cât, să ştie găti şi să nu fie capricioasă.

Ce ţi-e şi cu dragostea asta?! Ce ne-am propus noi în materialul de faţă este să aflăm ce vor femeile şi ce vor bărbaţii de la „jumătatea” lor. Jumătate pe care şi-o caută. Cu alte cuvinte, ce aşteptări au ambele sexe de la partenerul alături de care vor să trăiască fix ca-n poveşti, până la adânci bătrâneţi.
 

Începem cu începutul. Unde îşi caută sătmărenii jumătatea? Pe reţelele de socializare? Se întâmplă, dar acolo nu e tare sigur că şi reuşesc. Prin anunţuri matrimoniale? Ei bine, da!

Acolo ştiu o treabă: îşi fac o descriere, adică se prezintă, pun o poză (în care să arate maxim de frumos), scriu „cu cuvintele lor” ce vor de la jumătatea ce o caută şi „Enter”. Şi apoi aşteaptă să le scrie Făt – Frumos sau, în cazul bărbaţilor, cea mai cea gospodină, cea mai frumoasă femeie din lume şi aşa mai departe.

„Tiner inteligent, oficer în reservă, etate 29 ani”

Înainte de a afla cum stă treaba cu dragostea şi îndrăgostitul, socializarea şi căsătoria în zilele noastre şi cum se formulează anunţurile matrimoniale, haideţi să vedem anunţul matrimonial al unui ofiţer român, anunţ publicat în anul 1909 în categoria „Căsătorie” a unui ziar românesc. „Tiner inteligent, oficer în reservă, etate 29 ani”. Aşa se descria ofiţerul care avea intenţii serioase, adică de căsătorie. Îşi căuta marea iubire publicând următorul anunţ< „Un tiner inteligent, oficer în reservă, etate 29 ani, cu un venit fix anual de 3000 cor, avere privată 6000 cor şi va moşteni 10 – 15 mii coroane, în lipsa cunoştinţei pe această cale îşi caută soţia vieţii. Caută o Româncă frumoasă, cultă, vieaţă nepătată, gospodară, fără capriţuri şi pretensiuni, căreia-i place vieaţa la ţeară şi posede în numerar 6000 coroane, precum şi mobile pentru 4 odăi.
Recerinţă principală< cât de puţin să ştie căsni pianul, dar’ cu atât mai bine înverti lingura la foc. Numai ofertele la cari sunt alăturate şi posa vor fi luate în considerare. Cel mai profund secret se asigură.
Ofertele sunt a se adresa la administraţia acestei foi sub devisa<Ce agoniseşte bărbatul femeia să ştie cruţa”.
Acesta e anunţul matrimonial al anului 1909, încheiat cu un citat din Biblie. S-a înţeles ce vrea tânărul ofiţer de la soţia vieţii lui. Virginitate, avere cât de cât, să ştie găti şi să nu fie capricioasă.

După 108 ani, de pe hârtie pe site-uri de matrimoniale

Revenim în 2017, adică la 108 ani de la anunţul matrimonial publicat de ofiţer, şi cu doar un „clic” intrăm pe site-urile de matrimoniale să vedem cum arată un anunţ publicat de un tânăr care îşi caută jumătatea. Am tastat pe Google „bărbaţi satu mare matrimoniale” şi rezultatele nu au întârziat să apară.

Majoritatea bărbaţilor sătmăreni se descriu ca fiind blânzi şi inteligenţi

Intrăm pe unul din site-uri şi găsim următoarele anunţuri: „Barbat, 42 ani, necăsătorit, Satu Mare, România< sunt un bărbat serios, inteligent, hotărât în ceea ce doreşte, cu simţul umorului, restul urmează să descoperi…”. Un alt anunţ: „Bărbat, 42 ani, necăsătorit, din Satu Mare: sunt o fire blândă şi liniştită, îmi place să lucrez în domeniul de activitate ales, în timpul liber să vizitez locuri frumoase cunoscute şi necunoscute”. „Bărbat, 41 ani, necăsătorit, Satu Mare< sunt o persoană sociabilă şi caut o persoană la fel. Doresc dacă se poate ceva serios şi menţionez că nu prea am timp de discuţii interminabile. Sper să găsesc persoana cu care să pot convieţui de acum încolo”. Un alt bărbat de 57 de ani din Satu Mare scrie pe un site: „Caut o relaţie serioasă cu doamne între 50-63 de ani… Dacă iubeşti şi eşti iubit, eşti cineva! Dacă nu, ai trăit degeaba”. În general, sătmărenii de sex masculin scriu că sunt în căutare de respect din partea jumătăţii lor, caută încredere. Cei cu vârsta peste 45 de ani caută „o relaţie serioasă cu o doamnă liniştită, serioasă şi de vârstă apropiată”. Se cuvine să punem din nou întrebarea „Ce ţi-e şi cu dragostea asta?”.

Sătmăreancă de 28 de ani: „Caut un bărbat care să mă iubească”

Pentru că majoritatea anunţurilor de pe site-urile de matrimoniale sunt aproape la fel în cazul domnilor, seci şi directe de genul „Caut o femeie frumoasă”, „Sunt plin de viaţă” sau „Sunt un tip sincer şi serios”, mergem acum la reprezentantele sexului frumos să vedem dacă măcar ele dau dovadă de ceva mai multă delicateţe atunci când îşi caută „soţul vieţii lor”. Femeile sunt ceva mai… explicite când vine vorba de persoana lor. Intrăm pe un site dedicat lor şi accesăm categoria de vârstă până în 30 de ani. Intrăm pe unul din anunţuri, o fotografie cu o tânără de 28 de ani care scrie în anunţul matrimonial că nu bea, mănâncă orice, are facultate şi o mulţime de interese, de la teatru, cinema, la gătit, sport, drumeţii, artă, chiar arte marţiale, literatură, politică, astrologie, dar şi grădinărit, maşini şi motociclete. :i lista e lungă de tot pentru că tinerei par să îi placă toate. Toate activităţile. „Mă numesc… şi sunt în căutare de soţ”. La rubrica „În căutare de…”, tânăra tastează: „Un bărbat care să mă iubească”.

Sătmărencele spun că fizic sunt „aşa şi aşa” şi caută bărbaţi simpatici

O altă tânără, de 27 de ani, din Satu Mare, îşi caută pe un site un bărbat cu vârsta între 19 şi 30 de ani pentru „relaţie de lungă durată”. Si-a trecut în anunţ că nu bea, că e simpatică, a terminat liceul, la constituţie scrie că e „aşa şi aşa”, mai specifică faptul că e drăguţă şi e în căutare de „băieţi simpatici <))”. Băieţi, ce mai aşteptaţi? „Răsfoind” anunţurile ajungem la concluzia că la rubrica denumită „Constituţie” (şi se referă strict la corp, la fizicul domniţelor), cele mai multe sătmărence au scris „Aşa şi aşa”. Cât despre pozele pe care şi le postează sătmărencele pe site-urile de matrimoniale, multe sunt „trântite” pe un pat, lipite de-un perete, aşezate pe-o chiuvetă din toaletă sau, în orice caz, în poziţii şi cu priviri cât mai provocatoare.

Pe site-urile de profil am găsit foarte multe anunţuri postate de sătmăreni şi sătmărence. Câte se „soldează” cu un „DA” hotărât spus în faţa ofiţerului de stare civilă nu ştim. V-am invita pe dumneavoastră, cei care v-aţi cunoscut jumătatea în urma unui anunţ matrimonial, să ne spuneţi povestea aici. Sunt cu siguranţă şi persoane care „trag lozul câştigător” când vine vorba de relaţie începută în urma unui anunţ la matrimoniale, dar în acelaşi timp sunt şi fel de fel de situaţii, unele nu tocmai plăcute în urma postării unui astfel de anunţ. Povestiţi-ne. Poate pentru unii va fi o lecţie de folos cândva.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.