18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Cum este receptată evaluarea ministrului Toader?

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A doua zi după prezentarea raportului de evaluare a activităţii Parchetului General şi DNA ministrul Tudorel Toader a făcut o declaraţie dezarmantă: nu m-am uitat aseară deloc la televizor. Şi trebuie să-l credem pentru că este un om serios.

Noul ministru de Justiţie nu a spus o noutate absolută. Traian Băsescu le propunea românilor, pe când era preşedinte, să nu se uite o zi la televizor şi vor vedea o altă Românie.

De când şi-a terminat mandatele a devenit el însuşi un stâlp de televiziune. Tot atât de bine putea propune să se desfiinţeze, pentru o zi, reţelele de socializare. Sau să nu fie folosite o zi telefoanele. În ziua respectivă lucrătorii de la SRI ar fi trebuit să-şi ia liber.

Să revenim la domnul ministru. Dacă nu s-a uitat la televizor înseamnă că nu ştie că a împărţit  şi ţara, dar şi coaliţia de la guvernare, în încă două alte două tabere. Unii, din PSD, îi reproşează că nu a dat dovadă de fermitate, iar concluzia trasă după evaluare nu concordă cu datele prezentate.

Una a spus şi alta a concluziţionat. A vorbit despre “grave încălcări a Constituţiei”, fără să propună, în consecinţă, revocarea din funcţie a procurorilor şefi. Aici găsesc criticii săi o contradicţie în termeni. În realitate aici este capcana: constată că au încălcat legea, dar nepropunând nicio sancţiune, îi lasă practic în groapa cu lei.

Alţii consideră că ministrul a procedat corect. Nu era momentul provăcării unei noi crize. “Încălcarea gravă“ constând în nerespectarea separaţiei puterilor în stat “ieşirea din matca lor constituţională“  este o tendinţă a fiecărei puteri de a intra pe teritoriul altei puteri. Decenii în şir s-a vorbit despre tendinţa politicului de a-şi subordona justiţia.

Şi atunci s-a încălcat grav Constituţia. :i nimeni nu poate jura că nu mai sunt reminiscenţe. Faptul că partidele fac propuneri pentru desemnarea şefilor DNA şi a parchetului este o dovadă că politicul tinde să-şi anexeze teritorii care nu-i aparţin.

Tudorel Toader a vorbit, în premieră pentru un ministru al Justiţiei, despre o proporţionalitate între respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi activitatea instituţiilor de forţă. Altfel spus, în numele combaterii coruţiei nu pot fi încălcate libertăţile şi drepturile individului.

Pentru reglemantarea situaţiei se propune monitorizarea DNA. Altfel spus, se schimbă sensul denunţurilor, dinspre anchetaţi spre anchetatori. Primii paşii au fost deja făcuţi, de când cu cazul procurorului Negulescu, zis “Portocală“.

Poate că, în fond, acesta este mesajul pe care a vrut să-l transmită ministrul Toader. Intrarea în “matca lor constituţională“ nu numai a instituţiilor, ci şi a fiecărui cetăţean, fie el politician, procuror sau simplu cetăţean. 

Începutul trebuie făcut de sus în jos, de la preşedinte, parlament, guvern spre puterea judecătorească. Nu demult procurorul general al României propunea să fie monitorizaţi politicienii. Iată că se propune acum monitorizarea DNA, deci a procurorilor.

Când toată lumea monitorizează pe toată lumea există pericolul ca unii să-i monitorizeze mai tare pe ceilalţi. “Nebunia puterii” este o boală care poate atinge pe oricine  i se dă  un dram de putere. I se dă puţin şi el vrea mai mult, tot mai mult. Intrând într-o spirală a paranoii nu se poate ieşi decât cu cătuşe la mâini. Sau prin alegeri democratice, în cazul politicienilor.

În final, dacă preşedintele Iohannis este mulţumit, dacă primul ministru este mulţumit, iar preşedintele PSD a declarat că nu doreşte demitrea şefei DNA, lucrurile sunt cât se poate de clare. Au rămas contestatarii, în frunte cu preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu tinde să devină liderul luptei pentru drepturile omului, un fel de Nelson Mandela a zilelor noastre. Cine îl urmează? Deocamdată mass media, televiziunile la care refuză ministrul Toader să se uite, sunt la fel de împărţite. Este drept că una dintre televiziunile de ştiri o coteşte uşor.

Abonează-te acum Online!