Image 1
Image 2

Cum a furat PSD reducerile de la PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În sfârșit, Klaus Iohannis a acordat un interviu ceva mai lung unei televiziuni. Așteptarea a meritat pentru că noul președinte fără să fi vorbit mai mult, a spus ceva mai mult decât în mod obișnuit. Comentând măsurile economice prezentate de guvern, președintele a afirmat că PSD a luat ideile de la PNL și din programul său electoral. Nu le-a criticat, însă a fost nemulțumit de faptul că nu le-a aflat direct de la guvern, ci pe surse, de la oamenii săi. Așadar, PSD i-a șutit PNL-ului programul.


Dincolo de situația jenantă, persistă o întrebare< cu ce sunt mai bune scăderile de taxe și impozite dacă sunt luate de către PSD sau de PNL? Altfel spus, dacă PSD scade TVA-ul, un guvern de dreapta este în regulă și dacă îl scade un guvern de stânga, nu este în regulă? Dacă un guvern condus de Victor Ponta anunță că nu mai este nevoie de un nou acord cu FMI nu este în regulă, dar dacă un eventual guvern PNL ia aceeași hotărâre va fi o decizie bună?
Am tot auzit că în țările cu democrație tradițională nu există diferențe majore între partidele de stânga și cele de dreapta. În SUA democrații și republicanii au programe aproape identice. La noi când vine stânga la guvernare este considerată o catastrofă. Dreapta este așteptată cu speranțe infinite, iar odată ajunsă la putere guvernează catastrofal. După două guvernări de dreapta au dispărut practic principalele partide de guvernare. PNȚCD după 2000 este doar o formațiune-fantomă, iar PDL și-a pierdut numele topindu-se în PNL.
Pe de altă parte, numărul miniștrilor condamnați sau cu dosare penale este mai mare în rândul dreptei, în timp ce stânga reprezentată de PSD are pe frunte eticheta de cel mai corupt partid. Dar aceasta este o altă problemă. Acum, după afirmația președintelui Iohannis privitoare la măsurile pe care PSD promite că le va lua, este momentul să ne aplecăm asupra celor două partide care se luptă pentru putere. PNL nu ascunde faptul că dorește să dărâme Guvernul Ponta printr-o moțiune de cenzură. PSD se ține tare, intrând în același timp în campanie electorală. Anunță că va lua măsuri de ordin economic, fiscal și social pe care miza PNL. Peste câteva zile expiră termenul pe care și l-a luat conducerea PNL pentru prezentarea programului propriu de guvernare. Președintele Iohannis în mod cu totul inabil, recunoscând că proiectele PSD coincid cu ale sale, pune PNL în dificultate. Lumea va zice de ce să mai schimbăm guvernul PSD din moment ce promite că va face exact ceea ce promitea PNL și președintele?
Ce ar putea, totuși, departaja, cele două partide cu același program? Un singur lucru: competiția dintre corupții proprii. Dacă DNA va culege mai mulți corupți din sfera de influență a PSD, balanța înclină în favoarea PNL. Dacă se întâmplă invers, PSD iese în avantaj. Exact în acest moment crucial este desemnat directorul SRI, principalul furnizor de informații despre corupți ai DNA. Se înțelege că SRI poate filtra informațiile. Așadar, dacă noul director Eduard Hellvig, nu va reuși să uite că a fost unul din liderii PNL, va furniza informații compromițătoare despre tabăra PSD. Președintele Iohannis a rupt tradiția de a numi directorii serviciilor secrete din rândul opoziției. În acest caz prin opoziție înțelegându-se fără dubiu partidul adversar față de el însuși.  Aparent liniștit, interviul acordat de președintele Klaus Iohannis cuprinde germenii viitoarei confruntări politice.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.